Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Νίγηρας: Οι πραξικοπηματίες απελαύνουν τον πρεσβευτή της Γαλλίας

 Η χούντα του Νίγηρα έδωσε χθες Παρασκευή προθεσμία 48 ωρών στον πρεσβευτή της Γαλλίας Σιλβάν Ιτέ προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα, επικαλούμενη την άρνησή του να συμμορφωθεί με την «πρόσκληση» που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» του Παρισιού που είναι «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα».Όπως και στα πρόσφατα πραξικοπήματα στις γειτονικές Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί, η κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς στον Νίγηρα έγινε εν μέσω διογκούμενου κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, καθώς ορισμένοι κατηγορούν την πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε νωρίτερα ότι η χούντα του Νίγηρα αξίωσε επίσης από τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Νιγηρίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και το AFP ακύρωσε τα σχετικά τηλεγραφήματα.



Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε ότι υπεβλήθη αίτημα για αποχώρηση της Κάθλιν Φιτζγκίμπονς από τον Νίγηρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται πηγή που πρόσκειται στους πραξικοπηματίες, η οποία αναφέρει ότι ζητήθηκε μόνο από τον πρεσβευτή της Γαλλίας να εγκαταλείψει τον Νίγηρα εντός 48 ωρών.

  Την Πέμπτη, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Οι δύο χώρες κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικούς, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022. Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέι, έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου