Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ της Βασικής Δράσης ΚΑ1/Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων του τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που διαχειρίζεται το ΙΚΥ, μας δόθηκε η
μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην πόλη Λιλ της Γαλλίας και να επισκεφθούμε δύο από τους εικοσιπέντε φορείς του συλλόγου GAPAS, που στοχεύουν στην προετοιμασία και ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική ζωή.
μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην πόλη Λιλ της Γαλλίας και να επισκεφθούμε δύο από τους εικοσιπέντε φορείς του συλλόγου GAPAS, που στοχεύουν στην προετοιμασία και ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική ζωή.
Το ιατρικό-εκπαιδευτικό ινστιτούτο «La Pépinière» στο οποίο διαμένουν και εκπαιδεύονται τις καθημερινές ογδόντα οκτώ άτομα με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες, ηλικίας από έξι έως είκοσι ετών.
Τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ενηλίκων «Le Hameau» στην οποία διαβιούν τριανταέξι άτομα μονίμως και πέντε άτομα στη συνθήκη της ημερήσιας φροντίδας, με εκπαιδευτικό πρόσταγμα τη γενική αρχή της πλήρους προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι.
Σ’ αυτό το εβδομαδιαίο ταξίδι (19/03/2017 – 25/03/2016) είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε εκ του σύνεγγυς τον τρόπο που ζουν και εκπαιδεύονται τα άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες τόσο στις εγκαταστάσεις των δύο φορέων όσο και στην καθημερινή ζωή στην πόλη της Λιλ, την οποία και επισκεφθήκαμε μαζί τους.
Η επιτόπια παρουσία μας μάς έδωσε την ουσιαστική δυνατότητα να ζήσουμε με τα άτομα με πολυαναπηρίες και τους εκπαιδευτές τους και να γίνουμε εν τάχει κοινωνοί των καλών πρακτικών αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην πρωταρχική στοχοθεσία τους για την πλήρη ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ ως ενεργών και ισότιμων Γάλλων πολιτών.
Η αναφαίρετη αυτή εμπειρία και η αναπότρεπτη σύγκριση της με την ελληνική πραγματικότητα μάς προβλημάτισε όσον αφορά το κομμάτι της οικονομικής στήριξης του κράτους σε αντίστοιχους ελληνικούς φορείς αλλά και μας όπλισε με θάρρος για τη συνέχιση της δύσκολης προσπάθειάς μας που καταξιώνεται στον ελληνικό χώρο κυρίως διαμέσου των εκπαιδευτών – φροντιστών των ΑΜΕΑ, που έχουν συνειδητά επιλέξει το δρόμο της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες στο δικαίωμα του για πλήρη ένταξη στην κοινωνία των πολιτών.
Ελπίζουμε το ΙΚΥ να συνεχίσει και στο μέλλον να δίνει την ευκαιρία σε όσο το δυνατό περισσότερα άτομα να ταξιδεύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να ξεφεύγουν από τα στενά όρια της δικής τους κουλτούρας και να βιώνουν ομοιότητες που ενισχύουν τη συνεργασία και διαφορές που κινητοποιούν τη σκέψη και την ανάγκη για περαιτέρω γνωριμία, αλληλεπίδραση και αλληλοκατανόηση.
Από τους
Αθανάσιο-Αλέξανδρο Αντωνίου,
Υπεύθυνο της «Σ.Υ.Δ. Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Αμυμώνη»
&
Μαριάννα-Αλεξία Τσαγκά,
Εκπαιδεύτρια της «Ίριδας» του Συλλόγου «Αμυμώνη»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου