Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Coco Chanel: Γιατί έκανε τη διαφορά στην ιστορία της μόδας


Η ζωή και το έργο της διασημότερης σχεδιάστριας του 20ου αιώνα που εφηύρε τους κανόνες της γυναικείας κομψότητας. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σχεδιαστή της εποχής της, η Γκαμπριέλ Μπονέρ «Κοκό» Σανέλ, είχε την ικανότητα να προβλέπει τις εξελίξεις της σύγχρονης μόδας και να δημιουργεί τάσεις. Έφερε επανάσταση στον τρόπο ζωής της εποχής της, εφευρίσκοντας μια σύγχρονη έννοια του πολυτελούς μινιμαλισμού, αναδεικνύοντας ταπεινά για την εποχή υφάσματα, όπως το jersey και το tweed, σε επίπεδα haute couture, δημιουργώντας μια νέα σιλουέτα τόσο εκλεπτυσμένη όσο και διακριτική.


Illustration of Gabrielle Chanel and Karl Lagerfeld / © Donald Robertson

The Legend of an Icon
Στον κόσμο της μόδας, η Κοκό Σανέλ είναι ένα όνομα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας έφερε επανάσταση στον κλάδο, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες. Πρόσφατα η τελευταία έκθεση «Gabrielle Chanel Fashion Manifesto» στο μουσείο V&A του Λονδίνου, το επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο.
Αλλά δεν ήταν μόνο η άψογη αίσθηση του στιλ της που την έκανε πρωτοπόρο, ήταν και η τολμηρή στάση της, που την μετέτρεψε σε ένα αιώνιο είδωλο που αξίζει να γιορτάσουμε. Αφιέρωσε τη μακρά ζωή της στη δημιουργία, την τελειοποίηση και την προώθηση μιας διακριτικής κομψότητας, που βασίζεται στην ελευθερία της κίνησης, σε μια φυσική και άνετη πόζα που αποφεύγει κάθε υπερβολή, σε ένα διαχρονικό στιλ για ένα νέο είδος γυναίκας. Αυτή ήταν η κληρονομιά της, το μανιφέστο της στη μόδα.

Εντυνε γυναίκες για να είναι ελεύθερες και χειραφετημένες με ρούχα που αντανακλούσαν το μεταβαλλόμενο τοπίο της κοινωνίας. Τα σχέδιά της επηρέασαν ριζικά το τι φοράμε σήμερα και πώς το φοράμε. Ο οίκος που ίδρυσε συνέχισε να διαμορφώνει τη σύγχρονη μόδα, με τον διάδοχό της, Karl Lagerfeld, o οποίος αντλώντας έμπνευση από την κληρονομιά της Coco Chanel πρόσθεσε τη δική του καινοτόμο πινελιά. Η Chanel αναδιαμόρφωσε τα ρούχα που φορούν οι γυναίκες και εκείνος αναδιαμόρφωσε τη βιομηχανία που τα κατασκευάζει. Σαν ένας φόρος τιμής στην κληρονομιά της Chanel, η Virginie Viard, διευθύντρια δημιουργικού του οίκου Chanel από το 2019, παρουσίασε τη συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2024/25 Ready-to-Wear, με φόντο το γραφικό σκηνικό της Deuville.


H Kristen McMenamy στην πασαρέλα, Chanel Spring/Ready to wear,1993. © Victor VIRGILE Gamma Rapho / Getty Images


Haute Couture, Spring 2005. © Camera Press Ltd / Alamy


The Chanel Spring 2008 Haute Couture show, Grand Palais. © Stéphane Cardinale, Corbis / Getty Images


© Stéphane Cardinale, Corbis / Getty Images


The Chanel Spring 2019 Haute Couture show, Grand Palais. © Peter White / Getty Images

Ωστόσο, η ουσία της κληρονομιάς της Coco Chanel εκτείνεται πέρα από την απτή συμβολή της στη μόδα. Γνωστή για το οξύ πνεύμα της, τις διορατικές παρατηρήσεις και τις ειλικρινείς εκφράσεις της, η Chanel άφησε πίσω της έναν θησαυρό από αποφθέγματα, που συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία της για το στιλ, τη δουλειά, την αγάπη και τη ζωή. Τα λόγια της, εξίσου διαχρονικά και επίκαιρα σήμερα, συνεχίζουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν, όχι μόνο όσους δραστηριοποιούνται στον κόσμο της μόδας, αλλά και όλους όσοι επιδιώκουν να ζουν με κομψότητα και πεποίθηση.

Η ζωή της, γεμάτη περιπέτειες, αντιπαραθέσεις και επιτεύγματα, αποτέλεσε αντικείμενο παγκόσμιας γοητείας, που αποτυπώθηκε σε βιβλία και ταινίες. Οι προβληματισμοί της για το στιλ, τη δουλειά, τους άνδρες και το πεπρωμένο, ανοίγουν ένα “παράθυρο” μέσα στο μυαλό μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μόδας. Ο ισχυρισμός της ότι «Για να είσαι αναντικατάστατος, πρέπει πάντα να είσαι διαφορετικός» αποτυπώνει την ουσία της φιλοσοφίας της, μιας φιλοσοφίας που υπερασπίζεται τόσο το στιλ όσο και την ουσία.


Evening jacket, Haute Couture, Autumn 2007. Courtesy of Daphne Guinness / Photography Nick D’Emilio


Courtesy of Daphne Guinness / Photography Nick D’Emilio


Day suit, Haute Couture. © Bennett Raglin, WireImage / Getty Images


© Laziz Hamani


Detail of day suit, Haute Couture, Autumn 2002. Courtesy of Daphne Guinness / Photography Nick D’Emilio


Sketch of the Classic handbag. © Laziz Hamani


Leather and satin shoes. © Laziz Hamani

Ο εκδοτικός οίκος Assouline μετά το best-seller «Chanel: The Impossible Collection» δημιουργεί μια ανανεωμένη, νέα έκδοση, που επιτρέπει στους αναγνώστες να περιηγηθούν εύκολα στην ιστορία του θρυλικού Maison ξανά και ξανά. Στο βιβλίο «Chanel: Τhe Legend of an Icon», ο δημοσιογράφος Alexander Fury υπογράφει ένα εξαιρετικό κείμενο και επιλέγει εκατό εμφανίσεις, αρχειακές και σύγχρονες εικόνες, δημιουργώντας το οριστικό σύγγραμμα για την πλούσια κληρονομιά της Chanel, όπου το διαχρονικό «Μικρό Μαύρο Φόρεμα», το άψογα απλό τουίντ κοστούμι και η δίχρωμη γόβα συναντούν άφθονες κλωστές από μαργαριτάρια και πέτρες, δερμάτινες τσάντες με διαμάντια και σπάνια μπουκαλάκια αρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου