Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Σύγχρονος «σκλάβος» έστειλε έκκληση για βοήθεια μέσα σε μια τσάντα


ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ.Τη μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής της δέχτηκε μια νεαρή γυναίκα από τη Νέα Υόρκη όταν, ενώ έκανε τα ψώνια της σε πολυτελές κατάστημα, διαπίστωσε ότι στο εσωτερικό μιας τσάντας υπήρχε το σημείωμα ενός άνδρα ο οποίος έκανε έκκληση για βοήθεια.
Στο χαρτί που βρέθηκε μέσα στην τσάντα ήταν γραμμένη η λέξη «βοήθεια». Συντάκτης της επιστολής ένας άνδρας ο οποίος έφτιαχνε σακούλες για γνωστή φίρμα και όπως έγραφε, τον κρατούσαν παράνομα σε εργοστάσιο της Κίνας: «Μας κακομεταχειρίζονται και δουλεύουμε σαν σκλάβοι 13 ώρες κάθε μέρα κατασκευάζοντας αυτές τις τσάντες μαζικά στο εργοστάσιο της φυλακής», έγραφε το σημείωμα και κατέληγε: «Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την ενόχληση».

Το κείμενο είχε την υπογραφή Tohnain Emmanuel Njong και συνοδευόταν από μια μικρή φωτογραφία και μια διεύθυνση email. Η 28χρονη γυναίκα, η οποία ονομάζεται Στέφανι Γουίλσον, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Εδειξε το χαρτί στο ερευνητικό ίδρυμα Laogai, στην Ουάσιγκτον, μια ομάδα που ιδρύθηκε για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κινεζικές φυλακές. Μετά από σχετική έρευνα ο άντρας βρέθηκε και όπως προέκυψε ήταν φυλακισμένος για τουλάχιστον τρία χρόνια στις φυλακές Qingdao. Οσον αφορά το κατάστημα, έλαβε σοβαρά υπόψη του το περιστατικό και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες εργασίας των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Όσο για την γυναίκα που βρήκε το μήνυμα; Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Huffington Post, η εμπειρία αυτή την έκανε να ξανασκεφτεί το πραγματικό «κόστος» των ειδών που καταναλώνει.

Η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ δεν δέχτηκε να σχολιάσει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου