Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Έρχεται η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Picture 0 for Έρχεται η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
Νέο ευνοϊκότερο σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το ελληνικό δημόσιο έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται
να το παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης.

Χαρακτηριστικό είναι πως, λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης, τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο μέσα στο 2012 ανήλθαν στα 11,025 δισ ευρώ από 10,169 δισ ευρώ τον Σεπτέμβριο και 6,871 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ στο σύνολο έχουν ανέλθει σε 54 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ.

Για αυτόν τον λόγο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρνει σχέδιο για ελαστικοποίηση των κριτηρίων (οικονομική αδυναμία, μείωση τζίρου, είδος οφειλής, βαριά ασθένεια, κα) και των συντελεστών βαρύτητας, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, παρότι θεωρητικά δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση της οφειλής, μέχρι 48 δόσεις, στην πραγματικότητα, ακριβώς λόγω των αυστηρών όρων, οι εφορίες δεν δίνουν πάνω από 15-17 δόσεις, ακόμα και μετά την αίτηση για επανεξέταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο ελαστικοποίησης των κριτηρίων που προωθεί το υπουργείο ουσιαστικά θα δίνει απευθείας 36 δόσεις και, μετά την επαναίτηση, τις επιπλέον 12 (ίσως και 24, εάν τελικά οι δόσεις αυξηθούν από 48 σε 60), ενώ η ελάχιστη δόση εκτιμάται ότι θα φθάνει τα 100 ευρώ, από 300 ευρώ που ισχύει σήμερα.

«Εξετάζουμε μία επέκταση μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Είναι κάτι όμως στο οποίο τώρα έχουμε καταλήξει και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία ανακοίνωση γι΄ αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε όμως να ξεφύγουμε από το υφιστάμενο πλαίσιο, μπορούμε να το βελτιώσουμε, αλλά όχι να κάνουμε ειδικές ρυθμίσεις πέρα από αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο του ΚΕΔΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης.

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν τα κριτήρια, βάσει των οποίων αποφαίνεται η αρμόδια υπηρεσία για τον αριθμό των δόσεων σε πρώτη φάση και μετά από επαναίτηση σε δεύτερη φάση. «Αυτά τα κριτήρια - και επεκτείνοντας όχι μόνο αυτά τα κριτήρια αλλά και δίνοντας και ουσιαστική αντιμετώπιση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων- στην οικονομική τους συμπεριφορά με πραγματικά στοιχεία, υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον ΚΕΔΕ», είπε.

Έρχεται η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου