Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Μαγειρέψτε τα λαχανικά με όλα τα θρεπτικά συστατικά τους

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν πως η κατανάλωση λαχανικών αρκεί για να διατηρηθεί η ισορροπία στη διατροφή τους, η
μη σωστή παρασκευή τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη θρεπτική τους αξία και ωφέλεια. Ερευνητές δοκίμασαν διάφορους τρόπους μαγειρέματος, από βράσιμο έως χρήση φούρνου μικροκυμάτων, σε διάφορα είδη λαχανικών, προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο που προσφέρει την μεγαλύτερη παροχή θρεπτικών συστατικών. Κάθε τρόφιμο, όπως φαίνεται, χρειάζεται τον δικό του τρόπο προετοιμασίας και μαγειρέματος.




Μαγειρεμένα λαχανικά: Στον φούρνο μικροκυμάτων
Το μαγείρεμα των λαχανικών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της απώλειας θρεπτικών στοιχείων. Τα μικροκύματα περιορίζουν την ανάγκη για θερμότητα και νερό, στοιχεία που μπορεί να αλλοιώσουν τη θρεπτική αξία των λαχανικών. Το μαγείρεμα λαχανικών με μικροκύματα και όχι με βράσιμο, διαπιστώθηκε από έρευνες ότι βοηθάει στη διατήρηση των αντιοξειδωτικών. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα λαχανικά σας, σε ένα ειδικό σκεύος για τον φούρνο μικροκυμάτων και να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό. Λειτουργήστε τον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι τα λαχανικά να γίνουν τραγανά και να αποκτήσουν ένα φωτεινό χρώμα.

Λάχανο: Ωμό
Το λάχανο θα πρέπει να καταναλώνεται άψητο. Το βρασμένο λάχανο χάνει 89% από τη βιταμίνη C του, καθώς και το 50% περίπου από τις πολύτιμες πολυφαινόλες. Εάν το ωμό λάχανο, είναι αρκετά τραχύ στην υφή, αλείψτε το με λίγο λάδι.

Ντομάτες: Σιγοβρασμένες
Μελέτη του 2013, διαπίστωσε ότι η πάστα ντομάτας έχει υπερδιπλάσια ποσότητα από λυκοπένιο (μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου) από αυτή της ωμής ντομάτας. Η θερμότητα διασπά τις αδιάλυτες φυτικές ίνες στον καρπό, απελευθερώνοντας το λυκοπένιο. Για να κάνετε τη δική σας πάστα, σιγοβράστε ψιλοκομμένες ντομάτες με αλάτι στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Αφαιρέσετε το δέρμα και τους σπόρους. Απλώστε τον πολτό σε ένα ταψί και τοποθετήστε το στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία. Ανακινήστε το ταψί ανά 30 λεπτά, έως ότου η πάστα να γίνει πηχτή, με βαθύ κόκκινο χρώμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου