Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΜΠΟΥΚΕΤΑ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ στα εκλογικά κέντρα της ΑΝΑΣΣΑ σε Σπάτα κι Αρτέμιδα

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ
Όμως ας μην ξεχνάμε:
Η πρωτομαγιά δεν είναι μόνον για λουλούδια.
Το Σάββατο 1η Μαΐου του 1886, εργάσιμη ημέρα εκείνη την εποχή, πάνω από 400.000 άνθρωποι
απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ συμμετείχαν σε διάφορες εργατικές απεργίες και κινητοποιήσεις που γίνονταν σε ολόκληρη την χώρα με αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Την ίδια εκείνη μέρα περίπου 80.000 διαδηλωτές στο Σικάγο, εργάτες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ξεκίνησαν να διαδηλώνουν ειρηνικά στην πλατεία Haymarket, τη στιγμή που στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα, περιμένοντας το σύνθημα να διαλύσουν την συγκέντρωση.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα σκάει κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Αργότερα οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς σαν Παγκόσμια Εργατική Γιορτή.

Όμως η μέρα της πρωτομαγιάς έχει κι άλλη μια συμβολική σημασία, αφού ημερολογιακά, για τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο και επομένως οριοθετεί την αρχή της άνοιξης. Γύρω από τη πρώτη αυτή μέρα της άνοιξης πολλές αρχαίες παγανιστικές εορτές είχαν τις ρίζες τους. Γιορτές οι οποίες είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα.
Στην Ελλάδα η γιορτή της άνοιξης, πήρε σιγά-σιγά επίσημη μορφή κι από τις παλαιότερες γιορτές, δημιουργήθηκαν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών. Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι, σχεδόν, το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή εκείνη Πρωτομαγιά και δύσκολα πια μπορεί κανείς να ανιχνεύσει το συμβολισμό του αφού για τους περισσότερους δεν αποτελεί, ίσως, τίποτα περισσότερο από μια όμορφη και μυρωδάτη σύνθεση λουλουδιών που «χαρίζει» στους κατοίκους του σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα, όμως, η κατασκευή του προσφέρει χαρά και χαλάρωση σε μεγάλους και μικρούς, που ξεφεύγουν από τις πόλεις κι αναζητούν τη χαρά της άνοιξης στην ολάνθιστη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου