Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πώς δυο συνταξιούχοι μετέτρεψαν σε παλάτι, ένα ερείπιο 600 ετών

Πώς δυο συνταξιούχοι μετέτρεψαν σε παλάτι, ένα ερείπιο 600 ετών
Ηταν 1997 όταν αυτό το ζευγάρι αγόρασε ένα μισογκρεμισμένο κάστρο το 1997 έναντι τιμήματος 65.000 στερλινών.
Η Janet και ο John Brennan αφιέρωσαν οκτώ χρόνια από τη ζωή τους για να καταφέρουν να αποκτήσουν άδεια αναπαλαίωσης, ενώ ξόδεψαν και χιλιάδες στερλίνες για να μεταμορφώσουν το ετοιμόρροπο Barholm Castle σε ένα ονειρικό παλάτι.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, η ιδέα τους σίγουρα άξιζε τον κόπο, αφού το αποτέλεσμα τους αντάμειψε και με το παραπάνω. Τώρα, το αστραφτερό κάστρο βγαίνει στην αγορά για 700.000 στερλίνες. Εχει τέσσερις κρεβατοκάμαρες και υπέροχη θέα στη θάλασσα, αφού είναι χτισμένο δίπλα στη Wigtown Bay.



Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα οχυρό του 15ου αιώνα και οι φήμες λένε ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τον Σκώτο Μεταρρυθμιστή Προτεστάντη, John Knox, ως κρησφύγετο.



Παρά τα χρήματα που ξόδεψαν η 60χρονη, Janet και ο 64χρονος John επιμένουν ότι το πόνημά τους ήταν "έργο αγάπης" και "δεν μετανιώνουν στο παραμικρό".



Χρειάστηκαν δυο χρόνια για να καταφέρουν να περάσει στην κατοχή τους, τέσσερα χρόνια να αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια ανοικοδόμησης και τρία χρόνια αποκατάστασης.



Το κάστρο στο παρελθόν ανήκε σε απογόνους της ισχυρής φατρίας McCulloch και το ζευγάρι των συνταξιούχων φρόντισε να φτιάξει ένα εκθαμβωτικό, σύγχρονο σπίτι, πιστό όμως στις ιστορικές του ρίζες.



Η κα Brennan, πριν συνταξιοδοτηθεί ήταν πρόεδρος της Ένωσης Μνημείων της Σκωτίας και όμως λέει, "η ανοικοδόμηση κόστισε περισσότερο από την τιμή που 'πιάνει' σήμερα το κάστρο, αλλά δεν μας απασχολεί γιατί δεν το κάναμε για να βγάλουμε κέρδος. Δεν το μετανιώνουμε. Αλλοι άνθρωποι προτιμούν να παίζουν γκολφ ή να αγοράζουν θαλαμηγούς. Εμείς αγοράσαμε ένα κάστρο".



Όπως θυμάται αντίκρισαν το κάστρο τυχαία, περνώντας από το σημείο με το αυτοκίνητο. Τότε είδαν το πωλητήριο και ερωτεύτηκαν το κτίσμα "κεραυνοβόλα".



Το ισόγειο μετατράπηκε σε κουζίνα, ενώ το τεράστιο χολ έγινε ένα άνετο, μεγάλο καθιστικό.

Στα πάνω πατώματα υπάρχουν 4 κρεβατοκάμαρες. Η μια εξ αυτών λέγεται ότι ήταν το δωμάτιο που κρυβόταν ο John Knox.



Υπάρχει και μια σκάλα τοποθετημένη στον πυργίσκο του κάστρου που οδηγεί στο επάνω δωμάτιο με μια πόρτα στο παραπέτο της στέγης. Κι όσο για τον λόγο που το πουλάνε; Ούτε το κέρδος, ούτε ότι δεν θέλουν να ζήσουν εκεί, απλώς προτιμούν να είναι κοντά στα παιδιά τους. "Είναι το ιδανικό σπίτι διακοπών για κάποιον με... βαθιές τσέπες. Ή το τέλειο για κάποιο ζευγάρι συνταξιούχων που θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωή τους σε ένα μέρος πραγματικά ξεχωριστό", αναφέρει η κα Brennan, η οποία έχει γράψει και βιβλίο για την αναπαλαίωση παλιών κάστρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου