Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Toyota. 1.200άρης κινητήρας τούρμπο με 116 ίππους στο Auris

Ένα νέο 4κύλινδρο μοτέρ τούρμπο με 116 ίππους κινεί το ανανεωμένο Auris και του δίνει τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα και χαμηλή κατανάλωση.
 Όπως ο 1.0, ο 1.2T χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες που επιτρέπουν στον κινητήρα να αλλάζει από τον κύκλο Otto στον κύκλο Atkinson σε χαμηλά φορτία, με κάθετους αυλούς εισαγωγής υψηλού στροβιλισμού, μία πολλαπλή εξαγωγής ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή και προηγμένη διαχείριση θερμότητας.





Για το σκοπό αυτό, ο 1.2T προσθέτει ένα σύστημα άμεσου ψεκασμού καθώς και υγρόψυκτο υπερσυμπιεστή και εναλλάκτη θερμότητας. Επιπλέον, το σύστημα VVT-i (Variable Valve Timing – intelligent) γνωστό από τον 1.0, αναβαθμίζεται σε VVT-iW (Variable Valve Timing - intelligent Wide), παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονισμό βαλβίδων.
Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών έχει σαν αποτέλεσμα εξαιρετικές επιδόσεις και απόδοση. Από κυβισμό 1197cc, ο κινητήρας αποδίδει 116 DIN hp (85kW) και συνεχή ροπή 185Nm μεταξύ 1500 και 4000 rpm. Το Νέο Auris, το πρώτο μοντέλο στο οποίο λανσάρεται αυτός ο κινητήρας, θα επιταχύνει από 0 στα 100km/h σε 10,1 δευτερόλεπτα.
Η επιτάχυνση από 80 στα 120km/h με 5η  σχέση ολοκληρώνεται σε 13,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200km/h. Και όλα αυτά χωρίς απόκλιση από το βασικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 – κατανάλωση 4,7l/100km  στο  μικτό κύκλο με εκπομπές CO2 μόλις 109g/km.

Ροπή στις χαμηλές στροφές και ταχεία απόκριση
Ένας νέος υπερσυμπιεστής χαμηλής αδράνειας, ένα σύστημα βαλβίδων VVT-iW και το σύστημα άμεσου ψεκασμού D-4T συνεργάζονται για τη απόδοση άριστης ροπής από τις χαμηλές στροφές του κινητήρα. Μαζί με το βελτιστοποιημένου όγκου σύστημα εισαγωγής, διασφαλίζει άμεση απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού.
Το σύστημα ψεκασμού έχει εξελιχθεί για τον κινητήρα 1.2T. Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του είναι ιδανικό για χρήση σε ένα κινητήρα χαμηλού κυβισμού. Αυτό επιτρέπει πολλαπλούς ψεκασμούς ανά κύκλο, ενώ το βελτιστοποιημένο πλάτος και το μειωμένο μήκος του σπρέι καυσίμου εγγυώνται ποιότητα καύσης ανεξαρτήτως συνθηκών και φορτίου κινητήρα.

Γρήγορο και ομαλό Stop & Start
Ένα νέο σύστημα ελέγχου εκκίνησης υπόσχεται γρήγορη και ομαλή επανεκκίνηση του κινητήρα. όταν το σύστημα σβήσει τον κινητήρα ελέγχει τη θέση στάθμευσης του εμβόλου στη μέση του κύκλου συμπίεσης. Κατόπιν, με την επανεκκίνηση, εφαρμόζει διαστρωμματωμένο ψεκασμό στον πρώτο κύλινδρο που θα φτάσει σε συμπίεση για την εξουδετέρωση των κραδασμών. Και καθυστερώντας την ανάφλεξη, η αύξηση της ροπής παραμένει ελεγχόμενη, εμποδίζοντας το υπερβολικό ανέβασμα στροφών του κινητήρα και διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αξιόπιστη εκκίνηση.

Δημήτρης Δοντάς  - news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου