Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Συνελήφθη 25χρονος που δημιούργησε εφαρμογή με δημοπρασίες μουσουλμάνων γυναικών


Σάλος έχει ξεσπάσει την Ινδία για μία εφαρμογή δημοπρασίας μουσουλμάνων γυναικών. Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ως ύποπτο για την ανάπτυξη της εφαρμογής, στην οποία είχε αναρτήσει πάνω από 80 φωτογραφίες γυναικών μουσουλμάνων «προς πώληση» πέρυσι.

Η εφαρμογή, με όνομα Sulli Deals, φιλοξενούνταν στη διαδικτυακή πλατφόρμα GitHub τον Ιούλιο του 2021. Ο 25χρονος συνελήφθη λίγες ημέρες αφότου μια άλλη, παρόμοια εφαρμογή, με όνομα Bulli Bai, είχε αναρτήσει φωτογραφίες πάνω από 100 γυναικών μουσουλμάνων. Η αστυνομία έβαλε χειροπέδες στους δημιουργούς της, εκ των οποίων ο ένας 21 ετών.

Στόχος να υποβαθμίσουν τις γυναίκες

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν υπήρξε πραγματική πώληση. Στόχος ήταν να υποβαθμίσουν και να εξευτελίσουν τις μουσουλμάνες γυναίκες, καθώς πολλές απ’ αυτές έχουν μιλήσει ανοιχτά για την άνοδο του ινδουιστικού εθνικισμού, υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Η λέξη «Sulli» είναι υποτιμητικός όρος αργκό στα Χίντι, που χρησιμοποιούν τα δεξιά ινδουιστικά τρολ του διαδικτύου, όπως επίσης και η λέξη «Bulli».

Η εφαρμογή Bulli Bai προκάλεσε έντονη οργή. Μία γυναίκα που υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία τον Ιούλιο ισχυρίστηκε ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Την Κυριακή, η αστυνομία συνέλαβε τον 25χρονο Aumkareshwar Thakur από την πόλη Indore στο κέντρο της χώρας. Οι αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά τις ηλεκτρονικές του συσκευές. Παράλληλα, ανακρίθηκε ο φερόμενος ως δημιουργός της εφαρμογής Bulli Bai.



Φωτογραφίες με γυναίκες «προσφορά της ημέρας»

Η εφαρμογή Sulli Deals αναρτούσε φωτογραφίες γυναικών με τις «προσφορές της ημέρας». Όλες οι εικονιζόμενες ήταν μουσουλμάνες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβίστριες, καλλιτέχνιδες και ερευνήτριες.

Παρόμοιες λειτουργίες είχε και η εφαρμογή Bulli Bai. Οι φωτογραφίες δεν είχαν την έγκριση των γυναικών, πολλές εκ των οποίων είναι δημοσιογράφοι, μία ηθοποιός του Μπόλιγουντ καιη 65χρονη μητέρα μιας εξαφανισμένης Ινδής μαθήτριας.

Το 2018, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει τον διαδικτυακό εκφοβισμό, που επηρέασε ακόμη πιο έντονα γυναίκες από θρησκευτικές μειονότητες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι μουσουλμάνες έχουν στοχοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο πολωμένο πολιτικό κλίμα της Ινδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου