Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Στο πλευρό του Νίκου Κοτζιά ο εξάδελφος του πρωθυπουργού

Τα παιχνίδια στις αλάνες με τον Αλέξη στα Τζουμέρκα, οι κατακτήσεις στο σχολείο, η κοινή πανεπιστημιακή και πολιτική
πορεία στην ΚΝΕ, οι αποκλίσεις και η συνδρομή στο κυβερνητικό έργο της εξωτερικής πολιτικής.
Πολλά χρόνια προτού ο Γιώργος Τσίπρας γίνει ειδικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ο μόνιμος σύντροφος του εξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα στα καλοκαιρινά παιχνίδια τους. «Παρότι έριχνε στον Αλέξη εφτά χρόνια, τα δύο αγόρια έκαναν παρέα. Επισκέπτονταν με τις οικογένειές τους το πατρικό χωριό τους, το Αθαμάνιο στο ορεινά Τζουμέρκα, και απολάμβαναν τα μπάνια στο ποτάμι, αλλά και το ποδόσφαιρο στην πλατεία του χωριού», αποκαλύπτει ένας οικογενειακός τους φίλος.




Βοηθούσε και το γεγονός ότι και οι δύο ήταν «κολλημένοι» με τον Παναθηναϊκό. Ηταν κάτι που τους είχαν μεταλαμπαδεύσει οι πατεράδες τους Παύλος και Ηρακλής. Τα δύο ξαδέλφια δεν έχουν ξεχάσει το χωριό τους. Το επισκέπτονται όποτε τους το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους. Αυτή τη φορά, όμως, παρακολουθούν τα δικά τους παιδιά να παίζουν στην ίδια πλατεία, ενώ εκείνοι με τους συγχωριανούς πίνουν τσίπουρα στο καφενείο.

Παράλληλες πορείες

Ο Αλέξης και ο Γιώργος έχουν κοινά βιώματα και παράλληλες πορείες: φυσική ομοιότητα, πάθος για την πολιτική από τα νιάτα τους, κοινό αντικείμενο σπουδών (είναι μηχανικοί) και μία στενή οικογενειακή-φιλική σχέση που επισφραγίστηκε με την ίδρυση μιας κοινής κατασκευαστικής εταιρείας το 2006. Εκείνοι που γνωρίζουν τον Γ. Τσίπρα κάνουν λόγο για μια ξεχωριστή προσωπικότητα με το δικό της ειδικό πολιτικό βάρος. «Τον αδικεί ο τίτλος του εξαδέλφου. Ο Γιώργος έχει χαράξει τη δική του πορεία - και αυτό είναι γνωστό εντός του κόμματος».

Ενώ και οι δύο άνδρες ξεκίνησαν από την ΚΝΕ, από ένα σημείο και πέρα οι πορείες τους διαφοροποιήθηκαν. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να συγκρουστούν. «Διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές συνιστώσες», σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Τσίπρας γεννήθηκε το 1967. Πατέρας του ήταν ο Ηρακλής Τσίπρας, μεγαλύτερος αδελφός του Παύλου, πατέρα του Αλέξη. Δύο χρόνια μετά τη γέννησή του η οικογένειά του επιστρέφει στην Αθήνα από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου είχε εγκατασταθεί λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα.

Οι χρυσές δουλειές του Σκαπανέα

Αν και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ο Ηρακλής Τσίπρας υπήρξε στέλεχος της ΕΔΑ, ήταν ένας από τους ιδρυτές της κατασκευαστικής εταιρείας Σκαπανέας ΑΤΕ, η οποία είχε έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επταετίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τοποθέτησή του στη θέση του υπεύθυνου στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού, έχει χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα ως υπενθύμιση «παλιών οικογενειακών αμαρτιών που σκιάζουν το προφίλ ενός αριστερού ηγέτη».

Τα σκάγια έχουν πλήξει βέβαια και τον υιό Γιώργο Τσίπρα, παρότι ο ίδιος δεν είχε πάει ούτε στο Δημοτικό όταν ο πατέρας του ανέλαβε θέση στον Παναθηναϊκό επί δικτατορίας. Αν και ο ίδιος έχει διαχωρίσει τη θέση του από εκείνη την απόφαση, αρνείται ότι ο πατέρας του ευνοήθηκε επιχειρηματικά από τη δικτατορία. Ο Γιώργος δεν φοίτησε στο ίδιο σχολείο με τον εξάδελφό του Αλέξη. Αποφοίτησε το 1984 από το Βαρβάκειο, στο οποίο είχε μπει με εισαγωγικές εξετάσεις - και αυτός ήταν ο λόγος που στο πειραματικό αυτό σχολείο φοιτούσαν παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ο Γ. Τσίπρας ήταν κοινωνικός και αθλητικός. Συμμαθητής του θυμάται ότι ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής και πολύ εξωστρεφής. «Ηταν ένας από τους αγαπητούς μαθητές. Είχε πολλούς φίλους και αρκετές κατακτήσεις. Οι νεαρές μαγεύονταν από τα μπλε μάτια και τη βαθιά φωνή του και εμείς τον ζηλεύαμε. Δεν έχει αλλάξει πολύ. Γκρίζαρε όπως όλοι μας». Από τότε ενδιαφερόταν για τα κοινά και είχε αρχίσει να διαμορφώνει την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα. Αν και οι γονείς του ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ίδιος εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Ο Γ. Τσίπρας είχε μεγάλο πάθος για τον Παναθηναϊκό. Συχνά μάλιστα έπαιρνε μαζί του στο γήπεδο της Λεωφόρου τον μικρό του εξάδελφο Αλέξη.

Λόγω της διαφοράς ηλικίας αλλά και του διαφορετικού σχολικού περιβάλλοντος, τα δύο αγόρια δεν έκαναν εκείνη την περίοδο στενή παρέα. «Πάντα, όμως, ο Αλέξης θαύμαζε τον μεγάλο του ξάδελφο. Λίγα χρόνια αργότερα, άλλωστε, θα ακολουθούσε τα βήματά του και στο επίπεδο των σπουδών», σχολιάζει φίλος της οικογένειας. Υπό την επιρροή και της οικογένειας, ο Γ. Τσίπρας έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου το 1985. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα.

Το 2006 μάλιστα τα δύο ξαδέλφια αποφασίζουν να συνεργαστούν. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς συστήνουν ομόρρυθμη τεχνική εταιρεία, η οποία όμως δεν κατάφερε να αναπτυχθεί. Ο Αλέξης αποχώρησε λίγα χρόνια αργότερα. Το μαγικό ραβδάκι της τύχης τον είχε ήδη αγγίξει και μπροστά του ανοιγόταν η προοπτική μιας εντυπωσιακής πολιτικής καριέρας. Ο Γ. Τσίπρας βρήκε άλλο συνέταιρο, αλλά λίγα χρόνια αργότερα και εκείνος θα άφηνε στην άκρη το επάγγελμά του για να αφιερωθεί στην πολιτική.

Αυτή η επιλογή του δεν συνδέεται με την άνοδο του εξαδέλφου του στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικοί δρόμοι τους άλλωστε είχαν ήδη χωρίσει. Οι δυο τους βρέθηκαν σε διαφορετικά εσωκομματικά στρατόπεδα. Μετά την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, ο Γιώργος είχε προσχωρήσει στην ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), η οποία ήταν η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Συνασπισμό και διακρίνεται για τις πατριωτικές απόψεις της. Αρθρογραφούσε μάλιστα συχνά και στον «Δρόμο της Αριστεράς».

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές ο Γ. Τσίπρας προσχώρησε στην προεδρική πλειοψηφία και αυτό αναμφίβολα έπαιξε τον ρόλο του για να προαχθεί σε συντονιστή του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά τις εκλογές βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Από τότε που ο εξάδελφός του έγινε πρωθυπουργός, όταν του θέτουν το ερώτημα, δηλώνει πως η συγγένεια «δεν είναι προνόμιο, είναι μία πρόσθετη απαίτηση για περισσότερη δουλειά». Ανθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του τον χαρακτηρίζουν γλυκό και άμεσο άνθρωπο. «Είναι ο τύπος που θα τον συναντήσεις και μετά θα γίνει φίλος σου», σχολιάζει διπλωμάτης που συνεργάζεται μαζί του. «Είναι ένας έντιμος αριστερός. Ξέρει καλά την εξωτερική πολιτική, καθώς παρακολουθεί αυτά τα θέματα εδώ και πολλά χρόνια». Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι γνωρίζει το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο βρέθηκε στο πλευρό του κ. Νίκου Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε δημόσια τον συνεργάτη του, δηλώνοντας ότι «δεν διορίστηκε στο υπουργείο, αλλά στο γραφείο μου. Πόσο δημοκρατικό είναι να θεωρείται εκ των προτέρων η συγγένεια κατακριτέα;». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όλοι αναγνωρίζουν την πολιτική του σκέψη και ότι είναι ειδικευμένος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, όμως, η τοποθέτηση του Γ. Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με τον νέο του ρόλο, που ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί, έχει ευθύνη για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο πλαίσιο του υπουργείου. «Ο Γιώργος είχε κρίνει τον εξάδελφό του όταν ο ίδιος ήταν στέλεχος της ΚΟΕ. Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι δεν θα του πει ποτέ ψέματα και δεν θα του αλλοιώσει την αλήθεια. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τον τοποθέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο νέος ειδικός γραμματέας «δεν γνωρίζει το υπουργείο και τον τρόπο που δουλεύει. Τώρα έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πώς παίζεται εκεί το παιχνίδι».

Παρά τη στενή συγγενική σχέση, ο Γ. Τσίπρας δεν ανήκει στο επιτελείο του πρωθυπουργού. «Δεν είναι τόσο κοντά στον Αλέξη όσο ο Νίκος Παππάς ή ο Φλαμπουράρης. Ούτε καν στον δεύτερο κύκλο. Φυσικά αν ζητήσει να δει τον Αλέξη, θα τον δεχτεί αμέσως». Οι σχέσεις του μάλιστα με την ομάδα που εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να είναι ιδανικές. Οπως μας είπε με νόημα κυβερνητικό στέλεχος, «ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επίσημος διορισμός του ως ειδικού γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών είναι επειδή έχει καθυστερήσει ο Φλαμπουράρης».

Κατά τα άλλα, ο Γ. Τσίπρας ζει με την οικογένειά του σε ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι. Είναι παντρεμένος και έχει παιδιά. Κυκλοφορεί μόνος του στο κέντρο και προτιμά να πηγαίνει με τα πόδια από το ένα κυβερνητικό κτίριο στο άλλο. Λατρεύει τις μηχανές και τις περισσότερες φορές κυκλοφορεί με τη δική του, με την οποία απολαμβάνει και τις διακοπές του. Οταν έχει ελεύθερο χρόνο συχνάζει σε καφέ της γειτονιάς του με φίλους και την οικογένειά του.

Σιχαίνεται τα κοστούμια και αποφεύγει να φοράει γραβάτα, ακριβώς όπως και ο εξάδελφός του. Περιορίζεται σ’ ένα πουκάμισο - και μάλιστα μονο όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.Εργάζεται πολλές ώρες, είναι ευγενικός με τους συνεργάτες του και αγαπητός στο κόμμα, καθώς δεν είχε ποτέ ύφος. «Είναι φιλικός, ζεστός και πολύ προσιτός», σχολιάζει στέλεχος της Κουμουνδούρου. Οταν μιλάει δημόσια ή δίνει συνεντεύξεις μιλάει αργά και με χαμηλή φωνή. «Σπάνια θα σηκώσει τον τόνο του». Ισως γι’ αυτό του αναθέτουν ειδικές αποστολές...

Επαφές με Ασία και αρθρογραφία

Το τελευταίο άρθρο του κ. Γιώργου Τσίπρα στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» τον Ιανουάριο του 2015 έχει τίτλο «Είναι το Διεθνές Δίκαιο “ιμπεριαλιστικό δίκαιο”» και σχολιάζει ένα άλλο που γράφτηκε στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Στο κείμενό του ο κ. Γ. Τσίπρας καταλήγει: «Η υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου ως βάση για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί μονόδρομο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και για την προώθηση μιας ειρηνικής, πολυδιάστατης, αντιηγεμονικής πολιτικής και πολιτικής φιλίας με γειτονικούς λαούς. Κατά συνέπεια, η περιφρόνησή του από τα αριστερά ως “ιμπεριαλιστικού δικαίου”, εκτός της άγνοιας που δηλώνει, στην πράξη κινδυνεύει να συμβαδίσει κατά παράδοξο τρόπο με μεσαίες και μεγάλες ηγεμονικές και καθόλου... αριστερές επιδιώξεις στην περιοχή».

Ο κ. Γ. Τσίπρας, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά -υπεύθυνος για τις επαφές της Ελλάδας με χώρες της Ασίας και της Ανατολής- αρθρογραφεί αρκετά συχνά σε Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και πάντα σχολιάζει τις διεθνείς εξελίξεις. Το όνομά του είχε ακουστεί ξανά το 2012 όταν είχε καταλάβει θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του Ζ’ αντιπροέδρου της Βουλής Αναστασίου Κουράκη. Τότε ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε κόψει τη συγκεκριμένη μετεγγραφή. Σήμερα, όμως, ο κ. Γ. Τσίπρας έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επαφής και επικοινωνίας με αξιωματούχους άλλων χωρών, πάντα σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών και τους αναπληρωτές υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Κίνα μαζί με τον κ. Κοτζιά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ώστε να ετοιμάσουν το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού εκεί, το οποίο, εκτός από πολιτικό, θα έχει και οικονομικό χαρακτήρα.

Β. Γούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου