Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Πώς οι γάτες καταλαβαίνουν τι αισθάνεστε κάθε στιγμή


Οι γάτες, όπως και τα υπόλοιπα κατοικίδια, έχουν πολλαπλά οφέλη για τους κηδεμόνες τους. Μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερη μοναξιά, μας διδάσκουν καθημερινές αλήθειες για τη ζωή, μας κρατούν συντροφιά και μας φτιάχνουν το κέφι όταν το έχουμε ανάγκη. Έχετε αναρωτηθεί όμως, ποτέ, εάν η γάτα σας γνωρίζει ότι νιώθετε θλίψη, άγχος, ή ενθουσιασμό, όταν έρχεται να κουλουριαστεί πάνω σας; Προσπαθεί άραγε να σας παρηγορήσει, να μοιραστεί τη χαρά σας, ή πρόκειται για τυχαίο γεγονός;


Η αλήθεια είναι πως λατρεύουμε τα κατοικίδιά μας, και είναι φυσιολογικό να ενδιαφερόμαστε για το αν μας αγαπούν και μας καταλαβαίνουν κι εκείνα, με τον δικό μας απολύτως ανθρώπινο και λίγο εγωιστικό τρόπο. Ας δούμε, λοιπόν, εάν οι γάτες καταλαβαίνουν τις συναισθηματικές μας καταστάσεις, πώς τις ερμηνεύουν, και πώς αντιδρούν σε όσα αντιλαμβάνονται.

Γατίσια Ψυχολογία

Οι γάτες έχουν τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Μπορεί να μην είναι το ίδιο κοινωνικές ή εξαρτημένες από τους ανθρώπους τους όσο είναι οι σκύλοι, αλλά εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα έξυπνες, κάτι που συχνά οι άνθρωποι αγνοούν. Οι γάτες έχουν εξελιχθεί σε ανεξάρτητους κυνηγούς, που σημαίνει ότι βασίζονται κυρίως στα ένστικτά τους, και παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα συμπεριφοράς από άλλα εξημερωμένα ζώα.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της γατίσιας ψυχολογίας είναι η ικανότητα των γατών να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Φυσικά, δεν τα κατανοούν τόσο ξεκάθαρα όσο τα συναισθήματα των υπόλοιπων γατών, αλλά παρόλα αυτά μπορούν να καταλάβουν τι νιώθουμε, όπως έχουν αποδείξει πολλαπλές έρευνες. Η ερμηνεία των συναισθημάτων μας είναι κάτι πιο δύσκολο για τις γάτες, καθώς δεν έχουν ζήσει δίπλα στους ανθρώπους τόσες χιλιετίες όσο οι σκύλοι, οι οποίοι είναι περισσότερο προσαρμοσμένοι στις ανθρώπινες συμπεριφορές και αντιδράσεις.


Οι γάτες μας αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας, αλλά μπορεί να μην αντιδρούν σε αυτά με τον τρόπο που επιθυμούμε ή περιμένουμε. Παρόλα αυτά, καταλαβαίνουν περισσότερα απ’ όσα νομίζαμε μέχρι πρότινος. Κατανοώντας τα βασικά σημεία της γατίσιας ψυχολογίας, μπορούμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στις σχέσεις μας με τις αιλουροειδείς φίλες μας.

Δεσμός ανθρώπου – γάτας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες μας βλέπουν αποκλειστικά ως αυτούς που τις ταΐζουν. Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετη. Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή μας, τη μυρωδιά μας, ακόμη και το ιδιαίτερο βάδισμά μας, και νιώθουν αγάπη όταν αλληλεπιδρούν μαζί μας.

Οι γάτες όχι μόνο αντιλαμβάνονται τις συναισθηματικές μας καταστάσεις και τη διάθεσή μας, βασιζόμενες στις εκφράσεις του προσώπου, στον τόνο της φωνής μας, και στη γλώσσα του σώματός μας, αλλά συχνά αντικατοπτρίζουν και τις συμπεριφορές μας. Γι’ αυτό μπορεί η γάτα μας να κουλουριαστεί δίπλα μας όταν δεν είμαστε καλά, ή να φέρεται με παιχνιδιάρικο τρόπο όταν είμαστε χαρούμενοι/ες. Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει οι γάτες για να συνυπάρχουν με εμάς.

Οι γάτες, αντίθετα με τους σκύλους, δεν είναι αγελαία ζώα. Γι’ αυτό το λόγο συχνά φαίνονται πιο αυτόνομες και ανεξάρτητες. Αλληλεπιδρούν μαζί μας όταν και επειδή το επιθυμούν, και όχι από ανάγκη. Μας βλέπουν ως κοινωνικούς συντρόφους και, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σχετικά με την ενσυναίσθηση των γατών στο Πανεπιστήμιο του Oakland, αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς μαζί μας και προσαρμόζονται στις συναισθηματικές μας καταστάσεις.


Ακόμα, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνα ζώα, τα οποία μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης, και μπορούν να καταλάβουν πώς νιώθετε παρατηρώντας τη συμπεριφορά σας, τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο και τη χροιά της φωνής σας, και την έκφραση του προσώπου σας. Κάποιες φορές, μάλιστα, εάν δεν είστε καλά, μπορεί να επιλέξουν να σας προσφέρουν παρηγοριά με τον δικό τους, σιωπηλό – ή γουργουριστό – τρόπο.

Η επιρροή των συναισθημάτων μας στη γάτα μας

Η συναισθηματική κατάσταση ενός κηδεμόνα μπορεί να μεταφερθεί στη γάτα του. Έχει παρατηρηθεί ότι το στρες μπορεί να μεταφερθεί από τους ανθρώπους στις γάτες, και δυνητικά να επηρεάσει τη συμπεριφορά και την ευζωία τους. Φυσικά, τα θετικά συναισθήματα λειτουργούν με τον αντίθετο τρόπο, μπορούν δηλαδή να αποδειχθούν ευεργετικά για τη γάτα μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι γάτες επηρεάζονται από τα ανθρώπινα συναισθήματα μελετήθηκε σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Lincoln.

Φυσικά, η κάθε γάτα και το κάθε κατοικίδιο έχουν διαφορετικά επίπεδα ενσυναίσθησης και διαφορετικές αντιδράσεις στις ανθρώπινες συμπεριφορές και συναισθήματα. Ένα όμως είναι σίγουρο: οι γάτες μας μάς καταλαβαίνουν περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου