Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ηλίας Ψινάκης: «Ο δρόμος του Μεταξιού περνάει από τον Μαραθώνα»

Η «Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας» έχει προτείνει, από το 2008, και δουλεύει για την υλοποίησή του, ένα πανεθνικό πρόγραμμα δημιουργίας «Χρονιάς της Κίνας στην Ελλάδα», σε ανταπόδοση
του Κινεζικού έτους 2008, κατά το οποίο είχαν τιμήσει για έναν ολόκληρο χρόνο την πατρίδα μας και τον πολιτισμό της.
Δημοσιεύουμε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ.Ψηνάκης στην Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας:
Στο πρόσφατο ταξίδι σας στην Κίνα, ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε για τον Κινεζικό λαό; Μοιάζουμε; Έχουμε κοινά σημεία;
Ο Ελληνικός και ο Κινεζικός λαός έχουν να επιδείξουν τεράστιο πολιτισμό χιλιάδων ετών, γεγονός που αποτελεί την βάση για την πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών. Μου έκανε εντύπωση η μεθοδικότητα και η εργατικότητα του κινεζικού λαού σε σχέση με την επίτευξη των στόχων που βάζει κάθε φορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα είναι υπερδύναμη με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται τόσο στην σωστή επιλογή στόχων όσο και στην προσπάθεια για την επίτευξη τους. Και επίτευξη στόχων χωρίς υποδομές, προτεραιότητες και σκληρή δουλειά δεν γίνεται.
Μετά τις επαφές που είχατε, τι νέα προσκομίζετε για τον Μαραθώνα; Ποια τα σχέδια που προβλέπονται;
Όπως γνωρίζετε πριν λίγο καιρό ως προσκεκλημένος επισκέφθηκα την Κίνα με την ιδιότητα του Δημάρχου Μαραθώνα, του επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕΔΕ, του ιδρυτή της Αμφικτιονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων.
Είχα την τιμή να είμαι κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Βιομηχανίας και να έχω συνομιλίες με τους σημαντικότερους αξιωματούχους της κινεζικής πολιτικής και πολιτιστικής ηγεσίας.
Απότοκο του ταξιδιού μου στην Κίνα ήταν η υπογραφή συμφωνίας με τον πρόεδρο της Dracon Tourism Holding LTD κ. Wang Aushum ύψους 400 εκ. δολαρίων για τον Δήμο Μαραθώνα. Από αυτά 350 εκ. δολάρια προορίζονται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και 50 εκ. δολάρια για το μουσείο Μαραθώνα. Συζήτησα πάρα πολλά θέματα που θα είμαι σε θέση να δημοσιοποιήσω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το πολιτιστικό υπόβαθρο των δύο χωρών κοιτίδων πολιτισμού σε Ανατολή και Δύση δίνει μεγάλες δυνατότητες σύμπραξης για αμοιβαίες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας. Δίνει επίσης δυνατότητες για κοινές πολιτιστικές, μορφωτικές, αθλητικές, εμπορικές και τουριστικές δράσεις.
Αν είχατε την ευκαιρία να εκπροσωπήσετε ολόκληρη την Ελλάδα στην Κίνα, ποιοι θα ήταν οι στόχοι σας; Ποιες προτεραιότητες θα βάζατε;
Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Είναι γνωστά τα επιτυχή αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με κλιμάκιο υπουργών στην Κίνα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έμπρακτος υποστηρικτής της προσπάθειας μου, την οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τα αποτέλεσμα του ταξιδιού μου στην Κίνα και των συνομιλιών μου με τους Kινέζους αξιωματούχους.
Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για την στήριξη τους στην προσπάθεια μου τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουπλή, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, τον Υπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή και όλους όσους εμπιστεύθηκαν και στήριξαν αυτή την ιδέα.



Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έθεσε το όραμα του «Μια ζώνη - Ένας δρόμος», ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του Μαραθώνα σ' αυτό;
Είμαι ο πρώτος υποστηρικτής τη άποψης του προέδρου Σι Τσιπινγκ για το όραμα του «Μια ζώνη – Ένας δρόμος». Το όραμα αυτό όσον αφορά τον Μαραθώνα παίρνει σάρκα και οστά. «Ο Δρόμος του Μεταξιού περνάει από τον Μαραθώνα». Αυτό θα γίνει πράξη και είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσω στις επόμενες γενιές.
(χαμόγελο) Πώς σας φαίνονται τα Κινεζικά; Θα προσπαθούσατε να τα μάθετε; Θα συνιστούσατε σε φίλους να μάθουν τη γλώσσα;
Τα κινέζικα μου φαίνονται… κινέζικα. Είναι μια δύσκολη γλώσσα με ιδιαίτερα δύσκολη γραφή.
Η «Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας» έχει προτείνει, από το 2008, και δουλεύει για την υλοποίησή του, ένα πανεθνικό πρόγραμμα δημιουργίας «Χρονιάς της Κίνας στην Ελλάδα», σε ανταπόδοση του Κινεζικού έτους 2008, κατά το οποίο είχαν τιμήσει για έναν ολόκληρο χρόνο την πατρίδα μας και τον πολιτισμό της.
Αντίστοιχα προτείνουμε τη διοργάνωση ετήσιας σειράς επαφών όλων των επιπέδων (μορφωτικό, πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό) στη χώρα μας, με πανηγυρικό χαρακτήρα και εκδηλώσεις. Ποια η γνώμη σας για την πιθανότητα διοργάνωσης ενός τέτοιου πλάνου;
Η «Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας» μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα σημαντική «πλατφόρμα» στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δυο χωρών σε πολιτιστικό, μορφωτικό, εμπορικό και τουριστικό επίπεδο. Η διοργάνωση του πανεθνικού προγράμματος δημιουργίας «Χρονιάς Κίνας στην Ελλάδα» είναι επιβεβλημένη και εμείς θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. 
Κύριε Ψινάκη, σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε τα καλύτερα αποτελέσματα στις άοκνες προσπάθειές σας. Η Πύλη μας θα είναι δίπλα σας σ' αυτό το έργο σε οτιδήποτε θελήσετε.
greek.cri.cn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου