Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Παρασκευόπουλος: «Συνθήκες έκτακτης ανάγκης» επικρατούν στις φυλακές

«Προσβλέπουμε σε εποικοδομητικό διάλογο με τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας». «Εδώ και τώρα, λύσεις, έστω
και προσωρινές» απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. «Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης» που επικρατούν στις φυλακές της χώρας ο νομοθέτης καλείται να βρει, «εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές».
Αυτό απαντά, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στην σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με τους με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς της για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο, μεταξύ των άλλων, αποφυλακίζεται στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών της χώρας, μεγάλος αριθμός κρατουμένων.

Κατ΄ αρχάς ο κ. Παρασκευόπουλος στην δήλωσή του αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Ένωσης «δεν εισφέρει προτάσεις» επί του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές».

Όμως, «η αποφόρτιση του σωφρονιστικού συστήματος μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με κριτήρια αποφυλακίσεων ανταποκρίνεται ακριβώς σ’ αυτή την ανάγκη» καθώς μάλιστα «οι Κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα».

«Οι ασθενείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό», σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει: «Συνεπώς, η διευκόλυνση, και πάλι με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ’ ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής που προβλέπεται και της ποινής που πραγματικά εκτίεται. Η αναφορά σε «’à la cart’ ανθρωπισμό» είναι άτοπη και αστήρικτη».

Στην παρατήρηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για  εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας,  η οποία  ισοδυναμεί με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων ο κ. Παρασκευοπουλος απαντά στους εισαγγελείς ότι «ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις δεν αφαιρεί από το νομοθέτη την αρμοδιότητα να επιλέγει το μέτρο και τον τρόπο έκτισης της εκάστοτε ποινής». Και προσθέτει ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, για παράδειγμα, ακριβώς επαναφέρει την αντιστοιχία της ποινής που επιβλήθηκε μ’ αυτήν που εκτίεται».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο κ. Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «ο τρόπος επιβολής των ποινικών κυρώσεων ή των προσωρινών κρατήσεων, μαζί με την υπερποινικοποίηση, αποτελούν εξίσου γενικούς παράγοντες που οδηγούν στην υπερφόρτωση του σωφρονιστικού συστήματος».

Η «μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ’ ένα κράτος ανθρωπισμού», ξεκαθαρίζει  ο κ. Παρασκευόπουλος, και «η απομάκρυνση απ’ αυτές δεν μπορεί να θεωρείται «ασέβεια προς τους νόμους»».

Και καταλήγει ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Η νομική αλλά και πολιτική διαφωνία, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου, είναι σεβαστές. Σ’ ένα τέτοιο διάλογο προσβλέπουμε με τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου