Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Σε ποια σημεία αρέσει στον σκύλο σας να τον χαϊδεύετε και ποια να αποφεύγετε


Όσοι είστε σκυλογονείς, σίγουρα λατρεύετε να χαϊδεύετε το φουντωτό σας τετράποδο φιλαράκι. Σίγουρα κι εκείνο αποζητά τα δικά σας χάδια.Αυτό που δεν είναι σίγουρο, είναι ποιος το απολαμβάνει περισσότερο. Εσείς ή ο σκύλος σας;

Μπορεί να χαϊδεύετε το κουτάβι σας με τις ώρες και όταν αποφασίσετε να σταματήσετε, να σας κοιτάξει με ένα επικριτικό βλέμμα, να σηκώσει το πατούσι του και να σας σκουντήξει σα να σας λέει «Γιατί σταμάτησες; Σου έδωσα την άδεια; Άντε χάιδευε τώρα γιατί έχουμε και δουλειές.»

Κι εσείς λιώνοντας από αγάπη εννοείται πως συνεχίζετε ακάθεκτοι μέχρι να μουδιάσει το χέρι σας.

Σε ποια σημεία όμως αρέσει στο σκύλο σας να τον χαϊδεύετε; Ποια σημεία είναι τα αγαπημένα του; Και ποια πρέπει να αποφύγετε;


Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι σκύλοι απολαμβάνουν το χάιδεμα και την φροντίδα των ανθρώπων γιατί είναι μια μορφή επικοινωνίας. Όταν χαϊδεύουμε το σκύλο μας, ή γενικά το κατοικίδιό μας, εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, η οποία είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τα καλά συναισθήματα και την ευεξία που νιώθουμε τόσο εμείς, όσο και ο σκύλος μας εκείνη την ώρα.

Αν και οι περισσότεροι σκύλοι λατρεύουν τα χάδια, ορισμένοι πιθανόν λόγω έλλειψης ανθρώπινης κοινωνικοποίησης, φόβου, ιστορικού κακοποίησης ή πόνου δεν τα προτιμούν. Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν πρόκειται να χαϊδέψουμε κάποιον άλλον σκύλο πέρα από τον δικό μας.

Ποια είναι τα αγαπημένα τους σημεία για χάδια;

● Κοιλιά: Μόνο αν είστε σκυλογονιός ή αν έχει τύχει να δείτε άλλους σκυλογονείς να χαϊδεύουν τα κουτάβια τους θα καταλάβετε τι σημαίνει πραγματική ευτυχία. Τα χάδια στην κοιλιά ίσως είναι από τα πιο αγαπημένα σημεία τους και η αλληλεπίδραση αυτή γίνεται μόνο αν έχει αναπτυχθεί μια βαθιά σχέση σκυλοκηδεμόνα και σκυλοπαιδιού.

● Στήθος: Ειδικά τα σκυλιά που έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κηδεμόνα τους, το στήθος – το τμήμα ανάμεσα στα μπροστινά πόδια- είναι ένα από τα αγαπημένα τους σημεία. Πολλές φορές γυρνούν ανάσκελα και περιμένουν το «μαγικό» μας για αυτά χέρι να αρχίσει να τα ξύνει ενώ εκείνα λιώνουν από ευχαρίστηση.


● Αυτιά: Όσο περίεργο και να ακούγεται, ορισμένα σκυλάκια απολαμβάνουν τα χάδια στην περιοχή των αυτιών, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, αφού τα ανακουφίζει από οποιοδήποτε άγχος και ανησυχία μπορεί να έχουν.

● Κάτω από το πηγούνι: Ειδικά αν το ξύσιμο συνεχίζει από το πηγούνι στο λαιμό και το στήθος, ο φουντωτός σας σκύλος μπορεί να αράζει με τις ώρες και να το απολαμβάνει.

● Στην βάση της ουράς: Από τα πιο αστεία σημεία για χάδια, αφού σχεδόν πάντα συνοδεύονται από ένα κούνημα του πισινού και ήχους ευχαρίστησης. Σύμφωνα με ένα άρθρο της καθηγήτριας Bonnie Beaver του πανεπιστημίου A&M στο Τέξας, οι σκύλοι αγαπούν τους ξύνουν κοντά στη βάση της ουράς γιατί είναι ένα σημείο που δεν μπορούν εύκολα να το φτάσουν μόνοι τους.

Ποιες περιοχές πρέπει να αποφεύγετε;

Κανένας σκύλος δεν είναι ακριβώς ο ίδιος, οπότε μπορεί και να εκπλαγείτε από τα σημεία που προτιμάει να τον χαϊδεύετε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται, εκτός από τις προφανείς που είναι η περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού αφού οι σκύλοι προστατεύουν αυτές τις περιοχές όπως και οι άνθρωποι. Στα περισσότερα σκυλάκια δεν αρέσουν τα χάδια στο πρόσωπο, την ουρά και τα πόδια. Επιπλέον, οι αγκαλιές κάνουν μερικούς σκύλους να νιώθουν άβολα και συνήθως απλά τις ανέχονται και δεν τις απολαμβάνουν πραγματικά.

Τελευταίες σκέψεις

Μην ξεχνάτε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και δεν θα πρέπει να τον πιέσετε για χάδια αν δεν θέλει. Όπως επίσης αν πρόκειται για σκυλάκι άλλου κηδεμόνα, θα πρέπει πριν το χαϊδέψετε να ζητήσετε για την άδεια του.

Στην περίπτωση του δικού σας σκυλοπαιδιού, ποιο είναι το αγαπημένο του σημείο για χάδια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου