Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κρίσιμος χειμώνας για τα ξενοδοχεία όλης της χώρας

Μεγάλες απώλειες έχουν υποστεί τα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό σε βάθος πενταετίας, εξαιτίας της συρρίκνωσης της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης. Και όλα αυτά ενώ οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου «βλέπουν» συνέχεια της κρίσης για τον φετινό χειμώνα και κάνουν λόγο για παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Ρέτσο, ο τζίρος φέτος από τις πάσης φύσεως τουριστικές δραστηριότητες στο εσωτερικό θα είναι μειωμένος κατά 50% (ή κατά 1,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2008 που είχε φθάσει σε 3 δισ. ευρώ. Επίσης, προβλέπει ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων θα παρουσιάσουν μείωση κατά 25% σε σχέση με το 2011.

Για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι αεροπορικές αφίξεις στο εσωτερικό της χώρας παρουσίασαν πτώση κατά 7,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, φθάνοντας σε 4.099.598 έναντι 4.436.963, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Για τον Σεπτέμβριο οι εσωτερικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 5,6%, φθάνοντας σε 523.227 έναντι 554.366 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των επιβατών από εσωτερικά δρομολόγια πλοίων που καταμετρήθηκε στα ελληνικά λιμάνια για το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε πτώση κατά 12,4%, φθάνοντας σε 5.123.498 έναντι 5.850.585 την ίδια περίοδο του 2011.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της αγοράς επισημαίνει στην «Κ» ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας των ξενοδοχείων που ο κύριος όγκος των πελατών τους είναι Ελληνες και ότι υπάρχουν μονάδες οι οποίες δεν άνοιξαν και δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν.

Επίσης, τονίζει ότι «έχουν διαμορφωθεί δύο ταχύτητες στην ελληνική ξενοδοχία. Η αγορά που είναι προσανατολισμένη στο εξωτερικό έχει δικαίωμα να αισιοδοξεί για το 2013, ενώ οι προορισμοί ή οι μονάδες που εξαρτώνται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την εσωτερική ζήτηση θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέο σχεδιασμό».

Παράλληλα, σημειώνει και την παράμετρο ότι έχει καταργηθεί το μεγάλο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και πως αν επανέλθει για το 2013, καθώς υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Εργασίας, θα είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Ο κ. Ρέτσος χαρακτηρίζει τη φετινή τουριστική χειμερινή περίοδο πολύ δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της πρόβλεψης για μειωμένα έσοδα, θα υπάρχουν και πολύ αυξημένα έξοδα, τα οποία δεν σχετίζονται με την άμεση ή έμμεση φορολογία, αλλά κυρίως με το ενεργειακό κόστος.

Η ΠΟΞ αναφέρει ότι έχει αποστείλει υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών στο οποίο, μεταξύ άλλων, έχει θέσει ως κυρίαρχο ζήτημα την εξασφάλιση ποσού επιστροφής από το κόστος του πετρελαίου για τα ξενοδοχεία με ειδικά γεωγραφικά και υψομετρικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό συμπληρώνει ότι «ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες υπό το βάρος της κρίσης, των υποχρεώσεων και της έλλειψης προοπτικής δουλειάς δεν θα ανοίξουν τον χειμώνα, ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα». Γι’ αυτό, καταλήγει ο κ. Ρέτσος, είναι εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση ξεκάθαρης στρατηγικής και η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από την πλευρά του υπουργείου, μόλις κλείσει οριστικά το θέμα εκταμίευσης της δόσης.

Του Σταθη Κουσουνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου