Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου ζητά το DS

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου ζητά το DS
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα στη Σερβία θα ζητήσει από την πρόεδρο της Σερβικής Βουλής Μάγια
Γκοΐκοβιτς τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, που θα εξακριβώσει τις συνθήκες συντριβής στρατιωτικού ελικοπτέρου, που εκτελούσε αποστολή αεροδιακομιδής νεογέννητου βρέφους από τη νότια Σερβία στο Βελιγράδι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος Γκόρντανα Τσόμιτς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα υποβάλει επίσης αίτημα να οριστεί συνεδρίαση της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας οι αρμόδιοι υπουργοί και «άλλα υπεύθυνα πρόσωπα» θα απαντήσουν σε ερωτήματα βουλευτών για το θέμα.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του DS, η οποία είναι και σκιώδης υπουργός Άμυνας, σε γραπτή δήλωσή της ανέφερε ότι δεν θα παραιτηθεί από την αναζήτηση απαντήσεων, τις οποίες πρέπει να λάβουν και οι πολίτες της Σερβίας.

Η κ. Τσόμιτς είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να ζητά απαντήσεις, ανεξάρτητα από τις ύβρεις που δέχεται γι αυτό.

Την περασμένη Παρασκευή, η σερβική ανώτατη εισαγγελία ανακοίνωσε ότι με βάση τα αρχικά ευρήματα, για τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου, στις 13 Μαρτίου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, κύρια ευθύνη φέρει το πλήρωμα.

Η εισαγγελία εξέτασε προηγουμένως τις εκθέσεις δύο επιτροπών που ερεύνησαν τα αίτια του δυστυχήματος, της επιτροπής που συγκρότησε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης της Σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας και Αεράμυνας.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η εισαγγελία θα εξακριβώσει ποιος φέρει την ποινική ευθύνη για την πτώση του ελικοπτέρου, αλλά τα αιτήματα για καθορισμό πολιτικής ευθύνης πρέπει να έχουν αποδέκτη τον ίδιο.

Τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου είναι ήρωες, δεν πρέπει να τους αποδίδονται ευθύνες και πρέπει να σταματήσει η εκστρατεία σπίλωσης τους, δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, μετά τη δημοσιοποίηση των δύο εκθέσεων.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ολόκληρη η Σερβία θα θυμάται εκείνους που σκοτώθηκαν στη συντριβή του ελικοπτέρου, προσπαθώντας να σώσουν το μωρό ως ήρωες και ότι δεν θα ανεχθεί η αξιοπρέπεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας να υπονομευθεί για χάρη μικροπολιτικών συμφερόντων.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτικα», ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι σχολίασαν την πτώση του ελικοπτέρου, «δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια, αλλά προσπάθησαν με τον πιο βρώμικο τρόπο να εκμεταλλευθούν το δυστύχημα».

Όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης του βρέφους είχαν έναν «ευγενή σκοπό» και τώρα το δυστύχημα έχει γίνει θέμα των «ταμπλόιντ», επισήμανε.

»Πολιτικοί, διάφοροι αναλυτές και ορισμένοι δημοσιογράφοι παίρνουν το τμήμα που τους χρησιμεύει από την έκθεση της στρατιωτικής επιτροπής κι αυτό που δεν τους αρέσει γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) ζήτησε να παραιτηθεί ο υπουργός Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς ή να τον απομακρύνει ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου