Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το "Υγεία" συνεχίζει τις επενδύσεις

H ροή ασθενών στο Θεραπευτήριο Υγεία παρέμεινε σταθερή στο εννεάμηνο του 2012 και σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εργασιών στα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ βελτίωσε την εικόνα του ομίλου που εξακολουθεί και μετρά ζημιές από τις δραστηριότητες των κλινικών σε Αλβανία και Κύπρο.

Η σύγκριση μάλιστα είναι με ένα πολύ καλό εννεάμηνο του 2011 λόγω των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. 

Βεβαίως, τα προβλήματα του κλάδου -καθυστέρηση είσπραξης απαιτήσεων από το Δημόσιο, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, υψηλός δανεισμός - ισχύουν και για τον όμιλο που ανήκει στη MIG. Από την άλλη πλευρά το Υγεία δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις από τη λιβυκή κυβέρνηση για τη φιλοξενία ασθενών όπως άλλοι ιδιωτικοί όμιλοι και ένα επικείμενο γενναίο «κούρεμα» στις οφειλές αυτές - όπως τουλάχιστον ακούγεται - θα έχει μικρή επίπτωση στα μεγέθη του.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υγεία κ. Ανδρέα Καρταπάνη, οι στρατηγικές επιλογές προηγούμενων ετών που αφορούσαν συμφωνίες με μεγάλους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς ομίλους, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και ο εξορθολογισμός των τιμών διατήρησαν την επισκεψιμότητα των ασθενών στο εννεάμηνο και στο σύνολο του έτους μπορεί να καταγραφεί και μικρή άνοδος.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας το εννεάμηνο του 2012 διαμορφώθηκε σε 102,9 εκατ. ευρώ έναντι 107,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011.

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA έφθασαν τα 15,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 15,8 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011.

Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 184,5 εκατ. ευρώ (184,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011), τα EBITDA αυξήθηκαν σε 12,3 εκατ. ευρώ (1,7 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές ενοποιημένες ζημιές περιορίστηκαν από 21,2 εκατ. ευρώ σε 12 εκατ. ευρώ.
O όμιλος του Υγεία, παρά την κρίση, συνεχίζει τις επενδύσεις και τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 3%.

Την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου η πρώτη στην Ελλάδα υβριδική χειρουργική αίθουσα. Το υβριδικό χειρουργείο του Υγεία αποτελεί επένδυση 2 εκατ. ευρώ, καλύπτει επιφάνεια 87 τ.μ., ενώ διαθέτει απεικονιστικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων.

Στην αίθουσα αυτή μπορούν να διενεργούνται στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα ενδαγγειακές και ανοιχτές επεμβάσεις σε ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα από όλες τις χειρουργικές ή επεμβατικές ειδικότητες, όπως αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία.

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Καλλιάφα, διευθυντή της Α' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Υγεία, «Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτελούνται όλο και περισσότερες και πιο σύνθετες ενδαγγειακές επεμβάσεις. Σε ορισμένες από αυτές παρουσιάζεται η ανάγκη είτε να γίνει εξ αρχής συνδυασμένη ανοιχτή και ενδαγγειακή επέμβαση, είτε να γίνει μετατροπή της ενδαγγειακής σε ανοιχτή, όπου η πρώτη δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί. Για τον λόγο αυτόν δημιουργήθηκαν τα υβριδικά χειρουργεία».

Ο πρόεδρος της MIG και του ομίλου Υγεία κ. Ανδρέας Βγενόπουλος στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων επεσήμανε: «Το Υγεία αποδεικνύει άλλη μία φορά ότι είναι από τους πιο άξιους "πρεσβευτές" της Ευρωπαϊκής Ελλάδας και παραμένει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Η προσπάθεια αυτή δείχνει ότι συνεχίζουμε το επενδυτικό πρόγραμμά μας προκειμένου να διασφαλίσουμε το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και τις θέσεις εργασίας». 

Το Υγεία πρόσφατα προχώρησε στην υπογραφή με τις πιστώτριες τράπεζες προγράμματος κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους 95 εκατ. ευρώ, αναδιαρθρώνοντας τον δανεισμό του.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου