Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Guardian: Οι καταυλισμοί προσφύγων στη Χίο είναι το «βρώμικο μυστικό της Ευρώπης»

Guardian: Οι καταυλισμοί προσφύγων στη Χίο είναι το «βρώμικο μυστικό της Ευρώπης»
Η αγανάκτηση των ντόπιων φουντώνει και οι πρόσφυγες νιώθουν σαν φυλακισμένοι, χωρίς καμία ελπίδα να φτάσουν στον προορισμό τους, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian
Για εικόνες ντροπής και απαράδεκτες καταστάσεις στα «κέντρα κράτησης» προσφύγων στη Χίο κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζοντας το κλίμα «εκρηκτικό» λόγω της αγανάκτησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά και των πρόσφατων επιθέσεων ακροδεξιών ομάδων στους καταυλισμούς.




«Στη Χίο, περισσότεροι από 825 αιτούντες άσυλο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Σύριοι, έφτασαν από την Τουρκία τον Μάρτη. Αυτόν τον μήνα έφτασαν σχεδόν 600 ακόμη. Με τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη στους δύο υπερπλήρεις καταυλισμούς - ο ένας αυτοσχέδιος και ο άλλος ένα κέντρο κράτησης περιφραγμένο με αγκαθωτό σύρμα, στεγασμένο σε ένα πρώην εργοστάσιο - η οργή δεν θα αργήσει να ξεσπάσει» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος του Guardian, τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε de facto κέντρα κράτησης, μια «χωματερή περίπου 14.000 ψυχών» που δεν μπορούν να κουνήσουν ρούπι μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους και αντιμετωπίζουν με τρόμο το μέλλον.

«Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή», είπε στον Guardian o δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μυλωνάς. «Η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, η Κως και η Λέρος θυσιάστηκαν στο όνομα της εμμονής της Ευρώπης να κρατήσει έξω τους μετανάστες», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Τη γνώμη του συμμερίζονται και οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί: «Αν ανησυχούμε; Φυσικά και ανησυχούμε», λέει ο Shane O' Brien, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Το να πει κανείς ότι υπάρχει ένταση είναι απλώς σαν να δηλώνει το προφανές».

«Γιατί υπάρχει αυτό το μέρος;»
«Η κατάσταση εδώ είναι ντροπιαστική. Πρόκειται για το "βρώμικο μυστικό της Ευρώπης". Γιατί υπάρχει αυτό το μέρος; Γιατί κοιμούνται παιδιά στην παραλία;» διερωτάται ένας νεαρός Βρετανός εθελοντής που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο νησί, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός συστήματος παράλληλης εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα.

Στεγασμένο σε μια κλειστή ταβέρνα και ένα πρώην χειρουργείο, το αυτοσχέδιο σχολείο είναι μία από τις λιγοστές ακτίνες φωτός σε ένα περιβάλλον που χειροτερεύει με κάθε μέρα που περνά, αναφέρει ο Guardian. Πάνω από 200 προσφυγόπουλα από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ παρακολουθούν μαθήματα που παραδίδουν καθηγητές από διάφορα μέρη του κόσμου μέσω social media.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής μεταμόρφωσης. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις αυτά τα ταλαιπωρημένα πλάσματα να ξαναγίνονται παιδιά σε ένα περιβάλλον που τους αρμόζει, ένα περιβάλλον με αγάπη και ασφάλεια»
, αναφέρει ο νεαρός εθελοντής Nick Millett.

Φόβοι για ριζοσπαστικοποίηση
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το κύριο κέντρο κράτησης της Χίου να έχει γεμίσει ασφυκτικά και τις καθημερινές αφίξεις να ξεπερνούν κατά πολύ αριθμητικά τις μετεγκαταστάσεις και τις απελάσεις, πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες σκηνές που απλώνονται μέχρι την παραλία της Σούδας.

Οι φρικτές συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε ακραία περιστατικά, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και έξαρση των ψυχικών ασθενειών, αναφέρει το άρθρο, τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ανησυχίες για κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης εντός των καταυλισμών.

Νάνσυ Κουλούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου