Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Sara Blakely: Πώς από αποτυχημένη stand up κωμικός έγινε δισεκατομμυριούχος

Sara Blakely: Πώς από αποτυχημένη stand up κωμικός έγινε δισεκατομμυριούχος
Η Sara Blakely αισθανόταν αποτυχημένη. Προσπάθησε να κάνει καριέρα ως stand-up κωμικός, αλλά δεν τα κατάφερε. Σχεδίαζε να σπουδάσει νομική, αλλά απέτυχε στις
εισαγωγικές εξετάσεις. Προσελήφθη στη  Disney World, αλλά παραιτήθηκε ύστερα από 3 μήνες. Τελικά, έπιασε δουλειά ως πωλήτρια μηχανών fax.
Μία μέρα υποφέροντας από τη ζέστη και την υγρασία της Φλόριντα, η Blakely συνειδητοποίησε ότι δεν είχε κατάλληλο εσώρουχο για να εξασφαλίσει μια αψεγάδιαστη εμφάνιση φορώντας το λευκό παντελόνι της. Έτσι, εξοπλισμένη με ένα ψαλίδι και με σύμμαχο την ευφυΐα της έκοψε τα πόδια από ένα καλσόν και το φόρεσε αντί για εσώρουχο. Αρχισε να ψάχνει υφάσματα στην αγορά τη... νύχτα και τελικά σχεδίασε ένα προϊόν που της άρεσε. Παράλληλα, κατάφερε να μάθει μόνη της το δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Η συνολική επένδυσή της δεν ξεπερνούσε τα 5.000 δολάρια. Οσο για το προϊόν της, αποφάσισε να το ονομάσει Spanks.

"Ηξερα ότι η Kodak και η Coca-Cola ήταν δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα brands", λέει η  Blakely στο Business Insider, " και τα δύο είχαν τον ήχο του 'K'".  Ως κωμικός ήξερε επίσης ότι ο ήχος του Κ προκαλεί γέλιο στο κοινό. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή άλλαξε το KS σε X όταν έμαθε ότι οι αυτοσχέδιες λέξεις κάνουν καλύτερα brands και εξελίσσονται ευκολότερα σε αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα.

Δεν είχε καθόλου άδικο. Ενας κορσές διαφορετικός από τους άλλους γεννήθηκε με την επωνυμία «Spanx». Σήμερα, η επιχείρηση της παράγει πάνω από 200 διαφορετικά προϊόντα, από ρούχα αδυνατίσματος, μαγιό και σουτιέν για γυναίκες μέχρι αθλητικά φανελάκια για άνδρες, τα οποία πωλούνται σε καταστήματα σε 41 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Αυτά το… μαγικά  εσώρουχα έχουν λατρέψει πολλές διάσημες γυναίκες, όπως η Jennifer Lopez, η Kim Kardashian, η Opra Winfrey, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, η Κaty Perry.
"Τα Spanx είναι ευέλικτα, διασκεδαστικά, εξαιρετικά ελκυστικά, και για μια στιγμή κάνουν το  μυαλό σας να περιπλανηθεί (παραδεχθείτε το)," λέει η ίδια. Σλόγκαν της: "Μην ανησυχείτε, έχουμε καλυμμένα τα οπίσθια σας"
Το 2012, η 41χρονη  Blakely έγινε η νεότερη αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Η άνοδος στην κορυφή δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τη Sara. Αν και δε ήξερε τίποτα για την επιχείρηση καλτσοποιίας, έμπαινε στο αυτοκίνητό της και οδηγούσε από πόρτα σε πόρτα στη Βόρεια Καρολίνα, προσπαθώντας να πείσει τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων να αναλάβουν την παραγωγή των προϊόντων της. Εθεταν πάντα τα ίδια τρία ερωτήματα: "Ποια είσαι;" "Ποιον  εκπροσωπείτε;" "Ποιος σας στηρίζει;"
"Οταν απαντούσα 'Sara Blakely' και στα τρία, οι περισσότεροι με έδιωχναν", παραδέχεται. Ωστόσο, παρά τις απορρίψεις δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να προσπαθεί ώσπου κάποιος από αυτούς που την είχαν διώξει το ξανασκέφτηκε. “Μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην τρελή ιδέα μου. Οταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε έχω δύο κόρες”.

Μία άλλη σοφή κίνηση της Blakely ήταν ότι δεν βιάστηκε να παρατήσει τη δουλειά της ως πωλήτρια μηχανών φαξ. Επί δύο χρόνια, πουλούσε προϊόντα γραφείου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα κάθε ημέρα και πωλούσε τα δημιουργήματά της τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Δεν παραιτήθηκε παρά μόνο όταν βεβαιώθηκε ότι το επιχειρηματικό εγχείρημά της θα είχε επιτυχία. Πότε έγινε αυτό; Οταν η Oprah Winfrey επέλεξε τα Spanx ως ένα από τα “αγαπημένα εσώρουχα" της.


newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου