Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Θανατοποινίτης πεθαίνει από φρικτούς πόνους λόγω δυσλειτουργίας κατά την εκτέλεσή του

 
Κλέιτον Λόκετ και Τσαρλς Ουόρνερ.Ο εφιαλτικός θάνατός του ήρθε μετά από 20 λεπτά
έντονων συσπάσεων - Το περιστατικό οδήγησε στην αναβολή της εκτέλεσης ενός ακόμη θανατοποινίτη δύο ώρες αργότεραΗ πρώτη διπλή εκτέλεση εδώ και σχεδόν 80 χρόνια αναμενόταν να γίνει τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις από τους δύο κατάδικους που ζητούσαν αναβολή με το αιτιολογικό να τους δοθούν πληροφορίες σχετικά με τη θανάσιμη δόση βαρβιτουρικών που θα τους εγχυθεί.

Οι δυο αφροαμερικανοί θανατοποινίτες Τσαρλς Ουόρνερ και Κλέιτον Λόκετ επρόκειτο να εκτελεστούν με θανατηφόρα ένεση, στις 18:00 και στις 20:00 τοπική ώρα της Τρίτης αντιστοίχως ( 02:00 και 04:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης), όμως η διπλή εκτέλεση κατέληξε σε φιάσκο των αρχών.

Η εκτέλεση θα γινόταν με βάση ένα νέο πρωτόκολλο εκτελέσεων που αφορά θανατηφόρο ένεση, η οποία δεν έχει εξεταστεί ποτέ. Αυτή η νέα δόση που χορηγείται στους θανατοποινίτες αποτελείται από τρία συστατικά, ένα ηρεμιστικό, ένα αναισθητικό και την τελική φονική δόση από χλωριούχο κάλιο.

Αυτό όμως που δεν προέβλεψαν ήταν ότι ο Λόκετ θα παρουσίαζε πρόβλημα με την φλέβα η οποία έσπασε, κάτι που απέτρεψε το θανατηφόρο υγρό να λειτουργήσει σωστά. Τα επόμενα 20 λεπτά της εκτέλεσης ήταν φρικτά, καθώς ο 38χρονος είχε συνεχείς και έντονες συσπάσεις ενώ κατέληξε λίγο αργότερα από καρδιακή προσβολή.

Ο 46χρονος Γουόρνερ που θα εκτελείτο στο ίδιο δωμάτιο δύο ώρες αργότερα από τον Λόκετ την γλίτωσε προσωρινά μετά από αυτό το συμβάν.

Η τελευταία διπλή εκτέλεση σε αυτή τη νότια αμερικανική πολιτεία πραγματοποιήθηκε το 1937. Ο Κλέιτον Λόκετ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2000 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας την οποία απήγαγε, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και την έθαψε ζωντανή. Ο Τσαρλς Ουόρνερ είχε καταδικαστεί το 1997 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας κοπέλας.

«Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας, η πολιτεία της Οκλαχόμα αρνήθηκε ξανά και ξανά να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την καθαρότητα, τον έλεγχο και την απόδοση των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν . Δεν ξέρω καν αν αυτές οι ουσίες έχουν αγοραστεί νομίμως» είπε η Μαντλίν Κοέν συνήγορος του Ουόρνερ.

Μετά την άρνηση βιομηχανιών από τον ευρωπαϊκό χώρο να παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την πιο κοινή αναισθητική δόση για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών, την πεντοβαρβιτάλη, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βαρβιτουρικών και αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες όμως οδηγούν σε διαμαρτυρίες και πολλαπλασιασμό των ένδικων μέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου