Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Επίθεση Μαξίμου μέσω «Αυγής» κατά Στουρνάρα: «Forget it Giannis!»

Επίθεση Μαξίμου μέσω «Αυγής» κατά Στουρνάρα: «Forget it Giannis!»
Γράφει η εφημερίδα: «Ο διοικητής της ΤτΕ ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, δεν βοηθάει να ξεπεραστεί η ασφυξία» - Υπονοούμενα για κάθοδο Στουρνάρα στην πολιτική: «Και τα δύο μαζί δεν γίνονται, forget it» γράφει το άρθρο.
Νέα επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύει την Τετάρτη η εφημερίδα «Αυγή» μια ημέρα μετά το πρωτοσέλιδο με τίτλο «Υπόλογος ο Στουρνάρας». Αυτή τη φορά μέσω του κεντρικού άρθρου της εφημερίδας τονίζεται ότι «η ύπαρξη του επίμαχου e-mail, και όχι η δημοσιογραφική ανάδειξή του, δείχνει πως ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί ή δεν θέλει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει επίσης σχηματίσει, βάσιμα όπως λέει, την εικόνα ότι και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας - αν όχι διά πράξεων, τουλάχιστον διά παραλείψεων - δεν βοηθάει να ξεπεραστεί η σημερινή πιστωτική ασφυξία».




Τονίζει μάλιστα ότι αν θέλει να επανέλθει στην πολιτική ηγούμενος του μνημονιακού μετώπου, αυτό δεν μπορεί να γίνει εκμεταλλευόμενος την τωρινή θέση του: «Δεν ειναι λίγοι αυτοί που λένε - στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ - ότι, αν ο κ. Στουρνάρας σκοπεύει να κατέβει στην πολιτική, αν θέλει να ηγηθεί του μνημονιακού μετώπου, αυτό δεν μπορεί να το κάνει με όχημα τη θέση την οποία κατέχει σήμερα. Και τα δύο μαζί, Giannis, forget it», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την σκυτάλη από την “Αυγή” πήραν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος και ο πρώην Γραμματέας του κόμματος κ. Δημήτρης Βίτσας. Κοινή βάση των επιθέσεων είναι η καταγγελία ότι “ο κ. Στουρνάρας δεν βοηθά την κυβέρνηση αντίθετα την υπονομεύει σε μία δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων και ότι λειτουργεί σαν όργανο κατά της κυβέρνησης”. Ο κ. Πετράκος ζήτησε ευθέως την παραίτησή του λέγοντας ότι “δεν σέβεται την λαική εντολή και λειτουργεί σαν υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης”. Ο κ. Φίλης από την πλευρά του δήλωσε: Υπάρχει πρόβλημα με τον Γ. Στουρνάρα, καθώς φαίνεται να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις της χώρας και να λειτουργεί ως πολιτικός αντίπαλος, πέρα από τις αρμοδιότητές του ως Διοικητή της ΤτΕ, δεν είναι δυνατόν ο αρχιτραπεζίτης της χώρας στο πλαίσιο αυτών των σκληρών διαπραγματεύσεων να υπονομεύει, ουσιαστικά, την κυβέρνηση λειτουργώντας ως αντιπολίτευση».

Ο κ. Βούτσης πάλι γενίκευσε αναφέροντας ότι “δεν θα πω ότι είναι πέμπτη φάλαγγα όμως δεν υπάρχει η βοήθεια που θα θέλαμε, δεν είναι εχθροί, είναι όμως αντίπαλοι. Εχουν συνηθίσει να θεωρούν το κράτος ως τσιφλίκι. Φαινόμενα σαν αυτά που εμφανίζονται στην ΤτΕ μπορεί κανείς να τα εντοπίσει παντού, στο ΓΛΚ κλπ, είναι λίγα αυτά τα φαινόμενα αλλά υπάρχουν παντού». Ο κ. Βίτσας είπε ότι “ υπάρχει πρόβλημα, ο κ. Στουρνάρας δεν λειτουργεί υποβοηθητικά” και πρόσθεσε ότι “τον Απρίλιο μάθαμε από την κυρία Λαγκάρντ την ύπαρξη του λογαριασμού από τον οποίο πληρώθηκε το ΔΝΤ, ενώ ο κ. Στουρνάρας μας ενημέρωσε τις τελευταίες μέρες».

Ανοικτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης

Για την κυβέρνηση είναι ανοικτό το εάν θα επιδιώξει την απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα. Επ αυτού ο κ. Φίλης δήλωσε: «δεν πρέπει η κυβέρνηση να προβεί σε βιαστικές κινήσεις και ανοίξει ένα νέο εσωτερικό μέτωπο με τον αρχιτραπεζίτη της χώρας την στιγμή που έχει εστιάσει τις δυνάμεις της στο εξωτερικό μέτωπο των διαπραγματεύσεων».

Φυσικά στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να απομακρύνουν τον κ. Στουρνάρα και θα πρέπει να τον αναγκάσουν σε παραίτηση. Όπως όμως έλεγε άνθρωπος από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου “δεν είναι εύκολο θα προκληθούν κραδασμοί από την πλευρά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ, ο  κ. Στουρνάρας έχει πάντα καλές σχέσεις με τον κ. Ντράγκι και τον κ. Σόιμπλε από την εποχή που ήταν υπουργός του κ. Σαμαρά. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να μην εξαντλεί τα περιθώρια όταν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Επίσης δεν είναι δυνατόν έλληνες αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται να βρίσκονται αντιμέτωποι με στοιχεία που έχουν χορηγήσεις στους δανειστές οι άνθρωποι του κ. Στουρνάρα”. Εάν οι εξελίξεις στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ήταν αρνητικές και δεν δινόταν σήμερα η ρευστότητα μέσω του ELA ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί περιορισμός στις αναλήψεις και να αποδωθεί η ευθύνη στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ίδιοι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι “το θέμα παραμένει ανοικτό και ότι σε πρώτη φάση ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια και να μαζέψει τους συνεργάτες του να μην υπονομεύουν όπου μπορούν”. Πάντως από την πλευρά του Διοικητή δεν υπήρξε καμία επίσημη ή ανεπίσημη διαρροή, περιορίζεται να αναφέρει σε κατ ιδίαν συνομιλίες του ότι “αυτά που του καταλογίζουν δεν έχουν βάση και ότι δεν κάνει παιχνίδια εναντίον της χώρας”, χωρίς όμως να πείθει αφού είναι γνωστή η συμφωνία του στο παρελθόν με την Τρόικα και την πολιτική της.

Θέμα δημοκρατίας

Παράλληλα συνεχίζεται και η αντιπαράθεση όσον αφορά την διαρροή του επίμαχου e-mail. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου thetoc που ήταν οι παραλήπτες του μηνύματος επιμένουν ότι πρόκειται για υποκλοπή και θέτουν θέμα δημοκρατίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η κυβέρνηση απαντά ότι το θέμα δεν την αφορά, ας καταφύγουν στην Δικαιοσύνη ή στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ. Ωστόσο κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι την ώρα που η κυβέρνησης κατηγορούσε τον κ. Στουρνάρα για “συνωμοσία”,την ίδια ώρα διόριζε έναν από τους αποδέκτες του e-mail και μέτοχο του ιστότοπου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ. Τα ίδια κομματικά στελέχη που έχουν αντιδράσει στην τοποθέτηση λένε ότι “θα έχει ενδιαφέρον εάν κι άλλα στελέχη του ιστότοπου κάνουν συνεργασία στο προσεχές μέλλον με την κρατική τηλεόραση”.

Υπεράσπιση από Ποτάμι, ΝΔ και Πάγκαλο

Την υπεράσπιση του κ. Στουρνάρα ανέλαβε το Ποτάμι που επικρίνει την κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι δημιουργεί εσωτερικούς εχθρούς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Αυτή τη φορά ο «κακός» είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος καταγγέλλεται για υπονόμευση της κυβέρνησης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποσιωπούν βέβαια την επιτυχή μέχρι σήμερα προσπάθεια του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κρατήσει ζωντανή τη χρηματοδότηση. Αν ο πραγματικός τους στόχος είναι να αλλάξει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, θα πρέπει να το πουν δημοσίως και όχι να επιδίδονται σε έναν πόλεμο παρασκηνίου, που φθείρει τον θεσμό και τελικά την ίδια την ελληνική οικονομία». Παρομοίως και ο κ. Θεόδρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αλλαγή του κεντρικού τραπεζίτη και ότι κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς.

Γενικότερη ήταν η τοποθέτηση της ΝΔ διά του εκπροσώπου της κ. Κώστα ΚΑραγκούνη που απαντούσε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση. Αναφέρει ο κ. Καραγκούνης: “Για να καλύψει τα λάθη και τις ανεπάρκειές της επί 100 ημέρες η κυβέρνηση κυνηγάει φαντάσματα. Της φταίνε οι εταίροι, οι δανειστές, οι Θεσμοί, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Αντιπολίτευση γενικά, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ακόμα και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Πάντως, οι ίδιοι δεν φταίνε για τίποτα. Τα πάντα εν σοφία εποίησαν... Ποιος άλλος έχει τώρα σειρά;”. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται υπήρξε επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον κ. Στουρνάρα η ΝΔ απέφυγε να σηκώσει σε αυτή την φάση τουλάχιστον το βάρος της υπεράσπισης του Διοικητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου