Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Bιολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι: Ενα πολυλειτουργικό βιολογικό κτήμα

Ο Χριστόφορος Διαμάντης, βιοκαλλιεργητής που πιστοποιείται από τη ΔΗΩ με αριθμό μητρώου Νο.1. (Φωτογραφίες: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ)
Το βιολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι στον Μαραθώνα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985. Δεν υπήρχε ακόμα ούτε καν πιστοποιητικός οργανισμός. Αλλά ο Χριστόφορος Διαμάντης επέμενε στην «καθαρή» καλλιέργεια, χωρίς ραντίσματα και φυτοφάρμακα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τελείωσε τη Γεωπονική Σχολή της Κόνιτσας το 1956. Έκτοτε ασχολήθηκε επί 19 χρόνια με διάφορες δουλειές που είχαν να κάνουν κυρίως με την ξυλουργική και τις οικοδομές. Έφτιαξε ένα καλό κομπόδεμα και αποφάσισε να γυρίσει στην πρώτη του αγάπη, τη γη και τα προϊόντα της. «Στην Κόνιτσα έμαθα πολλά, ήταν ένα καλό, πρακτικό σχολείο όπου καλλιεργούσαμε τα πάντα. Εννοείται χωρίς χημικά. Έτσι γνώρισα πώς τα λαχανικά μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς φυτοφάρμακα, και μάλιστα γίνονται καλύτερα. Θέλησα τις γνώσεις μου να τις εφαρμόσω στο κτήμα μου».




Από το 1989 αγωνίζεται για να δημιουργηθούν πιστοποιητικοί οργανισμοί. Με άλλους ομοϊδεάτες του ξεκίνησαν ένα σύλλογο, τον ΣΟΓΕ (Σύλλογος Οικολογίας Γεωργίας Ελλάδος)- μάλιστα έβγαζαν και περιοδικό, τις «Βιοκαλλιέργειες», για να ενημερώσουν τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές. Το 1993 δημιουργείται πρώτη η Βιοελλάς, την οποία ακολουθεί η ΔΗΩ. Είναι ο πρώτος βιοκαλλιεργητής που πιστοποιείται. Από τότε μέχρι σήμερα ο Χριστόφορος Διαμάντης δούλεψε με συνέπεια. Μεγάλωσε το αρχικό κτήμα.

Σήμερα έχει 240 στρέμματα, μοιρασμένα ανάμεσα στον Μαραθώνα και τη λίμνη Υλίκη, όπου καλλιεργούνται όλα τα είδη κηπευτικών και αρωματικών φυτών, ανάλογα με την εποχή, ως επί το πλείστον, αν και λόγω των καταναλωτών αναγκάζονται να κάνουν και κάποιες «ζαβολιές» - για την ντομάτα, ας πούμε, που τη ζητάμε ολοχρονίς, λες και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Και ζώα έχει το κτήμα (κυρίως αιγοπρόβατα, για να φτιάχνει δικό του γιαούρτι, τυρί και... παγωτό γιαούρτι). Τα προϊόντα τους θα τα βρούμε σε όλες σχεδόν τις βιολογικές λαϊκές της Αττικής. Έχουν τρία συνεργεία που μοιράζονται στις αγορές, δουλεύει εκεί όλη η οικογένεια, και απασχολούν επιπλέον 15 άτομα. Είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Επισκέψιμο αγρόκτημα

Ο Σπύρος Χρυσούλας, γαμπρός του Χριστόφορου Διαμάντη

Ένα κομμάτι του κτήματος, 14 στρέμματα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Τύμβο του Μαραθώνα, έγινε πολυλειτουργικό με τη βοήθεια του γαμπρού του Σπύρου Χρυσούλα και της κόρης του Μαρίας, που επισκέφτηκαν αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και έμαθαν για τις νέες δραστηριότητες που μπορούν να γίνονται μέσα σε ένα οικολογικό κτήμα. Έτσι, σήμερα διαθέτουν ποικιλία ζώων και καλλιεργειών -έτσι κι αλλιώς, είναι φανατικοί πολέμιοι της μονοκαλλιέργειας- και το κτήμα τους είναι επισκέψιμο από το κοινό, αλλά κυρίως από τα σχολεία.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ζώα, ενημερώνονται για τα οφέλη της βιολογικής καλλιέργειας και συμμετέχουν εθελοντικά στις εργασίες. Μπορεί το επισκέψιμο κτήμα να μοιάζει με παράδεισο, αλλά τα προβλήματα είναι αρκετά. Φοβούνται μάλιστα για το νερό της περιοχής, καθώς υπάρχει περίπτωση να γίνει στον Μαραθώνα ΧΥΤΑ, που θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Επεμβαίνει ο Σπύρος στην κουβέντα και προσθέτει ότι «ο Μαραθώνας ανέκαθεν τροφοδοτούσε την Αθήνα με κηπευτικά προϊόντα. Ήδη η δόμηση έχει μειώσει σημαντικά την καλλιεργήσιμη γη. Είναι σημαντικό να μην επιβαρυνθούν οι εναπομείνασες καλλιέργειες με μολυσμένο νερό».

Ο Σπύρος είναι αυστηρός με τους δημόσιους οργανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους κυρίως των κτηνοτρόφων. Θυμάται πόσο ταλαιπωρήθηκε για να βγάλει την άδεια του αρμεκτηρίου, και στην Αγγλία, όταν ρώτησε τον βιοκαλλιεργητή για τις άδειες που χρειάζονται, αυτός δεν καταλάβαινε τι εννοούσε. «Νόμιζα ότι φταίνε τα Αγγλικά μου, αλλά έφταιγε το γεγονός ότι εκεί η άδεια βγαίνει αυθημερόν από το δήμο». 


Ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους είναι υψηλός, αν και αυτό που μένει τελικά είναι «ένα καλό μεροκάματο. Μοιράζομαι στα ίσα τα κέρδη με τα παιδιά της λαϊκής. Στα τέσσερα. Και μάλιστα δεν ρυθμίζω εγώ τη μοιρασιά, αλλά μια παλιά εργάτρια από τη Βουλγαρία, που είναι χρόνια στο κτήμα. Είναι νοικοκυρά και έντιμη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη» λέει ο Χριστόφορος Διαμάντης. Αν σας φέρει ο δρόμος ένα Σαββατοκύριακο προς τον Τύμβο του Μαραθώνα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το αγρόκτημα και να ψωνίσετε τα βδομαδιάτικα ζαρζαβατικά σας.

Πού βρίσκουμε τα προϊόντα του Αγροκτήματος Διαμάντι
Στις βιολογικές αγορές Χαϊδαρίου, Κηφισιάς, Περιστερίου, Κορυδαλλού, Π. Ψυχικού, Ηλιουπόλεως, Πειραιά, Χαλανδρίου, Γέρακα, Π. Φαλήρου, Πετρουπόλεως, Χολαργού, Νέας Ιωνίας, Καισαριανής, Βούλας, Ιλίου και Ελευσίνας. Σάββατο και Κυριακή πωλούνται επίσης μέσα στο κτήμα, Θησέως 2 και Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα. Τηλ. 22940-67.866, www.agroktimadiamanti.gr


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου