Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Διεφθαρμένη η γυναίκα του Σάντσεθ, λέει ο Μιλέι - Συντηρεί τη διπλωματική κρίση με την Ισπανία

 Η ισπανική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Αργεντινή και κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, να ζητήσει συγγνώμη, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.Ο Μιλέι, που αυτοπροσδιορίζεται ως «αναρχοκαπιταλιστής» και ορκισμένος εχθρός του σοσιαλισμού, εξόργισε την κυβέρνηση της Ισπανίας όταν σε ομιλία του σε σύνοδο κορυφής ακροδεξιών ηγετών επανέφερε τους ισχυρισμούς ότι η σύζυγος του Σάντσεθ, Μπεγόνια Γκόμεθ, έχει εμπλακεί σε διαφθορά και άσκηση αθέμιτης επιρροής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Μιλέι μέρος εκστρατείας λάσπης που εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του από τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς εχθρούς του. Στα τέλη Απριλίου ο Σάντσεθ πέρασε πέντε ημέρες αποφασίζοντας για το πολιτικό του μέλλον πριν παραμείνει τελικά στο αξίωμα.

Σε αυτό αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Μιλέι στην ομιλία του: «Οι παγκόσμιες ελίτ δεν καταλαβαίνουν πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η εφαρμογή των σοσιαλιστικών ιδεών, επειδή είναι πολύ μακριά από όλα αυτά». Δεν γνωρίζουν τι είδους κοινωνία και χώρα μπορεί να δημιουργήσει ο σοσιαλισμός, τι είδους άνθρωποι προσκολλώνται στην εξουσία και τι επίπεδα κατάχρησης μπορεί να επιφέρει. Ακόμη και με μια διεφθαρμένη σύζυγο, εξευτελίζεται και χρειάζεται πέντε μέρες για να το σκεφτεί».

Η ισπανική κυβέρνηση, όπως σημειώνει ο Guardian, χαρακτήρισε τα λόγια του Μιλέι «άνευ προηγουμένου και κατά μέτωπο επίθεση στη δημοκρατία μας, στους θεσμούς μας και στην ίδια την Ισπανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα καλέσει τον πρέσβη της Αργεντινής για να ζητήσει εξηγήσεις και συγγνώμη. Είπε επίσης ότι δεν αποκλείει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Αργεντινή.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ, επίσης τη Δευτέρα, επισήμανε ότι ενώ «η Ισπανία και η Αργεντινή είναι δύο αδελφικά έθνη που αγαπούν και σέβονται το ένα το άλλο», ο σεβασμός μεταξύ των κυβερνήσεων - ακόμη και αυτών με πολύ διαφορετικές πολιτικές απόψεις - είναι «αδιαπραγμάτευτος».

Από την μεριά της η Αργεντινή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις εκκλήσεις της Ισπανίας, υπενθυμίζοντας ότι η διπλωματική διαμάχη ξεκίνησε ότι Ισπανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο Μιλέι είναι υπό την επήρεια ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου