Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Εξι ερωτήσεις και απαντήσεις για διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Το πρόγραμμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, που περιλαμβάνει τη διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012, προχωράει παρά τις αντιδράσεις αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργαζομένων. Κυβέρνηση και υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανησυχούν ότι μια ενδεχόμενη «αποτυχία» της διαθεσιμότητας θα επαναφέρει την απαίτηση της τρόικας για 15.000 «τυφλές» απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους. Το πεδίο και η έκταση εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων παραμένει ασαφής και ευλόγως διατυπώνονται ερωτήματα γύρω από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

– Θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο;

– Αδηλο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι. Ο κ. Μανιτάκης έχει σε όλους τους τόνους διαβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε καμία απόλυση υπαλλήλου» και πως οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας - διαθεσιμότητας θα απορροφηθούν σε άλλες υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Ωστόσο, η δέσμευση αυτή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει να αμφισβητείται από το ίδιο το κείμενο του νέου Μνημονίου, όπου γίνεται αναφορά στο πλαίσιο κινητικότητας, αλλά υπάρχει η εκτίμηση πως «μόνον ένα μικρό ποσοστό των υπαλλήλων αυτών θα επανέλθει σε υπηρεσίες του Δημοσίου μέσα στο χρονικό διάστημα του ενός έτους».

– Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος κινητικότητας;

– Από το 2013, η κινητικότητα του προσωπικού θα αποτελεί μια παγιωμένη διοικητική πρακτική. Ο θεσμός κρίνεται απαραίτητος, πρώτον για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις (μόνο το 2012 ξεπερνούν τις 30.000), αλλά και για να υπερβεί το υπουργείο την απαίτηση του δεύτερου Μνημονίου για 15.000 «τυφλές» απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012.

– Ποιο το μέλλον των υπαλλήλων που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας;

– Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, περιορισμένος αριθμός υπαλλήλων, 2.000 σε πρώτη φάση, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό. Οι μετακινήσεις θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, όπως σε νοσοκομεία, ΚΕΠ, στις Διευθύνσεις Συντάξεων στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

– Ποιους αφορά και πότε εντάσσονται;

– Οσοι υπάλληλοι πληρούν τα κριτήρια έχουν τεθεί αυτοδικαίως από τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης του Ν. 4093/2012, στο πρόγραμμα κινητικότητας - διαθεσιμότητας. Από την ημερομηνία αυτή, θα υπολογιστεί αναδρομικά η καταβολή των μηνιαίων απολαβών, δηλαδή το 75% επί των αποδοχών για διάστημα έως και 12 μήνες. Η διαθεσιμότητα αφορά μόνο συμβασιούχους αορίστου χρόνου, αποφοίτους Λυκείου (ΔΕ), που προσλήφθηκαν εκτός διαγωνισμού (ΑΣΕΠ) και εργάζονται σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα.

– Γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι κατηγορίες;

– Η ειδικότητά τους (διοικητικοί υπάλληλοι) καθιστά ευκολότερη τη μετακίνησή τους, καθώς δεν τίθενται ζητήματα υψηλής εξειδίκευσης.

– Σε ποιες υπηρεσίες θα μετακινηθούν οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι;

– Στην ΕΛ.ΑΣ., όπου εξετάζεται οι ένστολοι που απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες να αντικατασταθούν, ώστε να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα. Στην Παιδεία: Το 2011 έγιναν 12.000 έκτακτες προσλήψεις, ενώ φέτος μπορούν να γίνουν μόνο 2.000. Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί που καλύπτουν διοικητικές θέσεις θα γυρίσουν στα σχολεία, ενώ στα πανεπιστήμια, διοικητικοί υπάλληλοι που πλεονάζουν θα βοηθήσουν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στην Υγεία: Υπάλληλοι που βρίσκονται σε γραφεία θα μεταφερθούν άμεσα στα πληρώματα του ΕΚΑΒ ως τραυματιοφορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου