Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνικό - Έργο πηγή πλούτου που τον πετάνε

Όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όλο το αμερικανο-σπουδαγμένο επιτελείο στα οικονομικά, διοίκηση και διαχείριση της χώρας μας είναι σε πλήρη αφασία, ειδικά μετά
το "ατύχημα" που τους έπληξε, η παύση αμοιβής τους με χαριστικά λεφτά.
Όσο για τους δημοσιογράφους, μεγάλους και μικρούς, αν το αφεντικό τους δεν τους ζητήσει να αναλύσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν πρόκειται να ασχοληθούν με αυτό.
Θα αναρωτιέστε σε ποιο πράγμα αναφερόμαστε και γιατί τόση επίθεση και απαξίωση.
Μιλάμε για την μεγαλύτερη εκποίηση δημοσίας γης των τελευταίων χρόνων. Μια εκποίηση που γίνεται λόγο της οικονομικής ανάγκης του πολιτικού μας συστήματος. Φυσικά, πρόκειται για την πώληση του «Ελληνικού».
Κατ' αρχήν μια χώρα που ευελπιστεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της δεν έπρεπε επ' ουδενί να πωλήσει/καταστρέψει το δεύτερο αεροδρόμιο που διαθέτει. Κάθε μία από της σύγχρονες παγκόσμιες δυνάμεις έχουν τουλάχιστον 2 αεροδρόμια στην πρωτεύουσά τους. Αλλά αυτό ας το αφήσουμε. Οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες.
Είμαστε τώρα μπροστά στην προοπτική να εξαγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί κατά την βούληση των αγοραστών. Όλοι θα τρέξουν να μιλήσουν για "ξεπούλημα" για "χάρισμα δημόσιας περιουσίας", για "καταστροφή περιβάλλοντος" αλλά κανείς δεν θα μιλήσει και δεν έχει προβλέψει τον σκοπό και τους λόγους για τους οποίους πωλείται αυτή η δημόσια γη.
Η "βιτρίνα" είναι η ανάπτυξη. Αλλά ο πραγματικός λόγος είναι: "Hit and run" (άρπαξέ τα και τρέξε). Αν υπήρχε έστω και η ελάχιστη σκέψη για ανάπτυξη, δεν θα έπρεπε μέσα στους όρους πώλησης να υπάρχουν τέτοιοι που να κατοχυρώνουν σταθερή προσφορά και αναζήτηση υψηλών υπηρεσιών, για τα επόμενα 20-30 χρόνια,  ΜΟΝΟ μέσα από την Ελληνική αγορά; 
Και για να το κάνουμε πιο απλό...
Μέρος της σύμβασης αναφέρει ότι αυτός που θα πάρει την έκταση θα πρέπει να προσκομίσει μια περιβαλλοντολογική και αστική μελέτη από διεθνή οίκο. Μέχρι εδώ καλά. 
Εάν ήταν κύριος στόχος η ανάπτυξη θα έπρεπε να  υπάρχει ως όρος η συγκεκριμένη Εταιρεία να έχει για το διάστημα αυτό έδρα ΜΟΝΟ στην Ελλάδα και να φορολογηθεί για οτιδήποτε σχετίζεται με το έργο στην Ελλάδα και να απασχολεί κατά 95% μόνο Έλληνες.  Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουμε έναν διεθνώς καταξιωμένο οίκο και στην Ελλάδα.
Πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα ήταν τα Ολυμπιακά Έργα για το 2004.
Εξ αρχής ήταν γνωστό ότι αυτά τα έργα θα είχαν υπέρογκο κόστος. Αυτό, όμως που θα ήταν πολύτιμο όφελος ήταν η τεχνογνωσία που θα μπορούσε να μας αποφέρει κέρδη στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Εμείς πληρώσαμε ξένες εταιρείες όπως ο Καλατράβα με τις κακοτεχνίες του και τα "έργα αντίγραφα". Έγιναν, ήδη οι Ολυμπιακοί του 2008 και του 2012 και δεν μας έφεραν κανένα οικονομικό όφελος. Τα Ολυμπιακά ακίνητα αφέθηκαν στην μοίρα τους και ως επί το πλείστον ρήμαξαν και τελικά, το συνολικό όφελος ήταν μηδαμινό έως ανύπαρκτο.
Τα πανεπιστήμιά μας παράγουν, υποτίθεται, επιστήμονες σαν να είναι βιομηχανικά προϊόντα.Όλο αυτό το δυναμικό πάει χαμένο και αφού απελπιστεί φεύγει στο εξωτερικό ή επιστρέφει στα κτήματα του μπαμπά στο χωριό...

Οι Γερμανοί έφτιαξαν το "Allianz Arena" που είναι μοναδικό, δεν το μπερδεύεις με κανένα άλλο αντίστοιχο, και ενώ δουλέψανε 150 διεθνής οίκοι, εμφανίστηκε σαν αμιγές Γερμανικό έργο. Έκτισαν ολόκληρο το Βερολίνο, εκ βάθρων, με χιλιάδες διεθνής οίκους αλλά δεν μνημονεύεται κανείς από αυτούς. 
Οι Άγγλοι ετοιμάζουν τώρα τους Ολυμπιακούς αγώνες και ακολουθώντας την ίδια πρακτική δεν αναφέρεται κανείς ξένος οίκος, παρόλο που χρησιμοποιούνται διεθνής οίκοι.

Δεν ζητάμε να εφεύρετε τον τροχό. Να εφαρμόσετε διεθνής πρακτικές ζητάμε. Πρακτικές που πολλοί από εσάς τις έχετε διδαχθεί τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που σπουδάσατε.

Τα σχέδιά σας και τα προγράμματά σας είναι ανύπαρκτα. Αλλά ακόμη και τα όνειρά σας είναι τόσο περιορισμένα όσο ενός κλεφτοκοτά. 

Σε μια τέτοια μαμούθ αγοραπωλησία μπορεί να μας δείξει κάποιος που εξασφαλίζεται η εμπλοκή και απασχόληση του υψηλού επιπέδου μόρφωσης και εξειδικευμένων επιστημόνων που διαθέτουμε; Έχουμε ένα τέτοιο έργο που μπορεί να αναδείξει και να καταξιώσει ομάδες επιστημόνων που είναι ικανές να το υλοποιήσουν με διαρκή ετήσια οφέλη που θα μας καλύπτουν τον προϋπολογισμό μας.
Έχετε επικεντρωθεί στο πως θα τους ξεφορτωθείτε και θα τους κάνετε αγρότες.
Εσείς, όμως θα διατυμπανίζετε ότι θα χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό που, όπως θα είναι ως επί το πλείστων μετανάστες και λιγότεροι Έλληνες στο χαμηλότερο επίπεδο εργασίας, απλοί χειρωνάκτες ελάχιστης μόρφωσης. Που όμως μετά την ολοκλήρωση του έργου θα είναι πάλι άνεργοι. Ακριβώς στο ίδιο "στυλάκι" που κάνατε με τα Ολυμπιακά έργα.
Ασχολείστε μόνο για το αν το πουλήσαμε 1 Ευρώ ή εκατομμύρια για να τα "φάτε" εδώ και εκεί. Αυτό το θέμα είναι αμελητέο. Εφόσον αυτό το έργο θα μείνει στην Ελληνική επικράτεια, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το εκμηδενίσετε, όπως κάνατε με την φορολόγηση των ακινήτων.
Με αυτόν το τρόπο θα έρθει η ανάπτυξη;
Από υπανάπτυκτους σχεδιαστές και οργανωτές;
Θέλουμε ανάπτυξη διαρκή για το αύριο, το μεθαύριο και το μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Όχι μόνο για το κοντόφθαλμο "σήμερα".

Ε.Ζ.

2 σχόλια:

  1. ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ,ΕΙΧΑΝ ΤΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΟΣΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΗ Η ΙΔΙΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ,Η ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ.ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΙΖΩΝΕΝΗ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ ΛΑΜΟΓΙΟΥ,ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I do not even know the way I ended up right here, however
    I assumed this submit was once good. I do not know who you are but certainly you are going to a well-known
    blogger when you aren't already. Cheers!

    Feel free to visit my webpage :: games for girls club

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου