Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ακριβά κότερα, φθηνός οβελίας Σούβλα στα mega yachts

 
Δίπλα στα σκάφη στήθηκαν ψησταριές και έγιναν κόντρες μεταξύ των εφοπλιστών για τον
πιο νόστιμο οβελία.Το Ναυτικό Σαλόνι του Μόντε Κάρλο θύμιζαν τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νησιά, με τις Σπέτσες να έχουν την τιμητική τους και τους εφοπλιστές να γιορτάζουν παραδοσιακά είτε ψήνοντας στα 30μετρα σκάφη τους, είτε οργανώνοντας γλέντι στο λιμάνιΒράδυ Μεγάλου Σαββάτου και μια διαπεραστική φωνή διαταράσσει την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο νησί των Σπετσών. Το «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ» Τόνια Σωτηροπούλου, δηλωμένη vegetarian, βρίσκει ξαφνικά στη μανιταρόσουπα που έχει παραγγείλει στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο» ένα κομμάτι κρέας! Ακολουθεί σαματάς και διένεξη με τον σεφ, τα γκαρσόνια να τρέχουν και να μη φτάνουν, και τα γύρω τραπέζια να κρίνουν υπερβολική την αντίδρασή της. Παρ’ όλα αυτά, τα κέφια που είχαν οι ουκ ολίγοι σκαφάτοι δεν χάλασαν στο παραμικρό. Τέτοιος συνωστισμός στις Σπέτσες είχε να σημειωθεί χρόνια. Σκάφη των 20, 30, ακόμη και 40 μέτρων κατέφταναν το ένα μετά το άλλο, μετατρέποντας παλιό και νέο λιμάνι κυριολεκτικά σε ναυτικό σαλόνι!
Οι άνδρες του Λιμεναρχείου της περιοχής έδειχναν να τα έχουν χαμένα καθώς από τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί δεν ήξεραν ποιο από τα βαριά εφοπλιστικά ονόματα του τόπου μας να πρωτοεξυπηρετήσουν. Παρεξηγήσεις, κόντρες και αψιμαχίες είχαν τον πρώτο λόγο στο λιμάνι, όπως αυτή μεταξύ καπετάνιου διάσημου yacht και λιμενικού υπαλλήλου για το πού τελικά θα αγκυροβολήσει η συγκεκριμένη θαλαμηγός. Τελικά πρώτη θέση-πίστα μπροστά από το αριστοκρατικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» αποφασίστηκε να δέσουν yachts-υπερπαραγωγή από ορισμένα μέτρα και πάνω.
O «Xάρι Πότερ» του εφοπλιστικού κόσμου, όπως αποκαλούν οι Αμερικανοί αναλυτές τον Χάρη Βαφειά, μαζί με τη σύζυγό του Εμιλυ Λαγουνάρη προσάραξαν με το πολυτελές «Emihar» σε περίοπτη θέση στο λιμάνι. Απέξω στέκονταν άγρυπνοι όχι ένας, όχι δύο, αλλά τρεις άνδρες σεκιούριτι, μη τυχόν πλησιάσει ή κοιτάξει κανείς μέσα. Οι γονείς του, Νίκος και Νινέττα Βαφειά, προτίμησαν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα όπως πάντα στη Μύκονο, στην οποία ως γνωστόν διαθέτουν ένα από τα ωραιότερα σπίτια. Αν και κατά το παρελθόν λάτρης της νυχτερινής ζωής, ο νεαρός γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας προτίμησε να μείνει στο σκάφος με την παρέα του, περνώντας όπως αρμόζει αυτές τις μέρες, ήρεμα, ήσυχα και χωρίς ακρότητες.

Ο απίστευτος συνωστισμός και μια παρεξήγηση ήταν οι αιτίες για να ληφθεί η απόφαση: μπροστά από το αριστοκρατικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» έδεναν yachts μόνο από ορισμένα μέτρα και πάνω
Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας εμφανίστηκε με παλιό σκάφος υπό νέα ονομασία. Πρόκειται για το εντυπωσιακό mega yacht «Aifos», το όνομα του οποίου αποτελούσε αναγραμματισμό του «Σοφία» από την περίοδο που ήταν παντρεμένος με τη Σοφία Κούστα. Μετά τον χωρισμό τους άλλαξε το όνομα του σκάφους σε «DRAD», εμπνεόμενος από τα ονόματα των τεσσάρων παιδιών του -Δημήτρη, Ρομπέρτο, Αμαλία, Δανάη- και χρησιμοποιώντας τα αρχικά τους. Μαζί του ήταν οι δύο γιοι του από τον πρώτο του γάμο, οι οποίοι μάλιστα το βράδυ της Ανάστασης διοργάνωσαν πάρτι. Ο δυναμικός εφοπλιστής ήταν διπλά ευτυχισμένος μια που στο πλευρό του είχε την Τσέχα αγαπημένη του Πάολα, με την οποία τον τελευταίο καιρό είχαν κάπως ψυχραθεί.
Το ντιζαϊνάτο «Melige» του Γιώργου Μελισσανίδη και της νεανικής παρέας του, μεταξύ της οποίας και η γνωστή TV persona Ελεονώρα Μελέτη, προσάραξε δίπλα σε αυτό του Χάρη Βαφειά. Λίγα μέτρα πιο πέρα είχε δέσει το πολυτελές «Vera» των γονιών του, Δημήτρη και Τζένης Μελισσανίδη.
Ναυτική γειτονία -και πρωτοκαθεδρία- στο λιμάνι διέθετε και η οικογένεια Ρόζμαρι και Πόλυ Χατζηιωάννου, οι οποίοι, όπως πάντα, φιλοξένησαν φίλους αλλά και παρέες των παιδιών τους στην πανέμορφη θαλαμηγό τους «Esmeralda». Τη Μεγάλη Πέμπτη μάλιστα έκαναν κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν οι οικογένειες Διαμαντή Διαμαντίδη και Γ. Μαυρή.
Εκατό αρνιά ψήθηκαν στα Super Ferry αλλά και στο λιμάνι της Ανδρου
Τις εντυπώσεις έκλεψε με το που μπήκε στο λιμάνι το yacht του Κύπριου εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη. Αυτή τη φορά τα βλέμματα τράβηξε όχι το «Mariu», το οποίο παλαιότερα ανήκε στον Ιταλό μετρ της μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι, αλλά το mega yacht «Vanya», το οποίο οφείλει το όνομά του στην πρωτότοκη κόρη του, Βάνια. Οσο για το διάσημο «Mariu»; Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις φήμες που το ήθελαν να είναι κλεισμένο σε ναυπηγείο για επισκευή.
Το πιο φιλόξενο yacht αποδείχτηκε αναμφισβήτητα αυτό της επιχειρηματικής οικογένειας Θεοχαράκη. Το εντυπωσιακό «Bilmar» στο οποίο Μαρίνα και Βασίλης Θεοχαράκης έκαναν Πάσχα συντροφιά με το επιχειρηματικό ζεύγος Βαγγέλη και Ελπίδας Ρούσσου (ιδιοκτητών της εταιρείας πετρελαιοειδών Revoil), καθώς και με την οικογένεια Μάτσα (της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας), η οποία διαθέτει και εξοχικό σπίτι στο νησί.
Στο λιμάνι των Σπετσών βρέθηκαν δύο ακόμη σκάφη. Το «Ο’rama», χάρη στο οποίο ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Δράγνης, η γλυκιά Λάουρα Μακροπούλου και ο γιος τους πέρασαν ξέγνοιαστοι τις άγιες ημέρες. Αρόδο, μεταξύ του παλιού λιμανιού των Σπετσών και του νέου, ήταν αραγμένο και το «Toy A» μιας κεφάτης και πολυπληθούς οικογένειας, αυτής του «mister Ιατρικό Κέντρο» Βασίλη Αποστολόπουλου, ο οποίος έδειξε να χαλαρώνει με τη συντροφιά της συζύγου του Ρόης και των τεσσάρων παιδιών τους. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που κάποιοι τους είδαν να βγαίνουν με το φουσκωτό για προσκύνημα στην εκκλησία, αλλά και για βόλτα στο νησί.
Το yacht της οικογένειας Παναγόπουλου «Odyssey» ήταν αγκυροβολημένο στις Σπέτσες με εξαίρεση ημερήσια απόδραση στην Υδρα
Ο Νίκος Παράσχος κατέφτασε στις αγαπημένες του Σπέτσες με το σκάφος «Ταξιάρχης», ο Γιώργος Προκοπίου με το «Εleni» και ο Τζώνης Καλημέρης με το διάσημο πια «Kalamaraki». Ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης του καναλιού ALPHA και η σύζυγός του Μαρία Ιωάννου επιδόθηκαν σε χαλαρό socializing πίνοντας κρασί και ούζο με τα αδέλφια Γιάννη και Γιώργο Σαραντόπουλο (κατασκευαστές) και τις συζύγους τους.
Και η σκαφάτη τρέλα συνεχίστηκε με τον «mister Πόρτο Καρράς» Γιώργο Στέγγο μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα να καταφτάνουν στο νησί με το σκάφος τους, αλλά και τον Ελληνα βασιλιά του καφέ και αντιπρόσωπο του μυρωδάτου Ιlly Γιάννη Ιωσηφίδη, ο οποίος πολύ δικαιολογημένα βάφτισε το σκάφος του «Espresso». Αναμενόμενο γεγονός; H πρόσκληση που απηύθυνε στους VIP γνωστούς του να πάνε στο σκάφος για καφέ!
Κόντρες πάνω από τη σούβλα
Και ο κοσμικός συνωστισμός των Σπετσών τις ημέρες του Πάσχα δεν είχε τέλος. Το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού επέλεξε και ο «mister Jumbo» Απόστολος Βακάκης, αλλά και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με το σκάνδαλο της Hellas Power Bασίλης Μηλιώνης, ο οποίος διέμεινε στο αρχοντικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» και διασκέδασε σε βραδινά club όπως το «Bikini» και το «Guzel». O νεαρός Μηλιώνης ήταν η επιβεβαίωση της άποψης που θέλει τους Ελληνες να καταφτάνουν στα νησιά με διάθεση ξεσαλώματος, κοινώς ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι ξοδέψουμε.
Αποψη που φαίνεται ότι ασπάστηκε και ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις με τη σύζυγό του Μαρία Καλάβρια οι οποίοι φέτος απαρνήθηκαν τα στενά της Μυκόνου προτιμώντας τις θαλασσινές βόλτες με το σκάφος τους. Στις Σπέτσες γεύτηκαν γκουρμέ γεύσεις με μυρωδιά θάλασσας, επιδόθηκαν σε shopping και επισκέφτηκαν δημοφιλή στέκια όπως κάποιες ψαροταβέρνες αλλά και το κεφάτο «Tole». Εκείνο πάντως που έγινε talk of the town στα επιχειρηματικά αλλά και κοσμικά πηγαδάκια των Σπετσών ήταν η κοινή εμφάνιση του Περικλή Παναγόπουλου με τον γιο του Αλέξανδρο. Παρά τις φήμες που ήθελαν τους δυο τους να μη διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων κατά το παρελθόν, με τον δεύτερο να επιλέγει ως μόνιμο τόπο διαμονής του το εξωτερικό, τις ημέρες του Πάσχα τις πέρασαν μαζί. Περικλής, Αλέξανδρος μαζί με τη σύζυγό του Αλίν, Κατερίνα και η κόρη του Ειρήνη μαζί με τα δύο από τα τρία παιδιά της έφτασαν στις Σπέτσες με το yacht «Odyssey» προκειμένου να περάσουν οικογενειακά αποδεικνύοντας το ορθό της ρήσης ότι το αίμα νερό δεν γίνεται.
Πάντως είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο γλέντι στήθηκε στο νησί από τους πανίσχυρους πλοιοκτήτες. Παρά τη διάθεση των πιο παραδοσιακών να ψήσουν πάνω στα σκάφη, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα το προσωπικό τους να τρέχει πανικόβλητο να καθαρίσει την τσίκνα, στον ντόκο στήθηκαν σούβλες μετά μουσικής, αφθονία εδεσμάτων και εκλεκτού οίνου. Τρία αρνιά μπήκαν στη σειρά: του Χάρη Βαφειά, του Γιώργου Μελισσανίδη και του Πόλυ Χατζηιωάννου, μετατρέποντας το γύρισμα της σούβλας σε ευγενή άμιλλα για το ποιος θα βγάλει εντέλει τον πιο καλοψημένο και νόστιμο οβελία.
Παρά τη διόλου ευκαταφρόνητη προσπάθεια του Χάρη Βαφειά, μεγάλος νικητής ανακηρύχθηκε ο Πόλυς Χατζηιωάννου. Ο dr Κούστας είχε έναν λόγο παραπάνω να χαίρεται. Στο αυτοσχέδιο γλέντι που ακολούθησε μπροστά από το «Ποσειδώνιο», οι μουσικές επιλογές του με Ρέμο και Χατζηγιάννη έφεραν μεγαλύτερο κέφι απ’ ό,τι οι νησιώτικες που επέλεξε ο Μελισσανίδης τζούνιορ.
Η σιδηρά κυρία της ναυτιλίας και τα εκατοντάδες αρνιά της Ανδρου
Η σκληρή διαπραγματεύτρια των τονάζ και από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, Αγγελική Φράγκου, προτίμησε να περάσει το φετινό Πάσχα με τον γιο της και φίλους της στη γραφική Υδρα, στην οποία έφτασε με την εντυπωσιακή θαλαμηγό «Alegria». Μάλιστα δεν δίστασε να χαλαρώσει αναζητώντας τη γοητεία των θαλασσινών διαδρομών, πραγματοποιώντας και ναυτικού τύπου περιηγήσεις σε κοντινά μέρη.
Ο εφοπλιστής Γιάννης Καμπάνης έφτασε σκαφάτος στην αγαπημένη του Ανδρο, όπως άλλωστε και οι πάντα κεφάτοι ιδιοκτήτες των ανδριώτικων φεριμπότ, Γιώργος και Δημήτρης Στεφάνου, οι οποίοι, αφού πέταξαν βεγγαλικά στην περιοχή Στενιές κάνοντας τη νύχτα μέρα, δεν παρέλειψαν να στήσουν σούβλες κοντά στο λιμάνι. Μέσα στα Golden Star Ferries αλλά και στην προβλήτα του λιμανιού της Χώρας ψήθηκαν περί τα εκατό αρνιά, τα οποία προσφέρθηκαν από τους συγκεκριμένους πλοιοκτήτες στους κατοίκους του νησιού που τόσα χρόνια προτιμούν τα πλοία τους. Το κέφι όπως ήταν αναμενόμενο χτύπησε κόκκινο, γι’ αυτό και το πασχαλινό τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή «Εβίβα!» δεν είχε τελειωμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου