Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Jackie Kennedy σε 10 vintage φωτος


CIRCA 1960s: Former First Lady Jacqueline Kennedy enjoys herself at a picnic circa the 1960s. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)
Αν και γνωστή για πολλά πράγματα –τον γάμο της με τον John F. Kennedy, το έργο της ως Πρώτη Κυρία, ακόμη και την εποχή της ως επιμελήτρια βιβλίων– η Jackie Kennedy έμεινε στην ιστορία για τo αξεπέραστό στυλ της, που συνεχίζει να γοητεύει 30 χρόνια μετά το θάνατό της. H πρώην Πρώτη Κυρία, ή Jackie O, όπως έγινε γνωστή μετά τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1968, με το πέρασμα των χρόνων, επαναπροσδιόρισε το τι σημαίνει κομψότητα.
Getty Images

Ακόμη και πριν παντρευτεί τον JFK το 1953, η Jackie (τότε Jacqueline Bouvier) ήταν ήδη λάτρης της διαχρονικής αμερικανικής μόδας. H εκλεπτυσμένη εμφάνιση των νεανικών χρόνων της, περιλάμβανε ντυσίματα που χαρακτηρίζονταν πάντα από κομψότητα και ήταν εκλεπτυσμένα και διαχρονικά.
Getty Images

Την ημέρα του γάμου της, η Jackie φόρεσε ένα εντυπωσιακό φόρεμα από ταφτά σχεδιασμένο από τη μαύρη couturier Ann Lowe, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο εμβληματικές νυφικές εμφανίσεις όλων των εποχών.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες επέλεγε τα πιο κομψά σετ από σορτς και πουκάμισα τα οποία φορούσε σε συνδυασμό με ψάθινα καπέλα και τσάντες. Ένα άλλο αγαπημένο της καλοκαιρινό στυλ ήταν τα ριχτά φορέματα που έφτιαχνε η Lily Pulitzer ειδικά για εκείνη σε μια ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων.
Getty Images

Ως Πρώτη Κυρία, μόνη της έγραψε ξανά τους κανόνες στο ντύσιμο για τις Αμερικανίδες. Και το έκανε με έναν αριστοκρατικό συνδυασμό signature κομματιών. Τα ταγέρ με των υπογραφή των Oleg Cassini και Chanel, τα πολυτελή μαργαριταρένια κολιέ, τα μεταξένια λευκά γάντια ήταν σταθερά στοιχεία στην γκαρνταρόμπα της. Για μια έξτρα πινελιά, στρεφόταν πάντα στη συλλογή καπέλων της – ακόμη και φορώντας ένα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του συζύγου της. Getty Images

Σκαρφαλωμένο τέλεια πάνω στο κεφάλι της, το καπέλο σε σχήμα αυγού που σχεδιάστηκε από τον θρυλικό Roy Halston Frowick έγινε ένα άμεσα αναγνωρίσιμο αξεσουάρ της. Ένα άλλο αναγνωρίσιμο αξεσουάρ της Jackie ήταν η τσάντα της Gucci hobo, η οποία πήρε στη συνέχεια το όνομά της. Το κλασικό αξεσουάρ σε σχήμα μισοφέγγαρου είναι πλέον γνωστό ως Jackie 1961». Getty Images

Το 1962, ο Cassini έφτιαξε για την Jackie ένα custom-made λεοπάρ παλτό, το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τοποθετήσει τις λεοπαρδάλεις στη λίστα των απειλούμενων ειδών. Όπως διαπιστώθηκε, περίπου 250.000 λεοπαρδάλεις σκοτώθηκαν για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο επιδραστικό ήταν το στυλ της πρώην Πρώτης Κυρίας.
Getty Images

Την ημέρα της δολοφονίας του JFK, η Jackie φορούσε ένα ροζ ταγέρ Chanel από τη συλλογή Haute Couture του 1961 του γαλλικού οίκου για το Φθινόπωρο/Χειμώνα, που έκτοτε έχει γίνει κομμάτι της ιστορίας. Το σύνολο το οποίο αναπαρήχθη για τη Natalie Portman στην απεικόνιση της πρώην Πρώτης Κυρίας στην ταινία Jackie, είναι πλέον αποθηκευμένο στα αρχεία, μακριά από το κοινό. Getty Images

Θρηνώντας για τον τραγικό θάνατο του συζύγου της, η Jackie λειτούργησε όχι μόνο ως έμπνευση για τον αμερικανικό λαό, αλλά ως έμπνευση για εκατομμύρια Αμερικανίδες. Getty Images

Προχωρώντας στα τέλη της δεκαετίας του ’60, επέλεγε πιο μακριές σιλουέτες: μακριά φορέματα και παλτό. Αυτή η εξέλιξη του στυλ, σήμανε επίσης μια αλλαγή στη ζωή της.
Getty Images

Τη δεκαετία του εβδομήντα η γκαρνταρόμπα της απαρτίστηκε από φούστες σε γραμμή Α, ζωντανά μάξι φορέματα, τα εμβληματικά υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου του Francois Pinton, ακόμη και κομψά ανδρικά κοστούμια. Η Jackie μπήκε σε μια εντελώς νέα εποχή ντυσίματος – μια εποχή που ταίριαζε τόσο με την ατμόσφαιρα της δεκαετίας όσο και με το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου