Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η ευρωπαική προοπτική για τους νέους του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας Επιστημονικά και επαγγελματικά προγράμματα Εrasmus

Φέτος μαζί με τις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε και τους αντιπροσώπους μας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα η 9η Μαΐου είναι σημαντική, γιατί είναι καταχωρημένη στα διεθνή ημερολόγια ως η
Μέρα της Ευρώπης.

Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι πολίτες από τη Νορβηγία ως τις επαρχίες της Εσθονίας. Μπορούμε να έχουμε πλήρη ηλεκτρονική πληροφόρηση και να συμμετέχουμε αποφασιστικά στις δημόσιες διαβουλεύσεις που διεξάγονται κάθε τόσο. Δικαιούμαστε ευρωπαϊκή κάρτα υγείας για την απρόσκοπτη διαμονή μας σε όποια ευρωπαϊκή πόλη θέλουμε, μπορούμε να μετεγκατασταθούμε όπου θέλουμε από την Πορτογαλία και ως τα σύνορα της Ρωσίας χωρίς να θεωρούμαστε μετανάστες.

Πρόσθετα στις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι διπλές ευρώ/δημοτικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή μας υπόσταση. Ιδίως για όσους νέους και νέες από το Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας φοιτητές ή επαγγελματίες έως 31 ετών, αναζητούν ευρωπαϊκές διεξόδους και ευκαιρίες συνεργασιών και ανάπτυξης σε άλλες μικρές πόλεις της Κοινότητας.

Οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν με λίγα χρήματα στα προγράμματα erasmus των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μαθήματα ειδίκευσης και να περάσουν ένα ξένοιαστο εξάμηνο σε κοινοτικό πανεπιστήμιο. Θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να αναμειχθούν με άλλους κοινοτικούς συμφοιτητές, να ταξιδέψουν σε όμορφες πόλεις και να επιστρέψουν πλουσιότεροι σε εμπειρίες. Δεν είναι πολύ δύσκολο, να πετύχουν ένα ολιγόμηνο stage/internship σε επιχείρηση άλλης ευρωπαϊκής πόλης, για να δουν με ποιο τρόπο αναπτύσσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα αλλού.

Όσοι πάλι είναι νέοι επαγγελματίες έως 31 ετών και αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες ενδοκοινοτικά, υπάρχει το εμπορικό erasmus: πρόκειται για τo 'Εrasmus for Υoung Εnτrepreneurs', μία ευφάνταστη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που απευθύνεται σε νέους που έχουν το κέφι να διαπραγματευτούν και να κλείσουν μία επιχειρηματική συνεργασία, να βρουν συνεταίρους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το πρόγραμμα δίνει ευκαιρίες για αγροτικές καλλιέργειες μέχρι προτάσεις για καινοτόμες λύσεις ενέργειας και τεχνολογίας.

Οι καιροί είναι πραγματικά δύσκολοι για όσους σπουδάσαμε πολύ και μένουμε σήμερα εδώ. Με μεγάλη ευαισθησία βλέπω τα όνειρα νεότερων να συρρικνώνονται. Δεν πρέπει να γίνουμε εσωστρεφείς, ούτε να αποκτήσουμε συνείδηση οικονομικού μετανάστη. Οι νέοι του Δήμου μας είναι οι Ευρωπαίοι του μέλλοντος και θα πρέπει να έχουν το περιθώριο να πειραματιστούν, να πλουτίσουν από εμπειρίες και να δημιουργήσουν.

Με την ευκαιρία των διπλών εκλογών –ευρωπαϊκών και δημοτικών- για την ενθάρρυνση της νέας γενιάς.

Μαρία Σ. Σιδέρη
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου