Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Σχολικό βοήθημα 300 ευρώ: Τι ισχύει για φέτος και πώς θα το εισπράξεις

Με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, επικοινωνήσαμε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας και ενημερωθήκαμε σχετικά με το τί ισχύει αυτή τη στιγμή για τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και είσπραξη του σχολικού βοηθήματος.
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο σωστός όρος δεν είναι «σχολικό βοήθημα» αλλά «Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης». Χάριν συντομίας ωστόσο και επειδή τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο σχολείο, έχει δοθεί ο τίτλος «Σχολικό βοήθημα».
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 27 του Νόμου 3016/2002 παράγραφος 1, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρείς για να λάβεις την οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ, είναι:

[highlight]1.Το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα να ανέρχεται μέχρι τις 3.000 ευρώ (σε επικοινωνία μας με τη Α’ Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Αθήνας, μας εξήγησαν ότι κανένα από τα δύο εισοδήματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ).[/highlight] 2. Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν οιαδήποτε περιουσία στο όνομά τους.

3. Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να μισθώνουν κάποια οικία, αλλά να φιλοξενούνται κατά δήλωσή τους στην Εφορία.

4. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Τα ανήλικα τέκνα θα πρέπει να φοιτούν σε Δημοτικό Σχολείο ή σε Γυμνάσιο και να είναι μέχρι 16 ετών.

Να έχεις υπόψη σου ότι θα χρειαστείς:
  • εκκαθαριστικό της Εφορίας
  • βεβαίωση του Διευθυντή του Σχολείου ότι το ανήλικο τέκνο φοίτησε σε τάξη υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικό και Γυμνάσιο)
  • πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο θα το λάβεις από τον Δήμο όπου έχεις την οικογενειακή σου μερίδα ή από τα ΚΕΠ.
  • Νέα δικαιολογητικά: Βεβαίωση από τον ΟΓΑ για το ποσό που λαμβάνεις από επιδόματα και (προαιρετικά) βεβαίωση από τη Πρόνοια ότι δεν λαμβάνεις το προνοιακό επίδομα (λεπτομέρειες εδώ).
Διαδικασία

Κατόπιν λοιπόν επικοινωνίας με τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αθηνών, μας ενημέρωσαν καταρχάς ότι η σχετική εγκύκλιος για φέτος, έχει αποσταλεί στα σχολεία και πως όλοι οι διευθυντές και υπάλληλοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης είναι ενήμεροι. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αρμόδιος σου πεί πως δεν γνωρίζει, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδικασία, θα πρέπει να πας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου ανήκει το σχολείο του παιδιού σου και να ζητήσεις να δείς τον υπάλληλο που χειρίζεται τα οικονομικά ζητήματα, ώστε να του το αναφέρεις και να σε εξυπηρετήσουν από εκεί.

Σε περίπτωση που δεν βρεις κάποιο κώλυμα, με τη λήξη του διδακτικού έτους, υποβάλεις τα δικαιολογητικά στο διευθυντή ή στη διευθύντρια του σχολείου. Στην αίτηση που θα κάνεις στο σχολείο, θα σου ζητηθεί και IBAN τραπεζικού λογαριασμού ώστε να σου κατατεθούν τα χρήματα. Μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία στο σχολείο δεν κάνεις ΚΑΜΙΑ περαιτέρω ενέργεια, απλώς περιμένεις να μπούν τα χρήματα στο λογαριασμό σου. Πλέον οι Δ.Ο.Υ. δεν είναι αρμόδιες για τη διαδικασία και την πληρωμή της συγκεκριμένης ενίσχυσης, παρά μόνο το σχολείο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής της αίτησης (μπορείς δηλαδή να αιτηθείς το βοήθημα από τη λήξη του διδακτικού έτους και για την υπόλοιπη χρονιά) και πως φέτος, τη συγκεκριμένη εισοδηματική ενίσχυση, εν συντομία «σχολικό βοήθημα», θα τη πάρεις για το έτος 2012-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου