Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Δείτε τα 10 πιο περίεργα χαρτονομίσματα του κόσμου

Δείτε τα 10 πιο περίεργα χαρτονομίσματα του κόσμου
Οι περισσότερες χώρες έχουν τα δικά τους χαρτονομίσματα. Διαφορετικά χρώματα, σχέδια, πορτρέτα προσωπικοτήτων.
Υπάρχουν, πάντως, 10 χαρτονομίσματα, τα οποία έχουν εκδοθεί σε διάφορες εποχές της ιστορίας, που πραγματικά προσελκύουν την προσοχή, όχι για την αξία τους, αλλά για τον σχεδιασμό τους ή τις εικόνες που επιλέχθηκαν να τοποθετηθούν σε αυτά: ποδοσφαιριστές, σκίουροι, φιγούρες που μοιάζουν με τον... χάρο και πολλά ακόμη.




Ας δούμε, όμως, τα 10 πιο περίεργα εξ αυτών:

10. Δέκα γεν (Χονγκ Κονγκ, επί ιαπωνικής κατοχής)
HONGKONG
Πρόκειται για το επονομαζόμενο... στρατιωτικό γεν, το οποίο κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της σχεδόν τετραετούς κατοχής του Χονγκ Κονγκ από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

9. Το χαρτονόμισμα του Τζορτζ Μπεστ (Πέντε λίρες – Β. Ιρλανδία)
NORTHIRELAND
Το χαρτονόμισμα κυκλοφόρησε μόνο στη Β. Ιρλανδία, ως ένδειξη τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του βρετανικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου. Εν γένει στη Β. Ιρλανδία -παρά το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα της Μ. Βρετανίας- κυκλοφορούν διαφορετικού τύπου νομίσματα από τις άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

8. 100 δισ. δολάρια (Ζιμπάμπουε)
ZIMBA
Με τον πληθωρισμό να έχει φθάσει στο 231.000.0000% (!) είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει ένα χαρτονόμισμα τέτοιας αξίας. Συνέβη το 2009, με τη Ζιμπάμπουε να έχει βυθιστεί στην κρίση και είδη πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ψωμί να κοστίζουν 300 δισ. δολάρια Ζιμπάμπουε!

7. Εκατό Φένινγκ (Γερμανία)
PFENN
Κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η γερμανική οικονομία δεν βρίσκονταν και στην καλύτερη κατάστασή της, με τον πληθωρισμό να τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς, ενώ το εν λόγω χαρτονόμισμα τυπώνονταν από τις ίδιες τις εταιρείες και όχι από το κράτος. Και μόνο η επιλογή των εικόνων σε αυτών δείχνει τις διαθέσεις των δημιουργών του.

6. Πέντε χιλιάδες κορόνες (Ισλανδία)
ICELAND15
Η κυρία της φωτογραφίας ονομάζεται Ragnheidur Jonsdottir και ήταν γνωστή για τα μάλλον παραφορτωμένα ρούχα που δημιουργούσε. Ο λόγος γιατί επιλέχθηκε να «κοσμήσει» το χαρτονόμισμα παραμένει... άγνωστος.

5. 10 δολάρια (Νησιά Κουκ)
COOK
Χαρτονόμισμα φτιαγμένο ως φόρος τιμής στην κουλτούρα της Πολυνησίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα Νησιά Κουκ!

4. 50 Κάνεκ (Λευκορωσία)
BELARUS
Ένας χαριτωμένος κόκκινος σκίουρος επιλέχθηκε για το εν λόγω χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε το 1992. Την ίδια χρονιά η Λευκορωσία φρόντισε να τυπώσει χαρτονομίσματα στα οποία απεικονίζονται κάστορες, αρκούδες και λύκοι, προφανώς ως φόρος τιμής στην πλούσια πανίδα που διαθέτει.

3. Πέντε Λιρότ (Ισραήλ)
ISRAEL
Το Ισραήλ τιμά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος, πάντως, δεν ήταν σύμφωνος με την απόφαση αυτή. Σημειώνεται ότι το λιρότ (γνωστό και ως ισραηλινή λίρα) χρησιμοποιούνταν έως το 1980, όπου και το αντικατέστησε το σέκελ.

2. Δέκα δολάρια (Αυστραλία)
AUSTR
Η Mary Gilmore, η οποία απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα επιλέχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας καθώς ήταν μία διάσημη ποιήτρια. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι οι Αυστραλοί πολίτες δεν... γνώριζαν καν την ύπαρξή της!

1. 20.000 ρουπίες (Ινδονησία)
RUPPIABANK
Το πλέον εντυπωσιακό σε αυτό το χαρτονόμισμα είναι σαφώς το... ξαφνιασμένο βλέμμα του Ki Hadjar Dewantara, πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της χώρας, ο οποίος μάλλον δεν ήταν και πολύ πρόθυμος να φωτογραφηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου