Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Αξίζει τελικά να πάρεις αλόη;

aloe-anoigma
Δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας που να κάνεις ζάπινγκ στην τηλεόραση και να μην πετύχεις κάποιον παρουσιαστή-ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε- να σε καλεί να αγοράσεις σε “προνομιακή τιμή”, όπως ο ίδιος τονίζει, κάποιο προϊόν αλόης και να ωρύεται για τις “μαγικές” του ιδιότητες.
Πρόκειται για μια καλοστημένη καμπάνια μάρκετινγκ ή όντως έχει δίκιο; Δεν γνωρίζουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, πάντως η αλόη είναι όντως θαυματουργή!




Για την ιστορία…
Η λέξη «αλόη» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «alloeh» και σημαίνει πικρή και λαμπερή ουσία ενώ η λέξη «βέρα», έχει τη ρίζα της στη λατινική και σημαίνει «αληθινός».
Η αλόη κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι, ενώ η πρώτη ιστορική αναφορά βρίσκεται σε εικόνες αγγείων της εποχής του Σουμέριου βασιλιά Akkad.
Μπορεί η χρήση της να ξεκινά από το 2200 π.X. με τα οφέλη της να είναι γνωστά σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Περσία, η Αίγυπτος, η αρχαία Ελλάδα, η Ρώμη, η Ινδία και η Αφρική, αλλά οργανωμένες μελέτες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες άρχισαν να γίνονται στις ΗΠΑ το 1930.
ALOE1
…και την γεωπονία…
Μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά η αλήθεια είναι πως ανήκει στην οικογένεια των κρίνων. Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν πανέμορφα πορτοκαλί-συνήθως-λουλούδια.
Η ανθεκτικότητα και η μεγάλη της περιεκτικότητα σε νερό (96%) την κάνει ιδανική μέχρι και για τον πιο τεμπέλη εργένη κι φοιτητή. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, αλλά μόνο δύο από αυτά χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και η Aloe Ferox Miller.
ALOE

Πώς μπορώ να την χρησιμοποιήσω;
Η πιο συνήθης χρήση του ζελέ της είναι η εξωτερική ως επάλειψη με σκοπό την καταπράυνση ερεθισμών της επιδερμίδας ή ενυδάτωσης του σώματος και των μαλλιών.
Να φανταστείς ότι μέχρι και η Κλεοπάτρα όφειλε το υπέροχο δέρμα της σε μια λοσιόν με βάση την αλόη που παρασκεύαζε μια Νουβία σκλάβα της!
Αποτελεί επίσης και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής και την επιβράδυνση της γήρανσης, καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση.
ALOE3

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν όμως είναι πως η αλόη έχει και εσωτερική χρήση! Κυκλοφορεί στο εμπόριο χυμός αλόης αλλά και συμπληρώματα διατροφής με το πολύτιμο αυτό συστατικό, κάψουλες, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, λάδι και σκόνη, τα οποία λέγεται πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιορίζουν τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς, τις κρίσεις άσθματος, τις πεπτικές διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Και πώς τα καταφέρνει όλα αυτά;
Μα φυσικά χάρη στα πολύτιμα συστατικά που περιέχει! Όπως περιμένεις, είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη, μέταλλων και ιχνοστοιχείων, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέων, για να ονομάσουμε μερικά.
ALOE2

Ποιοι συνιστάται να την καταναλώνουν;
Είναι ιδανική για όσους θέλουν να φροντίσουν την υγεία τους ή έχουν δερματικά προβλήματα. Ωστόσο, οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι διαβητικοί, όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών, αλλεργία στο σκόρδο και το κρεμμύδι ή παίρνουν διουρητικά και αντιπηκτικά, καλό θα είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν την χρήση για τυχόν παρενέργειες.

Πού μπορώ να βρω προϊόντα αλόης;
Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και στο φαρμακείο. Θα σου προτείναμε να μην αγοράζεις τα εν λόγω προϊόντα από την τηλεόραση, εκτός εάν είσαι σίγουρος πως έχουν την σφραγίδα έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης (I.A.S.C.). Ιδανικά, επίλεξε προϊόντα που η αλόη βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τα συστατικά και έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το φύλλο και όχι μόνο το εσωτερικό αυτού. Έλεγξε επίσης εάν η αλόη έχει υποστεί ψυχρή ή θερμή επεξεργασία, γιατί η τελευταία καταστρέφει μέρος από τους σακχαρίτες. Φρόντισε βέβαια να μην κάνεις υπερβολική χρήση της, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει κάποια αλληλεπίδραση με άλλα βότανα και φάρμακα.

Από: Βίκυ Χριστοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου