Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δεύτερο ντιμπέιτ για την Κομισιόν με τη λιτότητα και την ελληνική κρίση στο επίκεντρο

Στο σαθρό πελατειακό σύστημα έριξε την ευθύνη ο Γκι Φέρχοφσταντ - Στο ίδιο κλίμα ο Γιούνκερ - Ευθύνες στην ΕΕ επέρριψαν Σουλτς και ΚέλερΗ δεύτερη προεκλογική αναμέτρηση των τεσσάρων κυρίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήχθη σε χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το οποίο διοργανώθηκε από το δίκτυο «Euranetplus».

Μετά τη χθεσινή, πρώτη - ιστορική - τηλεμαχία, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες και η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από 15 κράτη-μέλη της Ένωσης για το μέλλον της ΕΕ.

Απόντος του υποψηφίου με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κ. Αλέξη Τσίπρα, οι κορυφαίοι υποψήφιοι εστίασαν σε πέντε θεματικές ενότητες -ανεργία, ενέργεια, κινητικότητα εργαζόμενων, μέλλον της ΕΕ, εξωτερική πολιτική.

Κρίση - Ελλάδα

Σε μείζον θέμα εξελίχθηκε η Ελλάδα αλλά και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη-μέλη, με τους υποψηφίους να εκφράζουν τελείως διαφορετικές απόψεις για τις ευθύνες των ιδίων των κρατών και της ΕΕ.

Ο κ .Φέρχοφσταντ τόνισε πως ο πραγματικός λόγος για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι η ΕΕ, αλλά το σαθρό πελατειακό κρατικό σύστημα. Με κλειστές αγορές, με επαγγέλματα που προστατεύονται από το κράτος και με συντεχνίες που ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του ελληνικού κράτους.

«Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στην πολιτική της ίδιας της Ελλάδος. Δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη με συνεχώς καινούργια δανεικά» δήλωσε ο κ. Φέρχοφσταντ, ενώ και ο κ. Γιούνκερ συμφώνησε πως δεν γίνεται μια χώρα να στοχεύσει στην ανάπτυξη, έχοντας ως μοντέλο το δανεισμό, για να συντηρεί εσωτερικές συντεχνίες.

Η κυρία Κέλερ υποστήριξε πως η λιτότητα δεν απέδωσε, αλλά κατέστρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο. «Στην Ελλάδα έχουμε φαινόμενα ανθρώπων να μην μπορούν να πληρώσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και έχουμε αύξηση της παιδικής θνησιμότητας. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ε.Ε., τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό οφείλεται στις εσωτερικές ανισορροπίες της Ε.Ε.» τόνισε.

Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο Μάρτιν Σουλτς. «Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε μόνο για να διασφαλίσει την ειρήνη, αλλά και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών».

Ανεργία

Αναφορικά με την ανεργία, το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει την ανεργία, καθώς οι πολιτικές απασχόλησης αφορούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και τόνισε πως η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την κινητικότητα των εργαζόμενων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν δημιουργούν οι πολιτικοί θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας δημιουργούν οι επιχειρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Η υποψήφια με τους Πράσινους, κυρία Σκα Κέλερ, υποστήριξε πως η ΕΕ μπορεί να θέσει το πλαίσιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας πως ο προϋπολογισμός της Ένωσης ήταν μια χαμένη ευκαιρία προς αυτόν το σκοπό.

«Η μείωση των κονδυλίων για πράσινη ενέργεια σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας» υποστήριξε η κυρία Κέλερ, η οποία επανέλαβε πως η στροφή της ΕΕ στην πράσινη ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει 6.000.000 θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ένωση, ενώ ο Γκι Φέρχοφσταντ υποστήριξε πως η ΕΕ χρειάζεται ένα καινούργιο οικονομικό σχέδιο.

«Ας το ομολογήσουμε πως ουσιαστικά δεν έχουμε χειριστεί ορθά την κρίση. Χρειαζόμαστε μια νέα αναπτυξιακή πολιτική και αυτό θα γίνει μέσω της περαιτέρω ενοποίησης της ΕΕ» δήλωσε ο κ .Φέρχοφσταντ και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε μια νέα ψηφιακή οικονομία. Είναι δυνατόν από το Βέλγιο ως τη Γαλλία, για μια απόσταση μικρότερη από 20 χιλιόμετρα, να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις το iPhone σου; Δεν έχουμε ευρωπαϊκό Twitter, ευρωπαϊκό Google και εκεί πρέπει να εστιάσουμε».

Μετανάστευση

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως χώρες, όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ισπανία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με την είσοδο μεταναστών και ζήτησε μια κοινή πολιτική και ένα νέο νομικό πλαίσιο.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη και στην κινητικότητα των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών που θέλουν να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για τους μετανάστες από τρίτες χώρες χρειάζεται έλεγχος, αλλά για τους Ευρωπαίους πολίτες τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί η κινητικότητα. «Οι ευρωφοβικοί αναφέρονται σε κύματα εργαζομένων από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία και το συγχέουν με μετανάστες εκτός ΕΕ» σχολίασε.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ θα χρειαστεί μετανάστες τις επόμενες δεκαετίες, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά υποστήριξε πως χρειάζεται ένα κοινό πλαίσιο και ευρωπαϊκά κονδύλια προς τις χώρες που υποδέχονται το μεγαλύτερο αριθμός μεταναστών.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε χώρες με ασθενείς οικονομίες να αντιμετωπίζουν μόνες τους αυτό το ζήτημα» υπογράμμισε ακόμη.

Ευρωομόλογα

Για δεύτερη φορά, όλοι οι υποψήφιοι δήλωσαν πως είναι αντίθετοι στην έκδοση ευρωομολόγων στο άμεσο μέλλον.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, ίσως να ήταν η λύση, αλλά δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο. Χρειαζόμαστε πρώτα περισσότερη ενοποίηση» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ενώ και ο Γκι Φέρχοφσταντ δήλωσε πως, ενώ είναι υπέρ των ευρωομολόγων, θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για ένα τέτοιο βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου