είχε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία και ήταν στη λίστα, όμως η έρευνα «κουκουλώθηκε», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Stampa».
Στην πρωτολογία του ο κ. Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον κ. Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν προχώρησε όταν ήταν πρωθυπουργός σε ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa». Συγκεκριμένα ρώτησε ο κ. Τσίπρας: «Γιατί δεν προχωρήσατε σε ελέγχους για τη φοροδιαφυγή; Από τα 2062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο τα 25. Σήμερα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων ότι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν όσους αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ, επειδή ήταν στενοί σας συνεργάτες κ. Σαμαρά».
Στην απάντησή του ο κ. Σαμαράς κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του λέγοντας: «Αλλά, φτάσατε και σε σημείο να θίγετε και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να το κάνετε… και είναι ντροπή σας. Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Εγώ, επειδή είμαι της ευθείας, αντρικής σχολής. Θα σας πω ευθέως. Μακάρι να είχε η Ελλάδα 10 Παπασταύρου. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε πάρα πολλά. Συμμετείχε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις του τόπου. Για αυτά που είπατε έχουν τηρηθεί διαδικασίες, έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις και είναι ντροπή με τέτοια παραμύθια της Χαλιμάς να ρίχνετε λάσπη μέσα στη Βουλή. Αλλά ξέρω γιατί το κάνετε. Γιατί χρειάζεται να κατασκευάσετε μέσα στη Νέα Δημοκρατία έναν Κατρούγκαλο. Ε, δεν θα τον βρείτε, κ. Τσίπρα στη Νέα Δημοκρατία τον Κατρούγκαλο».
Στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας αφού αναγνώρισε στον κ. Σαμαρά ότι καλύπτει τον συνεργάτη του πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο δέκα Παπασταύρου έχει πολύ περισσότερους, οι οποίοι όμως θα ελεγχθούν όλοι.
Το δημοσίευμα της La Stampa
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου είναι υπό εξέταση από τις δικαστικές αρχές. Το δημοσίευμα της La Stampa αναφέρει ότι ο κ. Παπασταύρου διέθετε δύο λογαριασμούς στην Ελβετίας στην τράπεζα HSBC και γι' αυτό το όνομά του ήταν στη λίστα Λαγκάρτν. Στην λίστα υπήρχε και το όνομα του ελληνοισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Παπασταύρου διαχειριζόταν κεφάλαια για λογαριασμό του. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει έρευνα για την προέλευση των ποσών και αν ήταν παράνομα και προσθέτει: «Όταν, όμως, προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ένας υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον υπεύθυνο της έρευνας να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Ο υπάλληλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε κείμενο που παρέδωσε στους ανωτέρους του καταγγέλλοντας την πρακτική να του ζητείται προφορικά να βάλλει μία υπόθεση στο αρχείο».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές φορολογικές αρχές για την υπόθεση Παπασταύρου υπήρξαν δύο ελεγκτές. Πράγματι ο ένας ζήτησε να μπει η υπόθεση στον αρχείο, όμως ο προιστάμενος και των δύο ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα. Για την ουσία της υπόθεσης πάντως ο κ. Παπασταύρου ερευνάται για την κατάθεση των 5.000.000 ευρώ. Ισχυρίζεται ότι τα χρήματα ήταν του επιχειρηματία Μιωνή, ο οποίος επίσης έχει κατάθεση στη λίστα. Το ίδιο και για την ιδιοκτησία της υπεράκτιας Sabri ltd με έδρα τα Virgin Islands όπου εμφανιζόταν ως δικαιούχος της κατάθεσης. Ο κ. Παπασταύρου σε εμφάνισή του στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου είχε πει ότι λειτουργούσε ως πληρεξούσιος του επιχειρηματία.
Στην καταγγελία του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ σύμφωνα με τη «Λα Στάμπα», μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι: Δεν προκύπτει από πουθενά, κατά τα στοιχεία της Hsbc, ότι ο Μιωνής διαχειριζόταν τους δύο λογαριασμούς με «υπεύθυνο» τον Παπασταύρου όπως είχαν υποστηρίξει, αντιθέτως, στην κατάθεσή τους, τόσο ο Παπασταύρου όσο και ο ίδιος ο Μιωνής. Από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, έγιναν κάποιες αλλαγές στους λογαριασμούς αυτούς, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή. Δεν έχουν όμως κοινοποιηθεί, στην Ελλάδα, στοιχεία σχετικά με το μετοχικό της κεφάλαιο, παρά μόνον μια συναλλαγή 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων του Φεβρουαρίου του 2006 από ελβετικό λογαριασμό και την εταιρεία Fairwings asset inc. Ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι το ποσό προερχόταν από κέρδη άλλης εταιρείας. Σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα στο ΣΔΟΕ δεν παρασχέθηκαν στοιχεία που για το πώς άνοιξε ο λογαριασμός και έγινε το πληρεξούσιο στον Παπασταύρου, και η ακριβής προέλευση της συναλλαγής των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος του ΣΔΟΕ κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι για τον Σάμπι Μιωνή δεν ολοκληρώθηκαν, η υπεύθυνη Αρχή δεν ήλεγξε τις ελληνικές τράπεζες σε αναζήτηση λογαριασμών που να συνδέονται με την εταιρεία Stabri και δεν ζητήθηκαν τα έγγραφα σχετικά με την ίδρυσή της στην Κύπρο και τις νήσους Virgin.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου