Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ξεσκονίζουν τα μεταχειρισμένα που πουλήθηκαν ως καινούρια και τα πλαστά παράβολα

Την ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Υποδομών
Μεταφορών και Δικτύων προκάλεσε το δημοσίευμα της «Ημερησίας» σχετικά με την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ως καινούριων αλλά και για το «πάρτι» εκατομμυρίων που έχει στηθεί σε πάρα πολλές Διευθύνσεις Μεταφορών της χώρας το οποίο αφορά στα πλαστά παράβολα μεταβίβασης αυτοκινήτων.

Ωστόσο το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών έχει κυριολεκτικά αποψιλωθεί καθώς η δύναμή του αποτελείται από μόλις 4 υπαλλήλους εκ των οποίων ο ένας έχει μεταφερθεί σε άλλο τμήμα του υπουργείου.

Οπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς 3 υπάλληλοι όσο καλή διάθεση και αν έχουν είναι αδύνατον να ελέγξουν ολόκληρη την Ελλάδα.

Πάντως στελέχη του Σώματος ανέφεραν στην «Η» πως πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης νέων υπαλλήλων οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Οσον αφορά στα θέματα που αυτεπάγγελτα τα ερευνήσει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών ήδη η «Η» έχει αποστείλει τα σχετικά έγγραφα για κάποια αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα κρατικό όχημα, ώστε να εστιαστούν οι έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πάντως στο σύστημα του Υπουργείου Μεταφορών στα «μεταχειρισμένα» αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί στην Ελλάδα ως καινούρια φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει 1η Αδεια Διεθνώς που σημαίνει πως τα αυτοκίνητα είχαν πινακίδες κυκλοφορίας σε κάποιο άλλο κράτος.

Βέβαια η Διεθνής Αδεια λείπει από τους φακέλους των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Με δύναμη μόλις 3 υπαλλήλους το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών είναι αδύνατο να ελέγχει όλες τις καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στα γραφεία τους.

Αλλωστε όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς η κατάσταση στις Διευθύνσεις Μεταφορών βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται παράνομες ενέργειες με το ανάλογο τίμημα.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν στην «Η» πως οι δοσοληψίες ξεκινούν από μια απλή μεταβίβαση μέχρι τον «εικονικό» υποκυβισμό κυλινδρισμού των κινητήρων ώστε οι κάτοχοί τους να γλιτώσουν τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Μάλιστα ο «εικονικός» υποκυβισμός δίνει και παίρνει τους τελευταίους μήνες καθώς οι κάτοχοι αυτοκινήτων με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω γλιτώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ χωρίς βέβαια να έχουν αλλάξει τον κινητήρα του οχήματός τους.

Για το θέμα των παράνομων παραβόλων όλοι γνωρίζουν τι γίνεται αλλά κανείς δεν μιλάει καθώς τα κυκλώματα είναι πολύ ισχυρά και με μεγάλη οικονομική ρευστότητα.

Ωστόσο υπάρχουν και οι «καθαροί» υπάλληλοι που είτε «διώκονται» με μεταθέσεις από τα τμήματα που πραγματοποιούνται όλες οι παρανομίες είτε απειλούνται εκείνοι και οι οικογένειές τους...

Αδίστακτα κυκλώματα

Εδώ και πολλά χρόνια στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν αδίστακτα τα κυκλώματα που δρουν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και χαρακτηριστικά αναφέρουν πως όταν οι έρευνες των Διωκτικών Αρχών έφθαναν πολύ κοντά τους εκείνοι φρόντιζαν να εξαφανίζουν όλα τα στοιχεία που μπορούσαν να τους προδώσουν. Μάλιστα αναφέρουν στην «Η» πως δεν είναι και λίγα τα συμβάντα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα βάσει των οποίων έχουν καεί ολοσχερώς μέχρι και τμήματα Διευθύνσεων Μεταφορών που βρίσκονταν οι φάκελοι «περίεργων» αυτοκινήτων...



Γιώργου Κ. Ανδρή

andris@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου