Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ποιες κατηγορίες «γλιτώνουν» από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Picture 0 for Ποιες κατηγορίες «γλιτώνουν» από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρόκειται να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2013. Οι αυξήσεις ξεκινούν κατ' ελάχιστο από 2 χρόνια και μπορούν να
φθάσουν και τα 7 χρόνια για τις μητέρες ανήλικων παιδιών.

Τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνονται στα 67 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ δεν χορηγεί μειωμένες συντάξεις, όπως το ΙΚΑ ή άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Πλήρη σύνταξη επίσης σε ηλικία μικρότερη των 67 ετών, μπορούν να λάβουν από 1/1/2013 όσοι πραγματοποίησουν συνολικά 12.000 μέρες ασφάλισης (πραγματικές και συμπληρωματικά με αναγνώριση πλασματικών χρόνων-μέχρι 6 χρόνια το 2013 και μέχρι 7 χρόνια από 1/1/2014 και μετά). Με 12000 μέρες ασφάλισης ή 40 χρόνια θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 62 ετών.

Μόνο οι παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων δε θίγονται από τα νέα όρια συνταξιοδότησης, μετά τις τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό και αυτές είναι οι εξής:

α. Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31/12/2012. Θεμελιωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται).

β. Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31/12/2012. Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

γ. Συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί, παραπληγικοί, τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, δηλαδή με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

δ. Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

ε. Οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ού (μειωμένη σύνταξη) ή 55ου έτους της ηλικίας (πλήρης σύνταξη).

στ. Όσοι ασφαλισμένοι των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, εργάζονται στο Δημόσιο με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του Ν. 4024/2011.

 Τέλος από 1/1/2013 τίθενται σε ισχύ και οι μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ οι περικοπές στα εφάπαξ ανέρχονται ακόμη και στο 83%. Ωστόσο ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης με δηλώσεις του προανήγγειλε και νέες μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα από 1/1/2014

Ποιες κατηγορίες «γλιτώνουν» από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου