Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΣΕΒ: Η ενεργειακή αποδοτικότητα ευκαιρία για τον κατασκευαστικό κλάδο

Τη θέση ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτήρια μπορεί να συμβάλλει στους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας μας και συγχρόνως να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία επιχειρηματικής ανάπτυξης για τον κρίσιμο, για την ελληνική οικονομία, κατασκευαστικό κλάδο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιος Βιδάλης, μιλώντας στην 12η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Forum για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα - EUFORES, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βιδάλης στην έναρξη της ομιλίας του επισήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαφύλαξη της βιωσιμότητας της βιομηχανίας τίθεται ως κρίσιμη προτεραιότητα από εκείνους που χαράσσουν την ενεργειακή πολιτική, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. 

«Μόνο μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία, ισχυρή απέναντι στον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της κλιματικής πρόκλησης και όχι το αντίθετο», τόνισε ο κ. Βιδάλης και αυτό είναι ένα μήνυμα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας, ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση επηρεάζει με σφοδρότητα τη λειτουργία και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βιδάλης υπογράμμισε ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς και θεσμικοί παράγοντες -ενδεικτικά η Ακαδημία Αθηνών, ο διεθνής οίκος McKinsey, που υλοποίησε σχετική μελέτη μαζί με το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αλλά και άλλοι- συγκλίνουν απόλυτα στη θέση ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτήρια αποτελεί τον πιο ισχυρό μοχλό εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και μάλιστα με καθαρό κέρδος για την κοινωνία.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έθιξε το θέμα της παλαιότητας του κτηριακού αποθέματος στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η μακρόχρονη έλλειψη ευαισθησίας, μαζί με το έλλειμμα πρόβλεψης για ενεργειακά αποδοτικά κτήρια, οδήγησε σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες πόλεις.

Σημείωσε ακόμη ότι το ισχυρό και ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει το ΥΠΕΚΑ, από το 2010 και μετά, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης. «Είμαι πεπεισμένος –τόνισε ο κ. Βιδάλης- ότι μόλις ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων θα είναι εκείνος ο τομέας που θα προσφέρει βιώσιμη διέξοδο στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου