Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Πώς συνεννοούνται οι γάτες μεταξύ τους – Χαιρετισμοί, αγριάδες και αγάπες

Ίσως θα έχετε παρατηρήσει, ακόμη και στο δρόμο, τα αινιγματικά νιαουρίσματα, την πολύπλοκη γλώσσα του σώματος, τα τριψίματα των γατών και των γάτων μεταξύ τους και θα έχετε αναρωτηθεί: μα τι λένε πια τόση ώρα; Από το κατατοπιστικό άρθρο στο rover.com συνοψίζουμε τα κύρια σημεία:
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: καταρχάς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, εξελικτικά οι γάτες έχουν υιοθετήσει έναν κώδικα επικοινωνίας που ακούγεται (συνήθως) ευχάριστος στο ανθρώπινο αυτί προκειμένου να τραβάνε την προσοχή του είδους μας, και να εξασφαλίζουν φαγητό και χάδια. Και όπως φαίνεται από τον καλομαθημένο χνουδωτό κύριο που στολίζει τον καναπέ σας, μέχρι τώρα δεν τα έχουν καταφέρει κι άσχημα. Οι γάτες λοιπόν χρησιμοποιούν συγκεκριμένο νιαούρισμα με τους ανθρώπους.

Τι συμβαίνει όμως όταν δύο ή περισσότερες γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους;

Καταρχάς και πάλι το νιαούρισμά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο – είναι μύθος ότι οι γάτες νιαουρίζουν μόνο στους ανθρώπους και όχι μεταξύ τους, απλά ενίοτε είναι πιο φλύαρες με τους ανθρώπους. Το νιαούρισμα μπορεί να είναι εχθρικό, άγριο και τρομακτικό όταν Βρίσκονται σε αντικοινωνική φάση. Όλοι και όλες ξέρουμε το απειλητικό «ξξξξξξξ» που δεν προδιαθέτει για ευτυχή κατάληξη. Γάτες που βρίσκονται σε τέτοιο mood μπορεί ακόμα και να φτύσουν η μία την άλλη, ή να αρχίσουν να ουρλιάζουν σαν πλάσματα της νύχτας τρελαίνοντας τους γείτονες.
Τις υπόλοιπες φορές οι γάτες χαιρετιούνται μεταξύ τους νιαουρίζοντας με συγκεκριμένο τρόπο ή και χουρχουρίζοντας. Το θέμα είναι ότι το χουρχούρισμα δεν είναι τόσο απλό να αποκωδικοποιηθεί, και δεν σημαίνει πάντα ευχαρίστηση – μπορεί να σημαίνει και γατο-αδιαθεσία.

Γατο-γλώσσα αγαπησιάρικη τα αληθή λέγει, ή κάπως έτσι


Ένας άλλος τρόπος γατοχαιρετούρας είναι το ακούμπισμα των μυτών και το «λοκάρισμα» των δυο ουρών όταν οι κάτοχοί τους βρίσκονται σε κοινωνική διάθεση. Επίσης, όπως θα έχετε καταλάβει οι γατογονείς και από τα σημάδια που μεταδίδει προς εσάς καθημερινά, ο τρόπος που κοιτάζονται μεταξύ τους οι γάτες, η θέση της ουράς και των αυτιών και το πώς αυτά κουνιούνται, επίσης φανερώνουν τις διαθέσεις τους όταν συναντιούνται μεταξύ τους. Ουρά ορθή σαν κεραία σημαίνει ότι η γάτα δεν αισθάνεται κανένα φόβο. Ουρά που έχει κατεύθυνση προς γάτα ή άνθρωπο σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ή η συγκεκριμένη είναι αδυναμία τους. Το δε γνωστό «βαρελάκι», όπως και στους σκύλους, το κάνουν μόνο σε αυτούς που αγαπάνε πολύ και εμπιστεύονται απόλυτα, καθώς εκθέτει ευάλωτα σημεία του σώματος τους.

Γατομάτια πλάνα, αυτιά αεροπλάνα

Οι γατοκηδεμόνες το ξέρουν, αλλά ισχύει το αντίστοιχο και όταν οι γάτες το κάνουν σε κάποια άλλη γάτα: τα διάσημα «ματάκια» σημαίνουν γάτα που βρίσκεται σε κοινωνική φάση. Επίσης, όπως και οι σκύλοι, όταν οι γάτες αποστρέφουν το βλέμμα, σε συνδυασμό με την ουρά στα σκέλια είναι ένδειξη φόβου και μεταξύ γατών. Τα αυτιά κολλημένα πίσω στο κεφάλι, εχθρικοί ήχοι, φουντωμένη ουρά και κυρτωμένο σώμα δεν είναι ποτέ καλά σημάδια και μεταξύ γατών.

Τα τετριμμένα

Όταν οι γάτες τρίβονται μεταξύ τους το κάνουν γιατί αφήνουν πάνω στην άλλη γάτα τη μυρωδιά τους, και ταυτόχρονα μεταδίδουν φερομόνες, χημικές ουσίες που εκκρίνουν μεταξύ τους άτομα του ίδιου είδους. Έτσι την επόμενη φορά που θα συναντηθούν θα ξέρουν η μία την άλλη, καθώς θα έχουν ανταλλάξει κάτι παραπάνω από ένα γεια.


Ωστόσο το μαρκάρισμα της περιοχής, μια από τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές της γάτας και σε σχέση με άλλους εκπροσώπους του είδους της, δεν έχει πάντα την ίδια ευχάριστη ή ουδέτερη μυρωδιά: οι γάτες, και κυρίως οι αστείρωτοι αρσενικοί γάτοι, είναι πιθανόν να ουρήσουν κάπου προκειμένου να πουν σε άλλες γάτες: «εδώ είναι τα δικά μου λημέρια, μείνε μακριά αν θες να διατηρήσεις άθικτη τη γούνα σου.»

Τι κάνει νιάου- νιάου

Οι γάτες έχουν μάθει να αποκωδικοποιούν τη γλώσσα επικοινωνίας που χρησιμοποιείται ανάμεσα σε εκπροσώπους του είδους τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο, οι επιμελείς και φιλομαθείς γάτες μπορούν να μάθουν ξένες γλώσσες, όπως αυτή των σκύλων, και αντιστρόφως. Ωστόσο, όπως όλοι ξέρουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γάτες έχουν πάντα όρεξη για σκυλοκουβεντούλα.

Μη βιαστείτε όμως να υποθέσετε ότι δύο γάτες θα ταιριάξουν τα χνώτα τους αμέσως. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος καιρός, μπορεί να είναι υπόθεση λίγων ημερών αλλά και μηνών. Μπορεί όμως να μην τα βρουν και καθόλου και να ζουν απλά μακριά και αγαπημένες, ακόμα και κάτω από την ίδια στέγη. Το να συστήσετε μια καινούργια γάτα σε σπίτι όπου ήδη κυριαρχεί παλιότερη γάτα είναι μια υπόθεση που απαιτεί γνώση και υπομονή.

Συμπερασματικά: όπως και με τους ανθρώπους, οι γάτες έχουν αναπτύξει πολύπλοκους τρόπους επικοινωνίας και μεταξύ τους. Το να μάθει κανείς να αποκωδικοποιεί την συμπεριφορά μεταξύ γατών είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε σπίτια που φιλοξενούν πάνω από ένα αιλουροειδές ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν αρμονικότερη συνύπαρξη. Παρακολουθήστε τις προκειμένου να μάθετε να μιλάτε άπταιστα γατίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου