Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τι περιλαμβάνει το masterplan του Sir Νόρμαν Φόστερ για το Ελληνικό

 
Ο 78χρόνος Νόρμαν Φόστερ έχει βραβευτεί το 1999 με το βραβείο Pritzker Architecture Prize
Laureate.Ενυδρείο, κατοίκιες μπροστά σε λίμνες, υπερσύγχρονη μαρίνα, χώροι εστιάσεων και πολιτισμού, ποδηλατόδρομοι κι ένα πάρκο συνολικής επιφάνειας 2 εκατ. τ.μ. θα ενταχθούν στα 6.200 στρέμαμτα του πρώην αεροδρομίουΕνα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη, κτίρια- τοπόσημα, συγκροτήματα κατοικιών μπροστά σε λίμνες, υπερσύγχρονη μαρίνα, εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας, χώροι εστιάσεων και πολιτισμού, ποδηλατόδρομοι κι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο συνολικής επιφάνειας 2 εκατ. τ.μ..

Ετσι έχει οραματιστεί την έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, του βραβευμένου αρχιτέκτονα και ...Sir της αρχιτεκτονικής Νόρμαν Φόστερ, που υπογράφει το masterplan του σχήματος της Lamda Development. Στόχος, η επένδυση που θα αποτελέσει, εφόσον βέβαια υλοποιηθεί, τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Αθήνα, να δώσει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στην ελληνική πρωτεύουσα και να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν, προσελκύοντας επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες. Κεντρικό ρόλο, με βάση και το masterplan που έχει υλοποιήσει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, θα έχει και το γνωστό κτίριο Σααρίνεν, το κεντρικό κτίριο που πρώην αερολιμένα Αθήνων, το οποίο κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και ανήκει στα τελευταία έργα του Φινλανδού Eero Saarinen, ενός επίσης κορυφαίου αρχιτέκτονα της εποχής.

Σύμφωνα λοιπόν με το masterplan της Foster + Partners, το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμο από τον περασμένο Νοέμβριο (σ.σ. οπότε και ήταν ...μία από τις καταληκτικές ημερομηνίες του ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό του Ελληνικό) θα υπάρξει πλήρης αναβάθμιση των μέσων μεταφοράς της περιοχής, όπου θα δημιουργηθεί και εκτενές εσωτερικό δίκτυο. Επιπλέον, θα υπάρξει και αξιοποίηση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ., η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα μεταμορφωθεί σε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες πανευρωπαϊκά. Η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή και θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου, ενώ τα κτίρια που θα κατασκευασθούν θα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να προβάλλουν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Αθήνας, κάτι που λείπει σήμερα από την ελληνική πρωτεύουσα. Από τα κεντρικά στοιχεία της μελέτης, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό, είναι το aquarium (ενυδρείο), το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης αλλά και το πάρκο, που θα συγκαταλέγεται στο top 3 των ευρωπαϊκών πάρκων με στόχο τη δραστική μείωση του ''κακού'' ενεργειακού αποτυπώματος της όλης επένδυσης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου