Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Κάννες 2015: Η «μεγαλομπεμπέκα» Ντενέβ, η «φουριόζα» Σαρλίζ και η... λεσβία Κέιτ

Η κάποτε «Ωραία της Ημέρας» άνοιξε την αυλαία στα 72 της χρόνια - Τι αναμένουμε από αύριο - Σε Σαρλίζ Θερόν και Κέιτ Μπλάνσετ
τα φώτα της δημοσιότητας - Οι τέσσερις Έλληνες του ΦεστιβάλΤο μεγαλύτερο και πιο λαμπερό κινηματογραφικό... τσίρκο της oικουμένης, το Festival De  Cannes, άρχισε μόλις σήμερα. Με καταιγιστικές ριπές και μπόλικα γαργαλιστικά δολώματα.  Προς όλες τις κατευθύνσεις.




Σήμερα η  Κατρίν Ντενέβ  ως  «μεγαλομπεμπέκα» 72 ετών. Η «γιαγιά» των Καννών. Με άφθονες πλαστικές στρώσεις. Που περιορίζουν, φωτογραφικά, την ηλικία της κατά 20 χρονάκια. Φορτωμένη με πολλά κιλά. «Κοτζάμ φακλάνα» (είπε κάποιος, ψιθυριστά). Ομως, με ωριμότητα ανθρώπου που «έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι»





- Σας απασχολεί ο θάνατος;
«Όπως όλους. Όμως, να ξέρετε. Η κατάληξη είναι γνωστή. Τίποτα  δεν μπορείς να κάνεις, για να τον αποτρέψεις. Επομένως, το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό. Να φροντίζεις τον εαυτό σου, ώστε κάθε στιγμή να μοιάζει με αιωνιότητα».

Η κάποτε «Ωραία της  Ημέρας», Κατρίν Ντενέβ, άνοιξε τη σημερινή αυλαία του 68ου Φεστιβάλ. Με μια συνηθισμένη γαλλική παραγωγή, ονόματι «Στάσου με το κεφάλι ψηλά». Υποδυόμενη τη δικαστίνα που «φροντίζει» άτακτους ανήλικους με βίαιο χαρακτήρα και  προβληματικούς γονείς



Σαρλίζ Θερόν: Σκότωσε τον πατέρα της;
Αύριο  η Σαρλίζ Θέρον των 39 Μαΐων. Ισως η πιο σέξι «milf» του κινηματογραφικού πλανήτη. Ως «αυτοκράτειρα» του  δρόμου με το όνομα Φουριόζα. Και ως μονόχειρ! Το «έτερον ήμισυ»  του Mad Max, Τομ Χάρντι!

Λογικό άπαντες να  τρέχουν ως  φουριόζοι πίσω από τη Φουριόζα. Τι άραγε φοράει; Τι   ακριβώς τρώει; Τι ώρα κοιμάται; Πόσες φορές το κάνει με τον «κοντοπίθαρο» Σον Πεν;

Η Σαρλίζ από την πρώτη επαφή σου δίνει την εντύπωση ότι το  μυαλό της είναι στην ίδια   φόρμα όσο και το σώμα και το πρόσωπό της. Μπορεί να  σου ανοιχτεί και να σου πει τα πάντα. Ας πούμε «Who is fucking me?». Και αμέσως σου λέει το όνομα. No problem...

Η Σαρλίζ ένα πράγμα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Να μιλήσει για τα ταραγμένα παιδικά της χρόνια στη Νότια Αφρική. Ειδικά για το μακαρίτη τον πατέρα της. Που επισήμως υποτίθεται ότι τον σκότωσε η μητέρα της. Ανεπισήμως κυκλοφορεί ότι η μικρή Σαρλίζ τον σκότωσε και η μητέρα της το πήρε πάνω της. Επειδή ο άθλιος κακοποιούσε την κόρη του. Ιστορίες για αγρίους!



Οι... λεσβίες
Μεθαύριο είναι η μέρα της Κέιτ Μπλάνσετ. Από  την Αυστραλία του Τζορτζ Μίλερ και του Mad  Max κι αυτή. Η Κέιτ, λοιπόν, που προσφάτως ομολόγησε πως «έχει πάει με γυναίκες». Έλα! Ο κόσμος του Χόλιγουντ το 'χει τούμπανο και αυτή φανερό καμάρι...

Η Κέιτ Μπλάνσετ λοιπόν με το «Κάρολ» του Τοντ Χάινς από μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ («Ο ταλαντούχος Ρίπλεϊ»). Που, ως πελάτισσα, ερωτεύεται σφόδρα νεαρή πωλήτρια. Δηλαδή την Πατρίτσια Ρούνι Μάρα. Η Κέιτ Μπλάνσετ 46, η  Πατ 30.



Ο Τοντ Χάινς λάτρης της νοσταλγίας, της δεκαετίας του '50 και των «άπιστων» γυναικών.  Όπως ας πούμε με την παλιά του ιστορία, «Ο Παράδεισος είναι μακριά» και την Τζούλιαν Μουρ -παντρεμένη- να είναι κρυφά ερωτευμένη με τον έγχρωμο κηπουρό της!

Οι Κάννες, λοιπόν, ως «άσυλο» πολιτικών αποκαλύψεων και σεξουαλικών σκανδάλων. Τα  τελευταία  χρόνια τα λεσβιακά ειδύλια σερβίρονται ως κύρια πιάτα. Ειδικά μετά την «Ιστορία  της Αντέλ».



Όπου Γιώργος και μάλαμα
Μεθαύριο θα σερβιριστεί και «Αστακός». Με σεφ τον George Lanthimos. Πρωί πρωί με την «αυγούλα». Στις οκτώ και τριάντα. Με την τσίμπλα. Μαζί με τον αστακό σερβίρεται και Ρέιτσελ Βάις. Η Αγγλίδα με τα ωραία μάτια. Που, εκτός από Λάνθιμο, πρωταγωνιστεί και στην ιταλική ταινία «Youth» του Πάολο Σορεντίνο.

Ανάμεσα στις δύο ταινίες έχει  κηρυχθεί «κρυφός» πόλεμος. Αμφότερες στην κούρσα  για το  Χρυσό Φοίνικα. Ομως, γαργαλιστικά, ο Ιταλός έχει πλεονέκτημα. Γιατί η Ρέιτσελ κυκλοφορεί  θεόγυμνη. Και γιατί ο «γεροξεκούτης» Μάικλ Κέιν κάνει μπανιστήρι στα «μπαλκόνια» της  Ρέιτσελ.



Όσο για τους Έλληνες των φετινών Καννών, η αλήθεια είναι ότι μετράω τέσσερις. Ένας ο Λάνθιμος. Δύο ο Πάνος Κούτρας. Ως μέλος μιας Κριτικής Επιτροπής του παράλληλου προγράμματος, «Ένα κάποιο βλέμμα», με πρόεδρο την Ιζαμπέλα Ροσελίνι (που το πανέμορφο πρόσωπο της μητέρας της. Ίνγκριντ Μπέργκμαν, κοσμεί την επίσημη  αφίσα του φεστιβάλ). Τρία ο Ελληνο-Ιρανός «πιτσιρικάς» Σιαμάκ Ετεμάνι με ταινία μικρού μήκους. Και τέταρτος ο  ογκόλιθος Τζορτζ Μίλερ του «Mad Max».



Το Τζορτζ από το Γιώργος. Και το Μίλερ από το Μηλιώτης. Δεύτερης γενιάς. Αφού πριν από εβδομήντα χρόνια γεννήθηκε στην Αυστραλία. Μιλάει και ελληνικά. Και ενδιαφέρεται για την κρίση. Και αυτή τη στιγμή είναι το πανίσχυρο όπλο της Warner. Με μια ιστορία που κόστισε κάπου 150 εκατομμύρια. Και που συντόμως η εταιρεία θα αποταμιεύσει τα τριπλάσια. Να μην πω τετραπλάσια!



Φανταστείτε. Ότι μόνο από το Animation «Happy Feet» αυτός ο ευφυής Ελληνάρας έβγαλε  κάπου τριακόσια εκατομμύρια δολάρια. Ετσι στην ψύχρα. Και βάζω στοίχημα. Ετσι και ο Βαρουφάκης του παρέδιδε το υπουργείο, ο Γιωργάρας θα απογείωνε το ταμείο στα ύψη.  Γιώργος λοιπόν ο  Λάνθιμος. Γιώργος και ο Μίλερ. Επομένως, όπου Γιώργος και μάλαμα!












Αποστολή στις Κάννες: Δημήτρης Δανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου