Πόσα έχουν αλλάξει γύρω από τις γνώσεις μας γύρω από τον καρκίνο; Πόσες νέες αγωγές και πόσοι άνθρωποι έχουν θεραπευτεί; Ακόμα και αν μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί ακόμα μια γενική θεραπεία για τον καρκίνο, οι πληροφορίες και ο τρόπος που πλέον διαχειριζόμαστε την ασθένεια αυτή είναι σημαντικά πολλές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι καρκίνου, ορισμένοι από τους οποίους αντιμετωπίζονται πλέον με απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνεχίζουν να ζουν για πολλά έτη, ακόμα και μετά τη διάγνωσή τους. Αυτό φυσικά δεν ήταν πάντοτε το δεδομένο, ειδικά αν ανατρέξουμε πίσω στην ιστορία, τότε που ο καρκίνος ήταν μια μυστηριώδης αρρώστια που καταδυνάστευε τη σύντομη ζωή - απεβίωσε στα 65 του - του τυράννου της πόλης Ηράκλειας.
Ο καρκίνος στους ελληνορωμαϊκούς χρόνους
Οι πρώτες περιγραφές της ασθένειας χρονολογούνται πριν από περίπου 2.400 χρόνια, τον 4ο αιώνα π.Χ. σε μια πόλη της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί ο Σάτυρος, ο τύραννος της πόλης, φαίνεται να εμφάνισε καρκίνο μεταξύ της βουβωνικής χώρας και του όσχεου. Καθώς η ασθένεια εξαπλωνόταν στο σώμα του, ο ίδιος είχε μεγάλη δυσκολία με τον ύπνο του, καθώς βίωνε όλο και μεγαλύτερους πόνους αλλά και σπασμούς. Σε εκείνο το στάδιο, οι γιατροί δεν μπορούσαν να χορηγήσουν φάρμακα αρκετά δυνατά για να ανακουφίσουν τον ασθενή ή να κάνουν εγχείρηση, αφήνοντας τους ανθρώπους να καταλήγουν.
Σταδιακά, η ασθένεια έγινε αρκετά γνωστή, με πολλά κείμενα της εποχής να αναλύουν πως αναπτύσσονται διάφορα είδη καρκίνου. Για παράδειγμα σε κάποια περιγράφεται η ιστορία μιας γυναίκας από την ελληνική πόλη των Αβδήρων, η οποία πέθανε από καρκίνο του θώρακα και η ιστορία ενός άνδρα με καρκίνο του λαιμού, που επέζησε τελικά αφού ο γιατρός του έκαψε τον όγκο. Επιπλέον, σε πολλά από αυτά τα εγχειρίδια, περιγράφονταν ακόμα και τα συνήθη συμπτώματα της ασθένειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κείμενο του Ιπποκράτη με τίτλο «Ασθένειες των γυναικών»: «οι πόνοι εκτοξεύονται από το στήθος των ασθενών στο λαιμό τους και γύρω από την ωμοπλάτη [...] οι ασθενείς αυτές αδυνατίζουν σε όλο τους το σώμα [...] η αναπνοή μειώνεται, η αίσθηση της όσφρησης χάνεται [...].»
Γιατί «κάβουρας»;
Μπορεί όντως να αναρωτιέται κανείς. Γιατί να βγάλεις μια τόσο σοβαρή ασθένεια, από το όνομα ενός ζώου. Η ιστορία της ονοματοδοσίας όμως είναι λίγο πιο σύνθετη από ότι θα θέλαμε να είναι. Όσο λοιπόν οι περιγραφές πλήθαιναν, οι γιατροί της Αρχαίας Ελλάδας, ομαδοποίησαν τα συμπτώματα και κατέληξαν να ονομάζουν την ασθένεια καρκίνο, την αρχαία ονομασία της λέξης κάβουρας. Αργότερα, όταν οι λατινόφωνοι γιατροί περιέγραφαν την ίδια ασθένεια, χρησιμοποιούσαν τη λατινική λέξη για τον κάβουρα, δηλαδή cancer, με την ονομασία να παραμένει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, ακόμη και στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι αναρωτιόντουσαν γιατί οι γιατροί ονόμασαν την ασθένεια από ένα ζώο. Μια εξήγηση λοιπόν ήταν ότι ο κάβουρας είναι ένα επιθετικό ζώο, ακριβώς όπως και ο καρκίνος, ο οποίος μπορεί να γίνει μια επιθετική ασθένεια για τον άνθρωπο. Μια άλλη εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι ο κάβουρας μπορεί να πιάσει ένα μέρος του σώματος ενός ατόμου με τα νύχια του και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Ακριβώς δηλαδή όπως και ο καρκίνος, ο οποίος μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί όταν έχει αναπτυχθεί. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι η ονοματοδοσία συνέβη και εξαιτίας της εμφάνισης των όγκων που προκαλούνταν από καρκίνο. Για παράδειγμα, ο γιατρός Γαληνός (129-216 μ.Χ.) περιέγραψε τον καρκίνο του μαστού στο έργο του «Μια μέθοδος ιατρικής προς τον Γλαύκωνα», σαν μια μορφή που μοιάζει με ένα καβούρι.
Και όπως οι γνώμες διίσταντο σχετικά με το πώς ονομάστηκε η ασθένεια, καρκίνος, έτσι φαίνεται να διαφωνούσαν και πρόγονοί μας για τα αίτια της εμφάνισής της. Πολλοί πίστευαν μια αρχαία θεωρία που θέλει τον καρκίνο να εμφανίζεται όταν τα τέσσερα υγρά του σώματός μας - αίμα, κίτρινη χολή, φλέγμα και μαύρη χολή - δεν διατηρούνται σε ισορροπία. Αν μάλιστα κάποιος υπέφερε από υπερβολική ποσότητα μαύρης χολής, τότε αυτό θα οδηγούσε τελικά σε καρκίνο. Άλλοι γιατροί βέβαια διαφωνούσαν με αυτή την θεωρία, η οποία ήταν η επικρατούσα, με κάποιους όμως να μην προσφέρουν εναλλακτικές εξηγήσεις.
Πώς αντιμετωπιζόταν ο καρκίνος στην Αρχαία Ελλάδα;
Ο καρκίνος θεωρούνταν γενικά μια ανίατη ασθένεια και γι' αυτό οι άνθρωποι τον φοβόντουσαν τρομερά. Μάλιστα, μερικοί ασθενείς με καρκίνο, όπως ο ποιητής Silius Italicus (26-102 μ.Χ.), αυτοκτόνησαν για να τερματίσουν το μαρτύριο τους. Ωστόσο, στα πρώτα του στάδια, ο καρκίνος θεωρούνταν από τους αρχαίους γιατρούς ότι μπορούσε να θεραπευτεί με τη χρήση φαρμάκων που προέρχονταν από φυτά, όπως το αγγούρι, ο βολβός νάρκισσου, το φασόλι και το λάχανο, ζώα όπως η στάχτη ενός καβουριού και μέταλλα, όπως το αρσενικό.
Ο Γαληνός για παράδειγμα, ισχυριζόταν ότι με τη χρήση αυτού του είδους των φαρμάκων και την επανειλημμένη κάθαρση των ασθενών του με εμετικά ή κλύσματα, κατάφερνε μερικές φορές να εξαφανίζει τους αναδυόμενους καρκίνους, ή να εμποδίσει μερικές φορές τους πιο προχωρημένους καρκίνους να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ωστόσο, αν αυτές οι αγωγές δεν είχαν επιτυχία, τότε η χειρουργική επέμβαση ήταν απαραίτητη. Μάλιστα, οι πιο επιτυχημένες επεμβάσεις αφορούσαν τους καρκίνους που εμφανίζονταν στο άκρο του μαστού. Ο Λεωνίδας, για παράδειγμα, ένας γιατρός που έζησε τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα μ.Χ., περιέγραψε αναλυτικά τη μέθοδό του, η οποία περιλάμβανε κυρίως την μέθοδο της καυτηρίασης.
Πέρα όμως από τις φαρμακευτικές αγωγές και τις επεμβάσεις, ένας ακόμα σημαντικός για τους αρχαίους, τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, ήταν η προσευχή. Οι άνθρωποι προσεύχονταν στους θεούς τους, ελπίζοντας για μια θεραπεία, πιστεύοντας μάλιστα πολλές φορές ότι η θεϊκή παρέμβαση ήταν αυτή που θεράπευε τον καρκίνο τους, παρά την διαφωνία των ιατρών τους.
Σήμερα, τα πράγματα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στο κομμάτι της θεραπείας από τον καρκίνο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η θρησκευτική πίστη δεν μπαίνει συχνά στο επίκεντρο της ανθρώπινης διαχείρισης μιας οποιαδήποτε ασθένειας και ειδικά μιας τόσο σοβαρής, όσο μπορεί να εξελιχθεί ο καρκίνος. Πλέον όμως οι επεμβατικές τεχνικές, οι θεραπείες και οι γνώσεις της ιατρικής για αυτή την ασθένεια είναι τόσο βαθύτερες, ώστε να διαφοροποιούν σημαντικά τα ποσοστά των θεραπευμένων. Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι μόνο το 2022, υπήρχαν περίπου 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως, είναι σαφές ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(453)
- ► Ιανουαρίου (453)
-
▼
2024
(10349)
- ► Δεκεμβρίου (1163)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
-
▼
Μαΐου
(965)
- Συνεκπαίδευση μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας μ...
- ! Κινητήρας-τέρας με 5.077 ps V16
- Ερντογάν - Ντμπέιμπα: Τουρκία και Λιβύη έχουν κοιν...
- Γερμανία: Χαροπαλεύει ο αστυνομικός που επιχείρησε...
- Toyota Land Cruiser
- Ιταλία: Τρεις αγνοούμενοι στο Φριούλι λόγω κακοκαι...
- Αθήνα, 1870: Η σφαγή στο Δήλεσι από Αρβανιτάκηδες ...
- Ισλανδία: Το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες εκτ...
- Βασίλης Καρράς: Δημοσιεύθηκε η διαθήκη του – Ποιοι...
- Φήμες ή αλήθεια το σχέδιο για την πώληση πλάσματος...
- BMW M3:
- Άρπαξαν αλουμίνια βάρους 3.000 κιλών και τα πούλησ...
- Γιατί η οικογένεια Μιχαλόπουλου απέκτησε σχεδόν 30...
- Ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του σαν «πολιτικό κρ...
- Χίος: Έκλεψε 200.000 ευρώ από φίλο του και αγόρασε...
- Μεξικό: Στυγνή εκτέλεση υποψηφίου δημάρχου - Έχουν...
- Η πρωτη αντίδραση του Τραμπ μετά την καταδίκη: «Εί...
- Ο «βιαστής με την κακή αναπνοή» συνελήφθη μετά από...
- Πειραιάς, 1906: Το μακελειό μεταξύ Κρητικών και Μα...
- Ντόναλντ Τραμπ: Το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ για την καταδ...
- Βασίλης Καρράς: Η διαθήκη, η περιουσία και η σχέση...
- Ιβάνκα Τραμπ: Η πρώτη αντίδρασή της για την καταδί...
- Η αντίδραση της Στόρμι Ντάνιελς όταν έμαθε πως κατ...
- Λεωφόρος Συγγρού: Μαρτυρία για το αυτοκίνητου που ...
- Ηλικιωμένη έδωσε 25.000 ευρώ σε απατεώνες στη Λευκάδα
- Τραμπ: Ένοχος για 34 κατηγορίες στη δίκη της Στόρμ...
- Βόλος: Έσπασε με καδρόνι το αυτοκίνητο της πρώην του
- Ένοχος ο Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες για την υ...
- Αυτοκίνητο έπεσε σε καφετέρια στον παράδρομο της Σ...
- Andre Rieu Ovo Glasgow 2024
- Carmen Monarcha ~ André Rieu | Michael Jackson
- Η αεροπορική βάση Έντουαρντς ανέφερε ότι το “Raide...
- Volkswagen Golf GTI
- MOTO 500ps
- Μέγαρα: Εντοπίστηκε μετά από 48 χρόνια το ναυάγιο ...
- Μητροπολίτης Μεσογαίας: «Τερατογραφήματα» τα έργα ...
- Μαγιόρκα: Το «υπόγειο του τρόμου» - Κρατούσε την α...
- Βασίλισσα Λετίθια: Νέο βιβλίο την... καίει - «Οι σ...
- Καταδικάστηκε σε θάνατο άδικα το 1931 – 90 χρόνια ...
- Πολωνία: Συνελήφθη ένας άνδρας που φέρεται να επιδ...
- Las Barrancas: To πρώτο χωριό που βυθίζεται, ίσως ...
- Τελικά οι άνθρωποι μοιάζουμε με μεγάλες γάτες, περ...
- Χωρίς τίτλο
- Monica Bellucci - Volevo te
- Françoise Hardy - Le Temps de l'Amour
- Τα καλύτερα κλασικά μοντέλα του Pininfarina!
- Ποια είναι τα μοντέλα που προτιμούν οι Ευρωπαίοι;
- Νέα Υόρκη: «Ένας κλόουν που θα μπορούσε να γίνει τ...
- Guardian: Κατασκοπευτικός πόλεμος Νετανιάχου με το...
- Πότε θα εξαφανιστεί οριστικά το χάρτινο δίπλωμα;
- Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας...
- Γεωργία: Το Κοινοβούλιο υπερψηφίζει νόμο περί εξωτ...
- Πομπέο: Πρόκληση της Τουρκίας η μετατροπή της Μονή...
- Ισλαμική Τζιχάντ: Δημοσίευσε προπαγανδιστικό βίντε...
- ΕΛΙΚΑΡ: Η «Oδός Kαρδιάς» πάει το Σάββατο 1 Ιουνίου...
- Σεκιουριτάς σε σπείρα που καλλιεργούσε φυτεία με 1...
- Θεσσαλονίκη: Με εγκαύματα στο 60% του σώματός της ...
- Ο Πούτιν διόρισε γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου...
- Ιρλανδία: Αναγνωρίζει επίσημα παλαιστινιακό κράτος...
- Κολομβία: Το κοινοβούλιο της χώρας απαγόρευσε τις ...
- Βρετανία: Απαγορεύθηκε στην πρώτη μαύρη γυναίκα βο...
- Έδεσαν χειροπόδαρα και λήστεψαν έναν άνδρα στο Μεσ...
- Βάρη: Βρήκαν 25 κιλά κάνναβης σε σπίτια - Τρεις συ...
- Ερντογάν: Νέα πρόκληση ανήμερα της Άλωσης της Κωνσ...
- Εφορία: Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ;
- Μνήμη ελέφαντα για τη Μελόνι: «Είμαι εκείνη η μ@.....
- Δικαστήριο αποφάσισε αποζημίωση €200.000 για θάνατ...
- Σκιάθος: 35χρονος μαχαίρωσε τον εργοδότη του σε κα...
- Ανατριχιαστικοί «οδηγοί για sextortion» διαθέσιμοι...
- Μαξίμου ο Εμίρης του Κατάρ - Η ατζέντα για επενδύσ...
- Ινδία: Θερμοκρασία ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου καταγ...
- Libiamo (from La Traviata) – André Rieu (4K)
- Madonna - La Isla Bonita (The Confessions Tour) | HD
- Τα τοτέμ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας
- Όταν ένα πολιτικό δόγμα γίνεται… chatbot
- Εκατοντάδες αστέρια εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος: Προ...
- Καραβάτζιο: Επιστρέφει στο Μουσείο Πράδο ο πίνακας...
- Όλοι το ξανασκέφτονται με τα ηλεκτρικά
- Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το κόκκινο σημάδι στ...
- Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα - Πάνω από ...
- Πάρνηθα: Επτά οι δράστες της επίθεσης στους εθελον...
- Αυστρία: Τουλάχιστον 300 οστά μαμούθ βρέθηκαν σε κ...
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 36χρονος που τον καταπλάκωσε η...
- Ναύπακτος: 13χρονος βρέθηκε λιπόθυμος μετά από υπε...
- Η ζωή και η εκπαίδευση των Ελληνόπουλων στις χώρες...
- Ντόναλντ Τραμπ: Θα μπει φυλακή, αν καταδικαστεί; Τ...
- Καρέ καρέ η δράση των Γεωργιανών που άδειαζαν σπίτ...
- Αγρίνιο: Δύο αστυνομικοί τραυματίες από επεισόδιο ...
- Εντοπίστηκε χώρος με πάνω από 6.000 προϊόντα «μαϊμ...
- Αίγιο: Κλοπή στην Παναγία Τρυπητή - Άρπαξαν τάματα...
- Φινλανδία: Κατά 10 βαθμούς υψηλότερη από το κανονι...
- Κάννες: «Είμαι απλώς ένα παιδί από την Καλιφόρνια»...
- Βρετανία: Ο Σούνακ ανακοίνωσε υποχρεωτική θητεία γ...
- Θεσσαλονίκη: «Έκανε κομμάτια το σκυλάκι» - Συγκλον...
- Light: «Όταν παρερμηνεύονται τα λόγια μου στις συν...
- Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια την ώρα του μ...
- Βόρεια Κορέα: Σε αστοχία του κινητήρα οφείλεται η ...
- Ποιος είναι ο 20χρονος που έφτιαξε τα παπούτσια ΝΔ...
- Τέσσερις συλλήψεις για τα 200 κιλά κοκαΐνης στον Π...
- Πριγκίπισσα Κάκο: Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός σ...
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου