Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Ζωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο ασθενούς


Ένα παρασιτικό σκουλήκι, μήκους οκτώ εκτατοστών, αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο γυναίκας στην Αυστραλία. Όλα ξεκίνησαν όταν μία 64χρονη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία, εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 καθώς επί τρεις εβδομάδες υπέφερε από πόνους στην κοιλιά και διάρροια, ακολουθούμενη από συνεχόμενο ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινή εφύδρωση.Μέχρι και το 2022 τα συμπτώματα που είχε η γυναίκα περιελάμβαναν απώλεια μνήμης και κατάθλιψη. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί στο νοσοκομείο της Καμπέρα. Εκεί υποβλήθηκε σε μαγνητική εγκεφάλου όπου εντοπίστηκαν ανωμαλίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση.

«Αλλά ο νευροχειρουργός σίγουρα δεν μπήκε εκεί μέσα πιστεύοντας ότι θα βρει ένα σκουλήκι που σπαρταράει», δήλωσε ο Dr Senanayake που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. «Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που βλέπουν πρώτη φορά στην καριέρα τους. Κανείς δεν περίμενε να το βρει αυτό», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έδωσε την ευκαιρία σε γιατρούς του νοσοκομείου να ερευνήσουν τι είδους σκουλήκι ήταν αυτό αλλά και να αποφασίσουν για την θεραπεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ασθενής.



«Απλά ψάξαμε στα εγχειρίδια, αναζητώντας όλους τους διαφορετικούς τύπους σκουληκιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρολογική εισβολή και ασθένεια», δήλωσε ο Senanayake. Η αναζήτησή τους ήταν δεν απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα να αναζητήσουν βοήθεια από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα», δήλωσε ο Senanayake. «Απλώς το κοίταξε και είπε: 'Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi'», συμπλήρωσε.



Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συνήθως το συναντάμε στους πύθωνες. Η ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα σηματοδοτεί την πρώτη παγκοσμίως περίπτωση του παρασίτου που βρέθηκε σε ανθρώπους.

Ήταν μια αρκετά συνηθισμένη μέρα στον θάλαμο για τον γιατρό λοιμωξιολόγο του νοσοκομείου της Καμπέρα, Dr. Sanjaya Senanayake, μέχρι που ένας συνάδελφος νευροχειρουργός τον κάλεσε και του είπε: «Θεέ μου, δεν θα πιστέψετε τι μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της γυναίκας - και είναι ζωντανό και κουνιέται».



Η νευροχειρουργός, Δρ Hari Priya Bandi, είχε βγάλει ένα παρασιτικό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από την ασθενή της, γεγονός που την ώθησε να καλέσει τον Senanayake και άλλους συναδέλφους του νοσοκομείου για συμβουλές σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει στη συνέχεια.

Η ασθενής διαμένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη που κατοικείται από πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με το φίδι, συχνά μάζευε ντόπια χόρτα, συμπεριλαμβανομένων των χόρτων του Warrigal, από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα, δήλωσε ο Senanayake.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να έχει ρίξει το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι. Πιστεύουν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από την επαφή με το αυτοφυές χορτάρι ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου