Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ιταλία: Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικρά ροζ... γουρουνάκια

Διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο - Οδηγούνται στην καταστροφή από τα εισαγόμενα προϊόνταΈξω από το κοινοβούλιο την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου διαδήλωσαν Ιταλοί
κτηνοτρόφοι, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι έχουν χιούμορ αφού οδήγησαν εκεί μικρά ροζ γουρουνάκια, καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οδηγούνται στην καταστροφή από τα εισαγόμενα προϊόντα όπως το ζαμπόν και το σαλάμι που πωλούνται ως «ιταλικά» αλλά παράγονται σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, η διαμαρτυρία αυτή οργανώθηκε από την ένωση αγροτών και κτηνοτρόφων Coldiretti στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Η μάχη των Χριστουγέννων: Επιλέξτε την Ιταλία, καταπολεμήστε τις απομιμήσεις».

Το αξιοπερίεργο ήταν πως οι κτηνοτρόφοι κάλεσαν τους περαστικούς να «υιοθετήσουν» γουρουνάκια, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε χώρους καλυμμένους με άχυρο, περικυκλωμένα από ένα πλήθος διαδηλωτών που φορούσαν έντονο κίτρινο, το χρώμα του συνδικάτου.

«Πάρα πολλά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως εισάγονται στην χώρα μας σε καθημερινή βάση και με μαγικό τρόπο μετατρέπονται σε ντόπια, ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη ενός ξεκάθαρου νόμου για τη σήμανση των προϊόντων» δήλωσε ο πρόεδρος του Coldiretti, Ρομπέρτο Μονκάλβο.

Σύμφωνα με την ένωση, έως και το 33% των προϊόντων που παράγονται από τις μεγάλες ιταλικές εταιρείες τροφίμων είναι στην πραγματικότητα ξένης προέλευσης παρά το ότι φέρουν την ένδειξη ότι έχουν παραχθεί στην Ιταλία.

Ειδικότερα. το συνδικάτο Coldiretti ανέφερε ότι 2 στα 3 ζαμπόν που πωλούνται με την ετικέτα «Made in Italy» προέρχονται στην πραγματικότητα από χοιρινό άλλων χωρών –της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας–, ενώ κατηγόρησε τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στον τομέα αυτό, τη Parmacotto, ότι πέρυσι τριπλασίασε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος.Η ένωση Coldiretti σημείωσε ότι 36.000 κτηνοτρόφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους από το 2007. Συνολικά η βιομηχανία παραγωγής κρέατος στην Ιταλία απασχολεί 105.000 ανθρώπους.

Επίσης, όπως καταγγέλλουν αγρότες, το ένα τρίτο των ιταλικών ζυμαρικών έχει κατασκευασθεί από εισαγόμενο σιτάρι, η μισή μοτσαρέλα από γάλα που προέρχεται από το εξωτερικό ενώ ακόμη και το ελαιόλαδο προέρχεται από εισαγόμενες ελιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου