Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αιδηψός, Εύβοια

 
 Αιδηψός, Εύβοια Η πανέμορφη μικρή πολιτεία της Αιδηψού στην βόρεια Εύβοια έχει
μετατραπεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας, λόγω των θερμών πηγών της.

Η πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αρκίτσα της Φθιώτιδας εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση, ενώ είναι επίσης εύκολο να έρθει κάποιος οδικώς από την Αθήνα.

Οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της Αιδηψού είναι γνωστές από την αρχαιότητα, αφού αναφορές για τις πηγές της υπάρχουν στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων.

Η μυθολογία αναφέρει πως το νερό ανάβλυσε όταν ο Ήφαιστος χτύπησε τη γη με το σφυρί του, όταν η θεά Αθηνά του το ζήτησε ως χάρη, διότι ήθελε θερμά λουτρά για να μένει πάντα υγιής και δυνατός ο Ηρακλής.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί έκαναν την Αιδηψό αγαπημένο τους θέρετρο. Αιώνες αργότερα, οι ιαματικές πηγές της προσέλκυαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι.

Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80. Η σύσταση των νερών και η μεγάλη θερμοκρασία τους έχει ιδιαίτερα ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων. Οι πηγές είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 20.000 χρόνια.

Η θερμοκρασία των υδάτων κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC. Το νερό είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου και οι ιδιότητές τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η κύρια ομάδα αυτών των πηγών είναι διάσπαρτη σε διαφορετικά σημεία της πόλης, από όπου το ιαματικό νερό διοχετεύεται με κανάλια σε όλα τα υδροθεραπευτήρια της πόλης.

Η σύγχρονη Αιδηψός είναι μια όμορφη πόλη, που συνεχίζει την παράδοση αιώνων στον τομέα της ιαματικής λουτροθεραπείας. Εκσυγχρονισμένη πλέον, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και παροχές, προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις διαμονής και περιποίησης.

Κατά μήκος της παραλιακής οδού της πόλης, όμορφα εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια, καφετέριες και μπαράκια προσφέρουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων και διασκέδασης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου