Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Τρίχρωμες γάτες: Η απάντηση για το αν είναι μόνο θηλυκές


Γνωρίζετε τις τρίχρωμες γάτες ή αλλιώς γάτες Calico (Καλίκο); Αυτές τις υπέροχες τρίχρωμες τετράποδες κυρίες που τις συναντάμε σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς; Σίγουρα έχετε δει πολλές από αυτές. Τι είναι όμως η γάτα Calico; Για να χαρακτηριστεί μια γατούλα Calico θα πρέπει να φέρει τρία χρώματα μαύρο, άσπρο και πορτοκαλί, όπως και παραλλαγές αυτών π.χ. γκρι, κρεμ κτλ. Η λέξη Calico δεν αναφέρεται σε κάποια ράτσα αλλά στα χρώματα ή τα σχέδια της γούνας τους. Calico είναι ένα είδος υφάσματος που ήρθε στην Αμερική, το 1780, και ήταν ύφασμα με στάμπες.


Είναι όλες οι γάτες Calico θηλυκές;

Οι περισσότερες Calico γάτες είναι όντως θηλυκές, αλλά όχι όλες. Αυτό συμβαίνει για γενετικούς λόγους. Για να εμφανιστούν όλες οι αποχρώσεις, τα αλληλόμορφα γονίδια (δηλαδή γονίδια σε αντίστοιχη θέση στο ζευγάρι των χρωμοσωμάτων) πρέπει να είναι παρόντα και στα δυο χρωμοσώματα Χ.

Όμως, μόνο τα θηλυκά έχουν δυο χρωμοσώματα Χ, ενώ τα αρσενικά ένα μόνο, είναι δηλαδή τύπου XY. Η απουσία του δεύτερου χρωμοσώματος Χ προκαλεί στα αρσενικά ένα φαινόμενο που ονομάζεται “απενεργοποίηση του X”. Έτσι, ένα αρσενικό μπορεί να είναι ασπρόμαυρο ή πορτοκαλί και άσπρο ή πορτοκαλί και μαύρο αλλά όχι πορτοκαλί, άσπρο και μαύρο. Η μόνη περίπτωση να έχουμε τριχρωμία είναι σε αρσενικά τύπου ΧΧΥ. Πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία που ονομάζεται σύνδρομο του Klinefelter και προκαλεί στειρότητα.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς σε κάθε 3,000 θηλυκές αντιστοιχεί μια αρσενική σύμφωνα με έρευνα από την Κτηνιατρική του Πανεπιστημίου του Μιζούρι (College of Veterinary Medicine, University of Missouri). Και μόνο 1 αρσενική στις 10,000 είναι γόνιμη.


Έχουμε τρεις εκδοχές στις τρίχρωμες θηλυκές γάτες

Τα θηλυκά, όμως, μπορεί να έχουν πορτοκαλί σε τρεις διαφορετικές εκδοχές:
«tabbies» (τάμπις): αυτές που είναι άσπρο με πορτοκαλί (τιγρέ) και δεύτερο χρωματισμό (επίσης τιγρέ)
«torties» (τόρτις): αυτές που έχουν πορτοκαλί με καφέ ή πορτοκαλί με μαύρο
«calico»: αυτές που έχουν πορτοκαλί, καφέ και μαύρο ή απλά οι τρίχρωμες

Σε ποιες ράτσες συναντάμε γάτες Calico;

Domestic Shorthair
Domestic Longhair
American Shorthair
Maine Coon
Persian
Exotic Shorthair
British Shorthair
American Curl
Japanese Bobtail
Norwegian Forest Cat
Turkish Van
Turkish Angora
Munchkin

6 facts για τις τρίχρωμες γατούλες


1. To 99% των γατών Calico είναι θηλυκές.

2. Οι τρίχρωμες αρσενικές γάτες δεν μπορούν να αναπαραχθούν αφού είναι συνήθως στείρες!

3. Οι τρίχρωμες γάτες πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη σε πολλούς λαούς. Στη Γερμανία, η λέξη για μια γάτα με χρωματισμό Calico είναι “Glückskatze”, που σημαίνει “τυχερή γάτα.” Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές φορές αναφέρονται ως γάτες των χρημάτων (money cat). Μια γάτα Calico είναι επίσης η πολιτειακή γάτα του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ιαπωνία, οι φιγούρες Maneki-neko απεικονίζουν γάτες Calico που φέρνουν καλή τύχη. Οι Ιάπωνες ναυτικοί είχαν συχνά μια τέτοια γάτα ως γάτα του πλοίου για να προστατεύσουν το πλοίο και τους εαυτούς τους από τις καταιγίδες και τα οργισμένα πνεύματα στη θάλασσα.

4. Ζουν περίπου 15 χρόνια.

5. Οι Calico γάτες εντοπίστηκαν να μεταναστεύουν κατά μήκος διαδρομών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Παρόλο που κατάγονται από την Αίγυπτο, βρέθηκαν επίσης σε πόλεις κατά μήκος της Μεσογείου, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

6. Θεραπεύουν τα κονδυλώματα. Αν και είναι απλώς μια φήμη, συχνά πιστεύεται ότι οι Calico γάτες μπορούν να θεραπεύσουν τα κονδυλώματα. Το τρίψιμο των κονδυλωμάτων στην ουρά μιας Calico γάτας τον Μάιο υποτίθεται ότι τα θεραπεύει. Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι γάτες μάλλον δεν το απολαμβάνουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου