Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ελβετοί τραπεζίτες όπως James Bond - Τα κόλπα της φοροδιαφυγής

Τελικά ο James Bond θα ζήλευε τις ικανότητες και την ευρηματικότητα των Ελβετών τραπεζιτών. Όπως αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της δίκης πρώην στελέχους της UBS
στις ΗΠΑ, οι τακτικές που χρησιμοποιούσε για να βοηθήσει τους πελάτες του να φοροδιαφύγουν είναι βγαλμένες από ταινία. Από δεσμίδες με χαρτονομίσματα κρυμμένες μέσα σε εφημερίδες έως εταιρείες – κελύφη, που έχουν σαν μοναδικό στόχο να κρύψουν τα πλούτη αυτού που βρίσκεται πίσω τους.
Ο 45χρονος Raoul Weil είναι ο υψηλότερα ιστάμενος Ελβετός τραπεζίτης που συνελήφθη στις ΗΠΑ και οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι βοήθησε πελάτες του να κρύψουν έως και 20 δισ. δολάρια από την εφορία, μέσω μυστικών offshore λογαριασμών.
Η γραμμή υπεράσπισης του Weil στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι οι πράξεις αυτές έγιναν από τους υφισταμένους του, καθώς οι αμερικανικές διασυνοριακές συναλλαγές ήταν ένα μικρό κομμάτι των συνολικών αρμοδιοτήτων του. Όμως, εάν καταδικαστεί, ο τραπεζίτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 5 ετών.
Στη δίκη, η οποία φέρνει τον Weil αντιμέτωπο με αρκετούς πρώην συναδέλφους του στη UBS, οι οποίοι επέλεξαν να συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές, έρχονται στο φως οι τακτικές α λα James Bond που ακολουθούσαν.
Πρώτα από όλα, στους τραπεζίτες αυτούς δίνονταν laptops με δύο σκληρούς δίσκους. Ο πρώτος περιείχε τα πάντα, από οικογενειακές φωτογραφίες έως προσωπικά e-mails, ενώ ο δεύτερος αποτελούσε μία βάση δεδομένων κλειδωμένη με password, στην οποία αναγράφονταν τα κωδικοποιημένα στοιχεία των λογαριασμών Αμερικανών πολιτών. Μάλιστα, ο σκληρός δίσκος με τα ευαίσθητα στοιχεία μπορούσε να διαγραφεί πλήρως, απλά με την πληκτρολόγηση ενός σύντομου κωδικού.
“Ήταν γνωστό ότι όλοι αυτοί οι δικαιούχοι λογαριασμών δεν πλήρωναν τους φόρους τους και για την ελβετική τράπεζα, ήταν πολύ επικερδείς business”, αναφέρθηκε στη δίκη.
Ο Eskander Ensafi, που δούλευε στη UBS, είπε στο δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης υπό το φως των κεριών, το 2005, σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες με τον τραπεζικό σύμβουλο Claude Ullman, του δόθηκαν 50.000 δολάρια σε μετρητά, τυλιγμένα σε εφημερίδα.
Ο Γερμανός επιχειρηματίας Juergen Homann, είπε ότι σύμβουλος της UBS τον βοήθησε να στήσει μια εταιρεία-κέλυφος στο Χονγκ Κονγκ. Στην εταιρεία αυτή μεταφέρονταν έσοδα που έβγαζε ο Homann από τις δραστηριότητές του στις πρώτες ύλες, στην Κίνα.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου