Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Πως το ΚΕΛ στο πλατύ χωράφι δεν εξαλήψει του Βόθρους με αποδείξεις

 
 Έχουν γίνει πάμπολλες συζητήσεις, αναλύσεις και ημερίδες από την Δημοτική Αρχή της «Νέας Πόλης», του Λουδοβίκου και της συμμορίας του, που κατεβαίνουν σε αυτές τις
εκλογές με μοναδικό στόχο την υλοποίηση του ΚΕΛ για να γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι από ότι έγιναν στην μέχρι τώρα θητεία τους.
Απέκτησαν τόσα πολλά χρήματα που δεν νοιώθουν καν την ανάγκη να πείσουν συμβούλους και ψηφοφόρους για να έρθουν στον συνδυασμό τους. Τον λόγο έχουν μόνο τα λεφτά, σαν να αγοράζουν ζωντανά στο παζάρι.
Αυτός είναι και ο λόγος που προσπάθησαν επίμονα να μας πείσουν ότι καλώς παραβλέπουν την πλειοψηφία των κατοίκων, των Τοπικών Συμβουλίων και του Δημοτικού Συμβουλίου και επιμένουν πεισματικά στην υποστήριξη του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι!

Το δυστύχημα για αυτούς είναι ότι στην χώρα μας έχουν κατασκευαστεί ήδη πολλά ΚΕΛ και μπορούμε να έχουμε μια σφαιρική άποψη, αν παρατηρήσουμε την λειτουργία τους.
Δείτε για παράδειγμα στο άρθρο του www.newmoney.gr τι συμβαίνει στο ΚΕΛ του Θριάσιου. Ένα ΚΕΛ στο οποίο επικρατεί το απόλυτο ΧΑΟΣ και για το οποίο "καραδοκούν οι Βρυξέλλες" λόγω της κακής λειτουργίας του:
Υπολειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής, καθώς μόνο το 20% των κατοίκων της έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο. Ούτε οι εκπτώσεις στα τέλη αποχέτευσης που προσφέρει η ΕΥΔΑΠ, ούτε και τα δυσθεώρητα πρόστιμα που απειλούν τη χώρα μας από τη μεγάλη αδράνεια στη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικών καθαρισμών είναι ικανά να δελεάσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Η κρίση που έπληξε όλες τις συνήθειες των πολιτών βάζει σοβαρά εμπόδια στην εξυγίανση του περιβάλλοντος και αναβάλλει συνεχώς τη δημιουργία σύγχρονων αποχετευτικών δικτύων.
Παρόλο που στην Αττική ολοκληρωμένα είναι μόνο τα έργα στο Θριάσιο Πεδίο, μόλις το 15% με 20% του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο και η αιτία είναι κυρίως η οικονομική δυσχέρεια.
Οι πολίτες προτιμούν να συντηρούν τους τριτοκοσμικούς βόθρους από το να δαπανήσουν από 1.000 έως 2.000 ευρώ για μόνιμες και ασφαλείς υποδομές αποχέτευσης.
Άλλωστε το κόστος δεν τελειώνει με τη σύνδεση, η οποία γεννά την υποχρέωση της καταβολής σε κάθε λογαριασμό τελών αποχέτευσης και ένα εφάπαξ τέλος προς τους δήμους.
Όπως αναφέρει στο «business stories» η κυρία Στέλλα Ράπτου, αναπληρώτρια διευθύντρια υποδομών της ΕΥΔΑΠ, σε πολλούς από τους δήμους του Θριάσιου έχουν γίνει οι απαιτούμενες συνδέσεις του αγωγού με τα φρεάτια, ωστόσο η κρίση και η συνακόλουθη δαπάνη που απαιτείται για τη σύνδεση των νοικοκυριών έχει σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η υπόθεση του Θριάσιου Πεδίου, η οποία είχε παραπεμφθεί από το 2004 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν έχει κλείσει ακόμη για τη χώρα μας.

Όπως σημειώνουν πηγές των Βρυξελλών, η πλήρης συμμόρφωση θα έρθει όταν το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) θα επεξεργάζεται το 95% των παραγόμενων λυμάτων της περιοχής.
Σήμερα το ποσοστό είναι μόλις στο 25%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυναμικότητα του ΚΕΛ είναι για επεξεργασία 20.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, ενώ σήμερα λειτουργεί με μόλις 2.100-2.300 κ.μ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, η οποία είχε την ευθύνη για την κατασκευή του ΚΕΛ στο Θριάσιο, αλλά και τους βασικούς συλλεκτήρες δυτικού και ανατολικού τομέα (τους μεγάλους αγωγούς αποχέτευσης), έως τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στον Δήμο Ελευσίνας-Μαγούλας είχαν κατασκευαστεί από τον δήμο 1.700 συνδέσεις στην Ελευσίνα και 942 αντίστοιχα στη Μαγούλα, ωστόσο με το δίκτυο είχαν συνδεθεί μόλις 520 και 390 νοικοκυριά αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των απαιτούμενων συνδέσεων του συνολικού πληθυσμού είναι 10.000. Στον δεύτερο δήμο του Θριάσιου, που είναι η Μάνδρα, το ίδιο διάστημα είχαν γίνει από τον δήμο 280 συνδέσεις, με ελάχιστες εξ αυτών να έχουν πραγματοποιηθεί από τους πολίτες, ενώ πλήρως συνδεδεμένες με το αποχετευτικό δίκτυο είναι οι 290 εργατικές κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή.
Από την ΕΥΔΑΠ, πάντως, δεν αποκλείουν κάποιοι πολίτες να έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο και αυτό να μην είναι καταγεγραμμένο προκειμένου να αποφύγουν τα αναλογούντα τέλη στους δήμους.
Στον άλλο δήμο, αυτόν του Ασπρόπυργου, από τους 4.500 κατοίκους που υποχρεούνται να διασυνδεθούν με τον αγωγό αποχέτευσης εμφανίζονται να έχουν προσέλθει περί τα 300 νοικοκυριά, μολονότι ο δήμος έχει ολοκληρώσει 1.300 συνδέσεις. Η ΕΥΔΑΠ για να δελεάσει τον κόσμο έχει ανακοινώσει δωρεάν τέλη αποχέτευσης για έξι μήνες, χωρίς όμως μεγάλη ανταπόκριση.

Πρόσφατα δε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός πρότεινε να χορηγηθούν από το πλεόνασμα της Περιφέρειας 7 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις δαπάνες των νοικοκυριών, ζητώντας να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου