και πλέον στέκονται άδεια και έρημα, ενώ άλλα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και μένουν μόνο να θυμίζουν παλιές μεγαλόπνοες εξαγγελίες.
Αυτά είναι τα κτήρια που «στοιχειώνουν» τους δρόμους της Αττικής:
Πύργος του Πειραιά
Το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στην Αθήνα και την Ελλάδα δεν λειτούργησε ποτέ. Ένα πανύψηλο κτίσμα ύψους 84 μέτρων που δεσπόζει πάνω από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει καταλήξει ένα αναξιοποίητο κουφάρι για εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Πήρε άδεια κατασκευής από τον αναπτυξιακό νόμο της Χούντας, ο οποίος επέτρεπε την κατασκευή κτηρίων άνω των 35 μέτρων. Η ανέγερση του πύργου που θα γινόταν το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο του Πειραιά ξεκίνησε το 1972 και το κτήριο πήρε την τελική του μορφή τη δεκαετία του ’80.
Από τους 22 ορόφους του τελικά χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι, κυρίως από ναυτιλιακά γραφεία, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα φιλοξένησε τη Ράλλειο Σχολή. Παρά τις πολλές προεκλογικές εξαγγελίες το κτήριο παρέμεινε άδειο, ενώ κάποια στιγμή είχαν διατυπωθεί αμφιβολίες για την στατικότητα του που όμως έχουν διαψευστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μινιόν
Το κτήριο που στέγασε ένα από τα πιο γνωστά πολυκαταστήματα του προηγούμενου αιώνα, παραμένει άδειο και αναξιοποίητο από το 1998 που το Μινιόν χρεοκόπησε. Ήταν ένα κτήριο-στολίδι στην περιοχή της Ομόνοιας, το οποίο στέγασε για περισσότερα από 50 χρόνια ένα πολυκατάστημα στο οποίο κάθε χρονιά συνέρρεε πλήθος κόσμου και το οποίο στα χρόνια της ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους. Ειδικά τα Χριστούγεννα το Μινιόν ήταν αγαπημένος προορισμός για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
Τότε άνοιγε ο έκτος όροφος του κτηρίου που ήταν γεμάτος παιχνίδια αλλά και με ένα Άγιο Βασίλη που έβγαινε φωτογραφίες με τους μικρούς του φίλους. Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1980 όταν μετά από εμπρησμό άρπαξε φωτιά αλλά «αναστήθηκε» σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από το 1998 και έπειτα έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές διάφορα σχέδια αξιοποίησης του τα οποία όμως δεν προχώρησαν. Το κτήριο ανήκει πλέον στον όμιλο Folli Follie.
Πολυκινηματογράφος, Δάκων
Επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, δίπλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο βρίσκεται ο ατσάλινος σκελετός ενός κτηρίου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Εκεί η «Δάκων Τεχνική και Αναπτυξιακή Ακινήτων» θα κατασκεύαζε ένα μεγάλο πολυκινηματογράφο με εμπορικά καταστήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της εταιρείας στο ακίνητο, συνολικής επιφανείας 35.000 τ.μ., θα κατασκευάζονταν 10 κινηματογραφικές αίθουσες, χώροι εστίασης, καταστήματα, γυμναστήριο και στο υπόγειο 16 διάδρομοι μπόουλινγκ, ενώ προβλεπόταν και η κατασκευή 750 θέσεων στάθμευσης. Τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005 μπλόκαρε την κατασκευή και από τότε το ακίνητο παραμένει αναξιοποίητο. Η εταιρεία αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης δεδομένης όμως και της οικονομικής κρίσης δεν έχει προχωρήσει τίποτα ακόμα.
Ξενία Πάρνηθας
Το κτήριο που είναι σήμερα γνωστό ως Ξενία Πάρνηθας πρωτολειτούργησε το 1914 ως σανατόριο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού, εκεί μάλιστα νοσηλεύτηκε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Το 1960 που ανακαλύφθηκε η θεραπεία της φυματίωσης με αντιβιοτικά , το σανατόριο έκλεισε και αποφασίστηκε η μετατροπή του κτηρίου σε ξενοδοχείο Ξενία. Όμως η γειτνίασή του με το επίσης νεότευκτο Μον Παρνές, η έλλειψη θέας προς την Αττική και η προβληματική πρόσβαση το οδηγούν σε εμπορική αποτυχία και ο ΕΟΤ αποφασίζει να στεγάσει εκεί την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Αλλά και αυτή έκλεισε το 1980. Από τότε και αυτό το κτήριο ρημάζει…
Κτήριο Κεράνη
Το κτήριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη, επιφάνειας άνω των 42.000 τ.μ., βρίσκεται επί της λεωφόρου Θηβών στα σύνορα του Πειραιά με τον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη και διαθέτει τη δική του μακρά ιστορία. Περιήλθε στη κατοχή του δημοσίου το 1998 έναντι 35 εκατ. ευρώ ενώ δαπανήθηκαν άλλα τόσα για την ανακατασκευή του. Μάλιστα, από πέρσι το δημόσιο πληρώνει και ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. το χρόνο για αυτό χωρίς να το χρησιμοποιεί. Και αυτό διότι το κτήριο «Κεράνη» πουλήθηκε μαζί με άλλα 13 ακίνητα του δημοσίου έναντι 115,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback).
Παρ' όλα αυτά εδώ και 17 χρόνια το κτήριο «Κεράνη» δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω της άρνησης υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών να πάνε σ' αυτό. Τελευταία έγινε γνωστή η πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη να μεταφέρει εκεί υπηρεσίες του υπουργείου, ωστόσο για άλλη μια φορά έχουν σημειωθεί αντιδράσεις.
Πηγή: Insider.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου