Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Με κοκαΐνη έχουν πλημμυρίσει οι Βρυξέλλες - Καρτέλ ναρκωτικών γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης


Κραυγή αγωνίας των κατοίκων στις Βρυξέλλες με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία να προειδοποιούν ότι, οι περιοχές γύρω από την διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό έχουν μετατραπεί σε καρτέλ ναρκωτικών. «Το κρακ δίνει και παίρνει στον διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών αμαυρώνοντας την εικόνα της βελγικής πρωτεύουσας», υποστηρίζουν υπάλληλοι ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στον ιστότοπο «Politico». Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, πάνω απ' όλα τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.

«Δεν είναι η καλύτερη εικόνα για τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες να βλέπουν παντού ναρκομανείς », λένε οι ρεσεψιονίστ. «Οι περισσότεροι από αυτούς φτάνουν στο ξενοδοχείο ήδη με ένα πρόβλημα λέγοντας «κάποιος μου έκλεψε την τσάντα» … ή «εχω δεχτεί επίθεση».

Τις πρωινές ώρες, ο διεθνής σιδηροδρομικός σταθμός των Βρυξελλών, κόμβος του Βελγίου για εσωτερικές και διεθνείς μετακινήσεις, φαίνεται αρκετά ασφαλής, ζωντανός με τουρίστες που σπεύδουν να προλάβουν τα τρένα τους, ντόπιους που συρρέουν υπόγεια στο μετρό και λιανοπωλητές που πωλούν τα πάντα, από φαγητό μέχρι πολύχρωμη διακόσμηση και ακριβές τσάντες.



Ωστόσο, το βράδυ, η κατάσταση όπως περιγράφουν οι ντόπιοι ρεσεψιονίστ, γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη: σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων, επίμονοι πορτοφολάδες, κλεμμένα ποδήλατα, καβγάδες μεθύσι και ναρκωτικά.

Τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αυξάνονται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, σχολιάζει το δημοσίευμα. Το 2021, καταγράφηκαν 372 αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά στη γειτονιά γύρω από τον σταθμό, περισσότερα από ένα την ημέρα και αποτελούν περίπου το 10% των συνολικών εγκλημάτων εκείνο το έτος. Πρόκειται για αύξηση από τα 266 που αναφέρθηκαν το 2020, 172 το 2019 και 67 το 2018.
Η χρήση ναρκωτικών σε όλο το Βέλγιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, από την αύξηση της χρήσης αμφεταμίνης το 2022 έως την αύξηση κατανάλωσης κοκαΐνης στις Βρυξέλλες το 2021-2022. Χαρακτηριστικά το κρακ - μια ουσία εξαιρετικά εθιστική που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 - έχει αρχίσει να πλημμυρίζει τους δρόμους και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους χρήστες ναρκωτικών.

Στοιχεία έρευνας από το Transit, ένα τοπικό κέντρο βοήθειας και καταφύγιο για άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι το κρακ ήταν η ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση μεταξύ των χρηστών σκληρών ναρκωτικών το 2022, που χρησιμοποιήθηκε από το 67% των ερωτηθέντων.



«Το κρακ είναι κοκαΐνη, απλώς καταναλώνεται με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Bruno Valkeneers, επικεφαλής επικοινωνίας στο Transit.Απλά το κρακ είναι φθηνότερο γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητάς του τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, έγινε τόσο κακό που πρόσφατα 40 επιτροπές και ενώσεις περιοχών των Βρυξελλών ζήτησαν την άμεση βοήθεια των αρχών για τη χρήση ναρκωτικών και τη μείωση της ασφάλειας σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους πολιτικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αστυνομία κατέγραψε 3.320 εγκλήματα κοντά στον σταθμό το 2021 και 3.447 εγκλήματα κατά τη διάρκεια του 2020, με τον κορωνοϊό, με τα πιο συνηθισμένα αδικήματα να είναι η κλοπή και ο εκβιασμός. Το 2019 ο αριθμός ήταν 4.205, ενώ το 2018 ήταν χαμηλότερος, στις 2.815. Τα στοιχεία του 2022 δεν είναι πλήρη, αλλά τους πρώτους εννέα μήνες σημειώθηκαν 2.204 εγκλήματα. Ο Νότος των Βρυξελλών χρησιμεύει ως πύλη για το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, ως κόμβος του Eurostar και της Thalys», σχολιάζει το «Politico».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου