Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Επιστρέφουν 30 εκατ. στον λογαριασμό εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Επιστρέφουν 30 εκατ. που δανείστηκαν από τον λογαριασμό εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων
Τα είχαν πάρει για την πληρωμή των επικουρικών - Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή εφάπαξ σε 1000 δικαιούχους 
Έξι μήνες έχει καθυστερήσει η έκδοση εφάπαξ στα άλλα ταμεία.

 Τη διαβεβαίωση ότι θα επιστραφούν την Παρασκευή  τα 30 εκ ευρώ που «υφαρπάχτηκαν» εδώ και 15 ημέρες από το λογαριασμό εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων πήρε η διοίκηση του ταμείου πρόνοιας δημοσίου .  Τα χρήματα που πιστώνονται στο λογαριασμό από τις εισφορές των ασφαλισμένων –όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr - χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων του Μαΐου.




Αν τελικώς επιστραφούν τα χρήματα , θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή εφάπαξ σε 1000 συνταξιούχους . Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ταμείου θα ακολουθήσει η καταβολή άλλων 1600 εφάπαξ που υπολείπονται  από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 /8/2013.  Ο μέσος όρος των εφάπαξ που θα καταβληθούν ανέρχεται σε 28.500 ευρώ.

Κανένας προγραμματισμός δεν υπάρχει επί του παρόντος για όσους υπέβαλαν αιτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 .  Στάση πληρωμών έχουν  κηρύξει τα άλλα ταμεία εφάπαξ ,πλην των δημοσίων υπαλλήλων ,καθώς  έχει δημιουργηθεί εμπλοκή με την εφαρμογή  του νέου συντελεστή βιωσιμότητας  και δεν υπάρχει νέα εγκύκλιος για τον υπολογισμό του ύψους των εφάπαξ . Το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων  αποφεύγει να καταλήξει σε οριστική απόφαση πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας .  Αποτέλεσμα της  τεχνητής καθυστέρησης είναι μην έχει εκδοθεί ούτε ένα εφάπαξ εδώ και 6 μήνες  για κληρικούς, συνταξιούχους νομικών προσώπων καθώς και στα ταμεία  ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μαθηματικός τύπου που είχε οριστεί για τον υπολογισμό των εφάπαξ από την 1/1/2015 ,συρρίκνωνε στο ¼  το ύψος της παροχής .  Ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Ρωμανιάς επεξεργάζεται το θέμα προκειμένου να βρεθεί νέος μαθηματικός τύπος  που να επιφέρει μικρή μείωση στα εφάπαξ.

Ο «δανεισμός» από το ταμείο εφάπαξ για την πληρωμή των επικουρικών επιβεβαιώνει την έλλειψη ρευστότητας στα ταμεία που έχει επιδεινωθεί από την αρχή του χρόνου εξαιτίας της υστέρησης εσόδων (-14,9%) . Το  πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί κατέγραψαν  έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ   από πλεόνασμα της τάξης των 798 εκατ. ευρώ  που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του  2014. Με βάση τον προϋπολογισμό, το έτος θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 898 εκατ. ευρώ , στόχος που είναι δύσκολο να επιτευχθεί .

Τα ταμεία  ζουν μέρες αγωνίας έως ότου συγκεντρώσουν το απαραίτητο κονδύλι για την πληρωμή των συντάξεων με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί.  Ήδη, το ΙΚΑ θα προχωρήσει με τη γνωστή τακτική του βραχυπρόθεσμου δανεισμού στην είσπραξη 360 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει στο τέλος Μαΐου  τις συντάξεις του Ιουνίου.
Οι ελπίδες της κυβέρνησης στρέφονται στα θετικά  αποτελέσματα της ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών που άρχισαν να φαίνονται από τον Απρίλιο.  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη  αναμένεται  κάθε μήνα έως το Δεκέμβριο να εισρέουν στα ταμεία  περίπου 150 εκατ. ευρώ από την αποπληρωμή των δόσεων.

Μαίρη Λαμπαδίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου